Preţuri maxime la „lumină” pe piaţa spot
ianuarie 16, 2017
Preţul energiei electrice atinge cote maxime: 100 euro/MWh! Conform site-ului Opcom, bursa internă de energie, pe 16 ianuarie, la ora 09.00, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), piaţa spot, energia se vinde cu 449,20 lei/MWh, adică fix 100 euro/MWh, având în vedere cursul anunţat de Banca Naţională a României, valabil pe 16 ianuarie: 4,4920 lei/euro. La ora 10.00, „lumina” se mai „ieftineşte”: „numai” 449,19 lei/MWh! Şi, în ambele intervale orare, energia tranzacţionată se apropie de 3.000 MWh, adică aproximativ o treime din consumul intern. Cea mai ieftină energie în ziua de 16 ianuarie s-a vândut la ora 4 dimineaţa, când consumul era minim – 190,92 lei/MWh (42,5 euro/MWh).
De remarcat, din 15 ianuarie, până la ora 08.00 în dimineaţa zilei de 16 ianuarie, aproape că nu s-a mai exportat. Cantităţile de energie care au mers spre ţările vecine n-au mai depăşit câteva sute de megawaţi, faţă de un maxim de 1.600 MWh în zilele anterioare. Ba, în unele momente, România a importat cantităţi (adevărat, minime) de energie. Începând cu ora 08.00, trandul s-a inversat: exporturile s-au apropiat de 1.500 MWh/h, chiar dacă preţurile pe piaţa spot din România şi din Ungaria sunt egale (între 93 şi 100 euro megawattul).
Reamintim, Guvernul a hotărât să limiteze sau chiar să interzică exporturile dacă situaţia internă o va cere. Cei mai afectaţi de decizie sunt furnizorii, care au contracte de export pe termen lung sau care ar fi putut să profite de diferenţele de preţ dintre piaţa internă şi cea extrenă. Acum câteva zile, când s-au oprit câteva grupuri energetice în Ungaria, preţul pe această piaţă a ajuns şi la 300 euro/MWh, în condiţiile în care preţul maxim pe piaţa românească a ajuns la aproximativ 85 euro/MWh.
Măsura luată de Guvern privind posibilitatea de a se interzice exporturile de energie în situaţie de criză este una firească, însă, dacă se va ajunge aici, decizia trebuie anunţată înainte de a se închide piaţa de echilibrare, pentru ca exportatorii să găsească alte soluţii de a-şi vinde energia, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
„Este un drept al statului român să aplice măsurile de salvgardare, care implică şi acest lucru. Legea dă dreptul statului să aplice aceste măsuri, chiar dacă ele perturbă într-un fel buna desfăşurare a pieţei. Însă este dreptul statului, nimeni nu poate să conteste acest lucru şi mi se pare firesc”, a susţinut preşedintele AFEER, conform Agerpres.
Lungu a subliniat că este extrem de important ca, în momentul în care se va aplica, decizia să fie anunţată din timp, înainte de închiderea pieţei de echilibrare, pentru ca exportatorii să aibă timp să găsească alte soluţii de a-şi vinde energia şi să nu rămână în dezechilibru.
„În urmă cu câţiva ani a mai fost o situaţie de acest gen. Atunci a fost o situaţie extrem de neplăcută, pentru că s-a aplicat măsura tăierii exportului după închiderea pieţei de echilibrare. Ar fi corect să se anunţe înainte, astfel încât furnizorii şi cei care fac exporturi să-şi ajusteze poziţiile fie pe piaţa de echilibrare, fie să încerce să găsească alte pieţe, să nu fie în situaţia în care să facă notificările privind planurile lor de export şi apoi să nu mai poată face acel export. Acesta ar fi un lucru esenţial”, a susţinut Lungu.
Potrivit acestuia, hotărârea luată de Guvern este una preventivă şi nu presupune neapărat că se va ajunge aici. „Este bine că se ştie din timp despre această posibilitate, însă, în momentul în care se va aplica, să fie aplicată exact aşa cum cer regulile, înaintea închiderii pieţei de echilibrare”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Furnizorilor.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi limitate sau chiar interzise exporturile de energie electrică în situaţii de criză.
Alte măsuri prevăd trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură), dar şi limitarea aprovizionării cu energie pentru unii consumatori industriali.
Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.