Acasă Stiri InterneGaze Prețuri mai mici la gaze, pe platformele BRM

Prețuri mai mici la gaze, pe platformele BRM

de M G

În prima jumătate a lunii decembrie, pe platforma spot (produse pe termen scurt) administrată de BRM, prețul mediu ponderat al gazelor naturale a fost de 64,43 lei/MWh, mult sub cel înregistrat în luna octombrie (91,46 lei/MWh) și în luna noiembrie (71,29 lei/MWh), continuând, astfel, trendul descendent din ultima perioadă, se arată într-un comunicat de presă.

Pe aceeași piață, în data de 17 decembrie, s-a înregistrat cel mai mic preț al gazelor naturale, respectiv 46 lei/MWh, mult sub cel reglementat. În perioada imediat următoare ofertele de vânzare-cumpărare s-au situat între 49 și 52 de lei/MWh. Reamintim, prin OUG 114/2018, prețul cu care producătorii pot vinde gazele naturale pentru populație a fost fixat la 68 lei/MWh.

De remarcat este și faptul că, în urma ofertelor de vânzare pentru următorul an, în cadrul platformei Gas Forward, se constată o atitudine rezervată a participanților, în ceea ce privește tranzacționarea, datorată unei volatilități ridicate a pieței, determinată de efectele O.U.G. 114/2018, se mai arată în comunicatul Bursei Române de Mărfuri (BRM).

Vremea favorabilă și optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieței au condus în mod evident la o îmbunătățire a prețurilor pe toate piețele, tendința conducând spre o evoluție corectă a pieței, similară cu cea a perioadei 2017-2018. Calendaristic, iarna a început de ceva vreme. Experiența ultimilor ani a făcut ca furnizorii să înmagazineze mai multe gaze decât s-a cerut prin reglementările ANRE, astfel că depozitele sunt pline în această perioadă. Cum nu prea mai au ce să facă cu gazele, furnizorii încearcă “să scape“ de ele, vânzându-le la prețuri mai mici. De altfel, și prețul gazelor de import a scăzut, ajungând la circa 50 lei/MWh.

Bursa Romana de Marfuri este o companie privată de interes public, înființată în noiembrie 1992, prima ședință de tranzacționare având loc în data de 10 decembrie 1992. BRM organizează, în prezent, mai multe tipuri de piețe de interes public, activitatea principală fiind axată pe Piața la disponibil și Piața licitațiilor. Pe Piața la disponibil se tranzacționează în ringurile bursiere: gaze naturale, energie electrică, produse petroliere, cărbune, procesare combustibili, certificate CO2, mărfuri generale, materiale de construcții, legume, fructe, cereale. Activitatea BRM se desfășoară la sediul central din București și prin rețeaua teritorială, care numără 20 terminale.

din aceeasi categorie