Acasă Economie Preţuri la nivelul pieţei

Preţuri la nivelul pieţei

de GM

Preţul fix din contractele Hidroelectrica încheiate cu “băieţii deştepţi” a fost eliminat, iar noul preţ este stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat prin mecanisme de corecţie, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu (foto stânga), în cadrul unei conferinţe de presă.

“După primele zece zile de mandat, am reuşit să eliminăm preţul fix din contracte şi să avem preţ stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat prin mecanisme de corecţie. Ce nu s-a reuşit în 10 ani, am reuşit noi în 10 zile. Un alt succes este că Fondul Proprietatea (FP), acţionar în cadrul Hidroelectrica, a revenit în echipa de negociere, a semnat documentele. Ştim că poziţia FP la negocierile anterioare a fost că nu e de acord cu un preţ fix”, a afirmat Daniel Chiţoiu.

Potrivit acestuia, negocierile sunt în continuare în derulare, urmează alte etape, astfel încât, până la finalul lunii mai, să fie încheiate renegocierile şi contractele.

Ministrul Economiei a adăugat că pierderile în urma derulării contractelor cu “băieţii deştepţi” se ridică la peste un miliard de euro şi că niciun contract nu a fost reziliat. “În zece zile, lăsând la o parte mecanismele de preluare a mandatelor, am făcut o serie de ajustări şi în conducerea Hidroelectrica, în Consiliul de Administraţie (CA), fapt pentru care noul CA a constituit o nouă echipă de renegociere, cu un nou mandat de negociere. Ştim că aceste contracte au stat în atenţia dumneavoastră timp de mai bine de 10 ani şi că sistemul energetic, în toţi aceşti ani, a fost supus unul asalt sistematic de capturare a profiturilor de către aceşti băieţi deştepţi. De ce? Pentru că profiturile erau foarte mari faţă de preţul de producţie şi de vânzare al Hidroelectrica”, a menţionat Chiţoiu.

De asemenea, ministrul Economiei a spus că aceste contracte bilaterale vor fi transparentizate.

Reamintim, Comisia Europeană a anunţat, în aprilie, iniţierea a cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica, producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică. Contractele încheiate de Hidroelectrica sunt investigate, în prezent, atât de Comisia Europeană, din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cât şi de Consiliul Concurenţei, pentru posibile practici anticoncurenţiale, prin blocarea accesului pe piaţa de energie electrică.

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a declarat, recent, că încurajează autorităţile să ia măsuri ferme în privinţa celor care nu renegociază contractele bilaterale cu Hidroelectrica.

Redevenţe noi din 2015

Redevenţele din industria de petrol şi gaze, pentru perioada 2015 – 2024, vor fi reglementate printr-o lege, a mai spus Daniel Chiţoiu. Reamintim, la privatizarea Petrom, la sfârşitul anului 2004, în contractul de vânzare/cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de statul român către OMV Austria se stipula că nivelul redevenţelor rămâne nemodificat timp de 10 ani. În ultimul timp s-a discutat despre modificare redevenţelor înainte de expirarea acestui termen. Noul ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu, este primul care anunţă că se vor respecta clauzele din contractul de privatizare.

De asemenea, oficialul a precizat că măsura se regăseşte în angajamentele asumate în scrisoarea de intenţie cu FMI.

Reamintim, premierul Victor Ponta a declarat, recent, într-un interviu difuzat de PRO TV, că Guvernul vrea să modifice în perioada imediat următoare sistemul redevenţelor pe resursele minerale exploatate de companii, în condiţiile în care România percepe astfel de taxe la un nivel de cinci ori mai mic decât media europeană.

Ponta s-a arătat nemulţumit de faptul că în Româna nivelul mediu al redevenţelor este de 4%, în condiţiile în care media europeană este de peste 20%.

Suprataxă la hidrocarburi

Pe de altă parte, ministrul Chiţoiu a anunţat că, o dată cu liberalizarea preţurilor la gaze naturale, se va impozita în plus activitatea din domeniul petrolului şi gazelor naturale. De remarcat, liberalizarea preţurilor “se traduce” în România prin creşterea preţurilor.

Sumele atrase din impozitarea veniturilor excepţionale ale companiilor care activează în sectoarele petrol şi gaze vor fi direcţionate către un fond destinat consumatorilor vulnerabili.

Chiţoiu a precizat că atât modificarea redevenţelor, cât şi supraimpozitarea companiilor cu activităţi în sectorul hidrocarburilor au fost convenite cu instituţiile financiare internaţionale, în scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional.

“Până la finalul anului 2012, în cadrul unui grup interministerial, în consultare cu toţi operatorii economici din petrol şi gaze, vom elabora un pachet legislativ de măsuri fiscale în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor excepţionale în urma liberalizării preţului la gaze, impozite care vor merge într-un fond special şi care se vor adresa consumatorilor vulnerabili. Aceştia vor fi definiţi prin Legea Energiei, care se află în Parlament, şi avem termen de adoptare în mai”, a afirmat Daniel Chiţoiu.

Ministrul Economiei a declarat, recent, că proiectul de lege privind suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere va fi aprobat în 2012, iar societăţile vor fi taxate din 2013.

Intenţia autorităţilor de a aplica taxe suplimentare asupra veniturilor excepţionale ale companiilor din energie a fost exprimată în urma redevenţelor mici pe care le plătesc companiile petroliere către stat, în urma exploatării resurselor naturale.

Daniel Chiţoiu a declarat, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate pentru validarea sa în funcţia de ministru al Economiei, că autorităţile intenţionează să majoreze redevenţele petroliere şi să negocieze, inclusiv cu OMV Petrom, în acest sens, analizând şi varianta impozitării veniturilor excepţionale ale companiei, în condiţiile în care aceasta nu va accepta majorarea redevenţelor înainte de 2014.

Manageri privaţi din luna iunie

Primul manager privat la o companie de stat va fi numit la finalul lunii iunie 2012, a anunţat Daniel Chiţoiu.

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar (foto dreapta), a precizat că mai multe companii din energie decât cele agreate cu instituţiile internaţionale vor avea management privat.

“Am avut discuţii cu investitorii, am rediscutat problema guvernanţei corporatiste şi vom lansa licitaţii pentru angajarea managementului privat la un număr mai mare de companii de stat decât cel negociat cu instituţiile internaţionale. Va creşte valoarea companiilor pe care le scoatem pe bursă”, a spus Isar.

Şeful misiunii Fondului monetar Internaţional, Jeffrey Franks, afirma, pe 9 mai, că societăţile de stat sunt mai puţin profitabile din cauza risipei, corupţiei, ineficienţei, încercărilor de manipulare prin persoane motivate politic, România nereuşind să facă progrese în asigurarea unui management competitiv.

Proiectul de introducere a managementului profesionist în companiile cu capital majoritar de stat are ca obiectiv implicarea celor mai performante firme de executive search la nivel internaţional în vederea selectării unor manageri profesionişti pentru companiile de stat incluse în prima etapă a procedurii, respectiv pentru societăţile Oltchim, Electrica Furnizare, Hidroelectrica şi Romarm.

Hub-uri industriale în România

Autorităţile intenţionează să realizeze mai multe hub-uri industriale în România, printre care unul la Iaşi, cu centre de cercetare după model singaporez, şi unul în Cluj, care să transforme oraşul într-unul asemănător Silicon Valley, a declarat ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, în cadrul conferinţei de presă.

„Vom avea un hub regional în Iaşi. Acolo va exista un aeroport, un modul de transport, care integrează mai multe forme de conectare, un ansamblu de clădiri – centre de cercetare, după model singaporez, un spital regional conectat cu centre de cercetare şi de producţie de antibiotice, plus un centru de outsourcing tehnologic“, a spus Isar.

De asemenea, acesta a precizat că oraşul Constanţa îşi va extinde dimensiunea logistică şi de transport. „Constanţa se va extinde din punctul de vedere al dimensiunii logistice şi de transport, iar al treilea hub este în Cluj. Vrem să facem un Silicon Valley în Cluj”, a spus Isar.

Acesta a mai precizat că intenţionează realizarea unei reindustrializări a României prin aportul mediului privat local şi extern. “Vrem reindustrializarea privată a României. Putem să facilităm construcţia de combinate de către mediul privat local şi extern. Trebuie inclusă în proiectele de parteneriat public-privat şi partea antreprenorială locală. Toate acestea vor fi facilitate de către stat, din punctul de vedere al relaţiilor, modul de a antrena partea de consultanţă. Ăsta va fi rolul statului în aceste proiecte”, a mai spus Lucian Isar.

din aceeasi categorie