Acasă MediuDezvoltare Durabila Prețul la gaze închide furnalele de sticlă de la Murano

Prețul la gaze închide furnalele de sticlă de la Murano

de L M

Prețul enegiei electrice și a gazelor naturale face victime în cele mai neașteptate domenii. Acum a ajuns și la sticlarii de la Murano. Situația prezentată de oficiali italieni dus la ideea că însăși supraviețuirea Veneției este atacată de explozia prețurilor la energie. De aceea, este nevoie de intervenție la nivel comunitar. Ca de obicei, Comisia Europeană a pasat responsabilitatea la nivel național. Iar comunicările sale încep să atragă atenția că prețul mare al energiei nu are nicio legătură cu politica „verde” promovată la nivel comunitar, semn că din ce în ce mai multe state reclamă acest lucru.

Creșterea bruscă a prețului gazului metan și al altor surse de energie are un puternic impact asupra activității întreprinderilor, dar și asupra costului materiilor prime, susține un eurodeputat italian. „Acesta este un scenariu deosebit de îngrijorător pentru sticla de Murano. Creșterea cu 400% a prețului gazului metan folosit pentru a alimenta cuptoarele, care trebuie să funcționeze non-stop, este de așteptat să aibă repercusiuni serioase nu numai asupra acestor produse artizanale veșnic renumite, ci și asupra supraviețuirii Veneției”, arată europarlamentarul. Potrivit acestuia, „sticla de Murano este un produs artizanal prin excelență. Aceste lucrări au o valoare unică și constituie o formă de artă care figurează pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial”, punctează ofialul italian, care consideră că „aceste creșteri ale prețului energiei amenință să pună în genunchi industrii întregi care se bazează pe utilizarea gazului ca element indispensabil”.

„Protecția moștenirii noastre culturale este de cea mai mare importanță pentru Comisie. Cu toate acestea, articolul 167 TFUE nu alocă UE competență de intervenție, pentru că patrimoniul cultural este o chestiune națională”, se arată în răspunsul Comisiei Europene la întrebarea eurodeputatului italian privind măsurile luate de Comisie pentru susținerea acestui sector.

„În anumite condiții, dreptul UE permite statelor membre să aplice o compensație parțială utilizatorilor consumatori mari de energie pentru sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), costurile indirecte transferate în facturile lor de energie electrică”, se arată în răspunsul Comisiei, care trimite rezolvarea la nivel național.

Nu „tranziția verde” este de vină

Sectorul sticlei de Murano nu este singurul pentru care eurodeputații au semnalat probleme grave generate de prețurile exagerate la energie și gaze naturale. Poziția Comisiei Europene a fost aceeași. Statele membre pot apela la măsuri imediate, permise de Comisie, care se referă la reduceri de taxe, garanții pentru evitarea deconectărilor la rețea, amânare de plăți, printre altele. „Pe termen mediu, Comisia a adoptat măsuri pentru o funcționare mai eficientă a stocării gazelor, inclusiv o achiziție comună voluntară de stocuri de gaze de rezervă și un nou cadru de reglementare pentru piața gazelor și a hidrogenului”, se arată în răspunsul Comiei, care, deși și-a propus și termene pentru aceste măsuri, nu le-a respectat.

„De asemenea, Comisia își propune să prezinte o strategie internațională de implicare în domeniul energiei la începutul anului 2022”, anunță CE.

Și de această dată, Comisia Europeană arată că „creșterea prețurilor la gaz este determinată de mulți factori, inclusiv cererea globală de gaz ca urmare a redresării economice, condițiile meteorologice și o aprovizionare destul de insensibilă, dar nu tranziția verde în sine”, precizează documentul. De remarcat este faptul că, în comunicarile sale, Comisia Europeană a început să atragă atenția că nu politicile sale ce vizează neutralitatea carbonului în 2050 și mai ales tranziția către „energie verde”, prin renunțarea urgență la producția din cărbune, contribuie substanțial la explozia prețurilor. Este semn clar că mai multe state comunitare au început să pună problema și din acest punct de vedere.

„Criza actuală arată că UE trebuie să-și intensifice tranziția energetică, crescându-i astfel autonomia energetică şi reducându-i expunerea la factori externi şi furnizori. Atenuarea impactului creșterii prețurilor (inclusiv mici și microfaceri) se află în centrul măsurilor din setul de instrumente. Valoarea europeană de 72 de miliarde euro propusă pentru Fondul Climatic și Social ar sprijini investițiile în eficiența energetică și renovarea clădirilor, care ajută la abordarea cauzelor fundamentale ale vulnerabilității creșterii prețurilor la energie pentru cei mai nevoiași”, completează răspunsul Comisiei.

din aceeasi categorie