Acasă MediuDezvoltare Durabila Poluarea cu PM10 din București ne-a făcut să mai pierdem un proces la CJUE

Poluarea cu PM10 din București ne-a făcut să mai pierdem un proces la CJUE

de L M

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat cea de a treia condamnare împotriva statului român și tot pentru probleme de mediu. De această dată, este vorba de poluarea cu pulberi în suspensie (n.r. – PM10) din București. Partea bună a lucrurilor, dacă se poate spune așa, condamnarea nu prevede și sancțiuni, pentru că amenzile ar fi fost de ordinul milioanelor de euro. La început, procedura de infringement a vizat mai multe orașe, dar, în faza contencioasă mai rămăseseră doar orașele Iași, Brașov și București, capitala fiind, în cele din urmă cea care a dus la pierderea procesului. Decizia CJUE a generat un nou atac reciproc între ministrul PNL al Mediului și primarul PSD al Bucureștiului.

„România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiție după ce Primăria Capitalei nu a reușit să reducă poluarea cu PM10 în București. O țară întreagă condamnată pentru o administrație iresponsabilă! Acesta este rezultatul după câțiva ani de dialog cu Comisia Europeană. Comisia a fost răbdătoare cu noi și în acest subiect! A așteptat în câțiva ani ca Primăria București să aprobe un Plan de reducere a poluantului PM10. Apoi, după ce Primăria Capitalei a reușit să finalizeze Planul, a așteptat să-l vadă aplicat și capabil să țină sub control concentrațiile de PM10. Din păcate, măsurile implementate până la momentul sesizării Curții nu au adus o îmbunătățire a situației din București – aceasta fiind una dintre concluziile Curții”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

„Era previzibil verdictul de astăzi al Curții! Era previzibil de când Curtea a refuzat apărarea orală a României în faza finală a procesului. Apoi, era de așteptat și pentru că, și acum când vorbim, există încă în Planul Primăriei măsuri cu grad de implementare zero și cu termene de finalizare expirate de un an: bandă specială pentru transportul în comun, piste de biciclete care să lege toate zonele Bucureștiului, infrastructură rutieră și multe altele. Condamnarea Curții Europene de Justiție de astăzi este motivată de: nerespectarea în mod sistematic și constant de către Primăria București a valorilor limită anuale pentru concentrațiile de PM10 din București, dar și pentru lipsa de intervenție punctuală în zilele cu creșteri, intervenții care să scurteze perioada de timp a depășirilor de PM10”, a punctat demnitarul.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, poluarea cu PM10 a fost înregistrată în București inclusiv în perioada stării de urgență. „Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis Primăriei Capitalei 16 avertizări de depășiri de PM 10 de la începutul anului, dintre care 7 doar în perioada stării de urgență. Nicio avertizare a noastră nu a fost urmată de măsuri imediate ale Primăriei pentru reducerea poluantului și scurtarea timpului în care acesta a stat în atmosferă în concentrații depășite. Asta în condițiile în care, doar salubrizarea eficientă a străzilor din București ar fi fost o măsură care ne-ar fi salvat de la condamnare”, atras atenția Alexe.

În centrul atenției discursului ministrului Mediului s-a aflat Primăria Capitalei, care nu și-a îndeplinit sarcinile. „Cerem Primăriei București un plan de urgență pe termen scurt. Cerem ceea ce am cerut de acum câteva luni și nu am primit nici astăzi: o strategie a Primăriei pe care o va aplica pentru a închide cât mai curând această cauză”, a declarat Costel Alexe.

„Din fericire, deocamdată, hotărârea Curții nu prevede sancțiuni. Bucureștenii sunt feriți de costuri mai mari de viață care să acopere o amenda produsă Bucureștiului de Primăria Capitalei. Decizia de astăzi nu prevede un termen până la care PMB trebuie să se conformeze hotărârii condamnării. Însă, toată lumea trebuie să știe că dacă PMB nu ține sub control emisiile de PM10, Comisia poate declanșa o nouă procedură de infringement care poate costa, de data asta. Pentru cauza României, suma forfetară minimă care poate fi propusă este peste 1,6 mil de euro, iar penalitățile pe zi pot varia de la circa 2000 euro, până la 120.000 de euro pe zi”, a atras atenția ministrul Mediului.

Reacția Primăriei Capitalei

Primarul General al Capitalei a reacționat prompt șa declarațiile ministrului Mediului, pasând responsabilitatea către primarii dinaintea sau și către Guvern, care nu face nimic pentru îmbunătățirea calității aerului din București. De altfel, între Costel Alexe și Gabriela Firea este un război pe față, pentru că sunt implicații politice și electorale urmărite de cei doi.

„Perioada pentru care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a condamnat România – pentru poluarea din Bucureşti – a fost generată de nerespectarea condiţiilor de calitate a aerului impuse de legislaţia europeană într-o perioadă anterioară actualului mandat – (7 ani de neconformare respectiv intervalul 2007-2014, când primari generali au fost Adriean Videanu şi Sorin Oprescu)”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului București (PMB).

Conştienţi de gravitatea acestei probleme, ne-am concentrat eforturile pentru implementarea unor măsuri eficiente de reducere a poluării în Capitala României. Astfel, pentru prima dată în Bucureşti, specialiştii Primăriei Capitalei au elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) – primul document strategic care cuprinde soluţii reale pentru combaterea poluării în Capitală! (…) Primăria Capitalei, spre deosebire de Guvernul României, a luat măsuri concrete, care deja dau rezultate în ceea ce priveşte traficul rutier şi poluarea în Capitală! Să detalieze punct cu punct Ministerul Mediului de exemplu, Ministerul Transporturilor, sau Ministerul Energiei ce au făcut pentru combaterea poluării în Capitală!”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, precizează comunicatul.

 

din aceeasi categorie