Acasă Stiri ExterneEuropa Polonezii își dau în judecată cea mai mare termocentrală

Polonezii își dau în judecată cea mai mare termocentrală

de L M

O organizaţie pentru protecţia mediului a decis să dea în judecată termocentrala Belchatow din Polonia, în încercarea de a determina cel mai mare producător de CO2 din Europa să înceteze să mai utilizeze cărbune până în 2035, transmite AP, preluat de Agerpres.

Fundaţia ClientEarth a anunţat că această acţiune „fără precedent” a fost depusă la un tribunal din oraşul Lodz din centrul Poloniei. În acţiunea sa, fundaţia cere termocentralei „să oprească activităţile care ameninţă mediul înconjurător” şi să înceteze să mai utilizeze cărbune sau să instaleze filtre pentru CO2 până în 2035.

Termocentrala Belchatow este cea mai mare termocentrală pe bază de cărbune din Polonia şi totodată cel mai mare furnizor de energie al Poloniei. Belchatow funcţionează pe lignit, are o capacitate de 5 Gigawaţi şi de la darea în exploatare şi până acum a emis aproximativ un miliarde de tone de CO2 în atmosferă.

Până acum proprietarul termocentralei, grupul PGE GiEK, nu a prezentat încă un plan oficial destinat reducerii impactului asupra mediului.

Polonia se bazează pe cărbune pentru 80% din producţia de energie, iar mineritul de cărbune este unul din cei mai mari angajatori in Polonia, fapte ce împiedică ţara să renunţe rapid la cărbune. Guvernul de la Varşovia mizează pe o reducere treptată la cărbune undeva după anul 2040.

 

din aceeasi categorie