Acasă EconomieComunicatii & IT Plăți de peste 70 de milioane lei, prin Ghişeul.ro

Plăți de peste 70 de milioane lei, prin Ghişeul.ro

de A

cumparaturi-onlineAproape 250 de primării s-au înregistrat în Sistemul Național Electronic de Plată Online – Ghișeul.ro, în perioada 2011 – 2016, iar până în prezent au fost efectuate 250.000 de plăți, în sumă de peste 70 de milioane de lei, potrivit datelor prezentate cu ocazia împlinirii a cinci ani de când a fost lansată platforma de plăți online. Lansat în anul 2011, Ghișeul.ro este un proiect derulat în parteneriat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor și impozitelor locale.

Cu cele aproape 248 de primării care acceptă, în prezent, plata cu cardul online a taxelor și impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro — Sistemul Național Electronic de Plată Online se înregistrează o creștere de peste 30% a numărului acestora, comparativ cu finalul anului trecut, în timp ce acoperirea națională este de peste 80% din populația urbană și bancarizată a României.

Apetitul românilor pentru plata online a taxelor și impozitelor locale a crescut semnificativ în 2016, având în vedere că valoarea și numărul tranzacțiilor efectuate prin Ghișeul.ro, în primele patru luni, însumează aproape o treime din toate plățile realizate de la lansarea platformei naționale pâna în prezent. Astfel, contribuabilii au realizat, în perioada ianuarie — aprilie 2016, un număr de 75.955 de plăți cu cardul pe Ghișeul.ro, în valoare totală de peste 21 milioane de lei. Prin comparație, în perioada 2011 — 2016, pe aceeași platformă au fost contorizate peste 250.000 de plăți, în sumă de peste 70 milioane de lei.

În cei cinci ani de funcționare, platforma www.ghiseul.ro a înregistrat mai multe momente de referință, atât din punct de vedere tehnic, cât și în ceea ce privește utilizarea. În acest sens, numai în ultimul an s-a introdus eliberarea datelor de acces online, ceea ce a condus la un prag de 117.000 de utilizatori activi unici, în luna martie 2016, plata amenzilor de circulație fără niciun drum către administrațiile locale datorită opțiunii de încărcare a copiei procesului verbal direct în sistem și transmiterii automate către primăria beneficiara, precum și plata online a taxelor și impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din București).

Din 2011 și până în prezent, mai bine de 115.000 de contribuabili și-au activat contul pe www.ghiseul.ro. Principalul avantaj al plății impozitelor și taxelor locale online cu orice card pe Ghișeul.ro este posibilitatea de a achita oricând și de oriunde, fără comision. Mai mult, contribuabilii înrolați pe www.ghiseul.ro au posibilitatea de a plăti taxele și impozitele locale pentru alte proprietăți deținute pe teritoriul României, cu condiția ca municipalitatea pe raza căreia se află proprietatea să fie înrolată în sistem.

Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) este instituția publică de specialitate a Administrației Publice Centrale, în subordinea Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, care are rolul de a opera sisteme informatice la nivel național destinate guvernării electronice. Prin activitățile pe care le derulează și proiectele pe care le are în administrare, AADR se dorește a fi punctul central de acces al cetățenilor la informații și servicii de e-guvernare. În aceasta calitate, AADR gestionează și operează sisteme de importanță majoră pentru România, precum: Ghiseul.ro, e-Guvernare (Sistemul de Guvernare Electronică), S.E.A.P. (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), S.I.A.E. (Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi) și P.C.U. (Punctul de Contact Unic).

Asociația de Plăți Electronice din România (APERO) este persoana juridică fără scop patrimonial, nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, al cărei scop este promovarea și dezvoltarea plăților electronice în România.

din aceeasi categorie