Acasă EconomieBanci & Asigurari Plata înainte ca să intri în Programul Casa Verde Fotovoltaice

Plata înainte ca să intri în Programul Casa Verde Fotovoltaice

de L M

Programul Casa Verde Fotovoltaice se întoarce într-o formulă declarată mai simplă, dar, cel mai probabil, mai scumpă pentru beneficiari. Marea schimbare se referă la introducerea unei garanții de 10% din valoarea proiectelor derulate, garanție ce trebuie depusă de instalatorii validați de AFM, care vor avea și obligația verificării corectitudinii cererilor de finanțare. Așa a pasat AFM cea mai mare problemă, verificarea dosarelor, ce durează ani la stat. Numai că acest lucru duce la costuri suplimentare ce se vor reflecta în prețul plătit de beneficiari. Conducerea AFM a găsit soluția, transmisă voalat: banii pentru tot proiectul dați inainte de beneficiari, care vor recupera subvenția de la AFM. În aceste condiții, concluzia este că populația întâi arată că nu are nevoie de bani, plătind tot înainte, și apoi primește „cadoul” de la stat.

Casa Verde Fotovoltaice este unul dintre cele mai căutate programe derulate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Beneficiarii devin prosumatori, astfel încât energia electrică produsă în plus putând fi livrată în sistemul energetic mațional. În condițiile în care prețul energiei electrice, dar și termice a explodat, fiind ținut în frâu numai prin legi de plafonare, instalarea de panouri fotovoltaice pe case este o soluție tot mai căutată.

Până acum s-au derulat două sesiuni ale programului, în 2019 și 2021, ambele cu mari probleme încă de la debut. După „chinurile” depunerii proiectelor, a urmat o perioadă de ordinul anilor până când au fost verificate dosarele depuse.

Pentru sesiunea 2023, AFM pune la dispoziția acestui program, în total, 3 miliarde de lei, sumă suficientă pentru 80.000 de proiecte. În aceste condiții, apare problema verificării dosarelor. Prin noul Ghid de finanțare, această responsabilitate este pasată instalatorilor validați, adică firmelor care se vor ocupa de implementarea proiectelor.

Nu ar fi nimic nou, pentru că această metodeă se aplică și în cazul Programului Rabla, unde dealerii de mașini verifică documentele. Numai că, în cazul „Fotovoltaicelor”, AFM nu are încredere în firme și cere o garanție de 10% din valoarea proiectelor pe care acestea le derulează. Pentru primul pas, valoarea garanției este de 200.000 de lei, pentru firmele care derulează cel mult 100 de proiecte. Valoarea subvenției crește ajungând la 1 milion de lei pentru 500 de sisteme instalate; pentru mai mult de 500 de sisteme, valoarea garanției crește proporțional. Scopul garanției este să acopere eventualele pagube produse de neeligibilitatea unor proiecte.

Costuri

Pasarea responsabilității verificării dosare de către AFM se preconizează să scadă timpul în care se rezolvă această problemă, dar ea vine „la pachet” cu noi costuri care vor fi transferate clienților beneficiari. Valoarea subvenției a rămas la 20.000 de lei cel mult pentru un beneficiar, sumă ce nu poate reprezenta mai mult de 90% din valoarea proiectului. Mai mult, impunerea de garanții va duce la limitarea firmelor care se vor înscrie în program. Iar reducerea „ofertei” de instalatori validați va duce, și ea, la creșterea prețului total pe care beneficiarii ar urma să-l plătească. Doar dacă nu se poate ajunge în situația în care instalatorii valodați nu ajung în situația de a refuza clienți, pentru că nu au capacitatea necesară, situație în care prețul ar exploda.

Soluțiile date de responsabilii din AFM ajung și la limita moralității. Potrivit acestora, Administrația va accepta mai multe forme de garanție, nu numai bani cash. Dar orice garanție costă, pentru că ori sunt imobilizate fonduri, care produc pagubă, ori se folosesc alte tipuri de instrumente financiare, precum scrisorile de garanție bancară. Care, și ele, la rândul lor costă; „prețul” scrisorilor de garanție bancară este procent din suma garantată, plus garanții.

Procedurile pentru realizarea unui astfel de proiect necesită mult timp. Oficial, în cel mult 12 luni trebuie finalizat proiectului, dar ghidul de finanțare permite prelungirea termenului de implementare în anumite condiții, mai ales că piața internațională este bulversată de efectele crizei sanitare și de războiul din Ucraina. Abia după finalizarea proiectului se poate face cererea de rambursare a sumelor. Iar Administrația este cunoscută pentru termenele mari la care face decontările.În tot acest timp, garanțiile impuse produc costuri ce ajung în prețul plătit de beneficiari.

Variantă neoficială

Andrei Liviu Antipa, vicepreședintele AFM, a venit cu cea mai „interesantă” soluție pentru ca garațiile cerute de Adminstrație să nu facă praf ideea de susținere a energiei verzi. „Sunt instalatori care cer banii (n.r. – pentru tot proiectul) în avans și apoi spun că îi rambursează după ce iau banii de la AFM”, a declarat Andrei Antipa, luni, la o confernță de specialitate organizată de The Diplomat. Oficialul a încercat „să se spele pe mâini”: „sunt tot felul de situații pe piață. Sunt relații comerciale, unde nu avem căderea să reglementăm”, a adăugat vicepreședitele AFM.

Metoda prin care beneficiarul acoperă toate costurile în avans pare să rezolve și problema instalatorilor privind riscurile declarării proiectului ca fiind neeligibil. Numai că nu este „ortodoxă”. Se ajuge în situația în care beneficiarul arată că nu are nevoie de banii de la stat pentru a instala panourile fotovoltaice, adică plătește tot înainte. Și tot acest efort pentru că AFM nu este în stare să-și facă treaba și să creeze un sistem prin care programul să se deruleze într-un interval de timp rezonabil, iar riscurile să fie partajate. Varianta prezentată de vicepreședintele AFM este, probabil, cea mai utilizată, dar cel care își asumă toare riscurile este beneficiarul.

din aceeasi categorie