Acasă Stiri ExterneAfrica Piaţa petrolieră se reechilibrează la anu’

Piaţa petrolieră se reechilibrează la anu’

de M G

sonda 4Piaţa petrolieră se va reechilibra până în 2017, a afirmat şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Reamintim, piaţa petrolieră trece printr-o perioadă extrem de volatilă: din iunie 2014 până la începutul acestui an, preţul internaţional al ţiţeiului a coborât de la aproximativ 115 dolari/baril la aproape 25 dolari/baril, pentru ca în prezent petrolul să se tranzacţioneze la circa 45 dolari/baril.

Preţul scăzut al ţiţeiului a redus investiţiile petroliere cu aproximativ 40% în ultimii doi ani, scăderi semnificative fiind înregistrate în SUA, Canada, America Latină şi Rusia, iar dependenţa globală de ţiţeiul din Orientul Mijlociu se va accelera substanţial în următorii ani, a explicat şeful IEA.

„Anul acesta ne aşteptăm la cel mai semnificativ declin din ultimii 25 de ani al furnizării din statele care nu sunt membre OPEC, aproape 700.000 de barili pe zi. În acelaşi timp, creşte cererea pe plan mondial, condusă de India, China şi alte state emergente”, le-a declarat jurnaliştilor Fatih Birol, după o întâlnire cu premierul nipon Shinzo Abe, la Tokyo.

„Anul acesta sau cel târziu în 2017 ne aşteptăm la reechilibrarea pieţei petrolului şi a preţurilor. Analizând toate fundamentele – cererea, furnizarea şi pieţele bursiere – am toate motivele să cred că, în absenţa unor probleme economice majore, vom vedea echilibru pe pieţe cel mai târziu din 2017”, a afirmat şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Acesta a adăugat că, în prezent, producerea ţiţeiului din zăcămintele de şisturi bituminoase este dificilă, chiar dacă în prezent cotaţia barilului de petrol Brent depăşeşte 45 de dolari.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Saxo Bank estimează un preţ de 50 dolari/baril la sfârşitul anului

Ţiţeiul Brent s-a redresat şi aproape că a atins din nou nivelul de 45 de dolari/baril, zilele trecute, după ce anterior ajunsese la 40 dolari/baril ca rezultat al întâlnirii eşuate de la Doha, arată o analiză Saxo Bank.

“Greva petrolului din Kuweit care s-a încheiat marţi a fost elementul salvator pentru grupul jenat de miniştri ai petrolului, care au plecat din Doha duminică. Luni dimineaţă, atenţia s-a îndreptat rapid de la războiul preţurilor şi supraproducţie la o altă întrerupere involuntară a stocului. Această cea din urmă întrerupere a fost una dintre cele câteva organizate în ultimele două luni care, împreună cu producţia încetinită a SUA, au susţinut redresarea puternică şi a atras investitori”, susţin specialiştii Saxo Bank.

În condiţiile unei producţii din Kuweit care se întoarce la nivelurile de dinainte de criză, atenţia se poate muta către alţi factori de influenţă din care, în prezent, mulţi trag preţul în ambele direcţii, menţionează specialiştii băncii.

“Înainte de a-i evidenţia pe unii dintre aceştia, atenţia pe termen scurt s-a întors în America de Nord, unde US Energy Information Administration a publicat joi raportul săptămânal al stocurilor. The American Petroleum Institute a publicat estimarea sa la sfârşitul zilei de marţi, iar creşterea de 3,1 milioane de barili a fost aproape dublă faţă de aşteptări. Ca urmare a întâlnirii eşuate de la Doha, există riscul ca structura de putere din Arabia Saudită să se schimbe, crescând astfel impactul politic asupra preţurilor pe petrol. Dacă Arabia Saudită întoarce arma petrolului către Iran şi începe creşterea producţiei, aşa cum a ameninţat, o întoarcere la minimul de aproximativ 30 dolari/baril nu poate fi scoasă din discuţie”, se mai spune în analiză.

Pe un termen foarte scurt, o poziţie long speculativă record în ţiţeiul Brent ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra preţului dacă evenimentele determină o nevoie de a reduce expunerea.

Căderea contango la ţiţeiul Brent care, pe de o parte, a încântat investitorii pentru că reduce bătaia de cap de a deţine o poziţie long, ar putea în viitorul apropiat să ducă la creşterea rezervei pe măsură ce interesele de stocare sunt abandonate.

“Contango pe şase luni, adică reducerea dintre luna a şasea şi prima lună, a ajuns la 4,5 dolari în ianuarie şi de atunci a scăzut la doar 1,5 dolari în prezent. La nivelurile actuale, interesele de stocare din tranzacţiile “cash and carry” atât on, cât şi offshore, vor fi din ce în ce mai mult abandonate, reducând astfel rezerva într-o piaţă deja supraalimentată. Ţiţeiul Brent este încă limitat la intervalul dintre 35 dolari/baril şi 45 dolari/baril în actualul trimestru, înainte de a se muta mai sus în a doua jumătate, către 50 dolari/baril până la finalul anului”, subliniază Saxo Bank.

Saxo Bank oferă investitorilor privaţi şi clienţilor instituţionali un set complet de instrumente pentru strategii de tranzacţionare şi investiţii. Saxo Bank permite clienţilor tranzacţionarea FX, CFDuri, ETFuri, Stocks, Futures, Options şi alte derivate prin intermediul platformei SaxoTrader accesibilă pe PC-uri, tablete sau smartphone-uri prin intermediul unui cont unic. Platforma este disponibilă în peste 20 de limbi.

din aceeasi categorie