Acasă EconomieComunicatii & IT Petrom transferă activităţi suport către o firmă nou înfiinţată

Petrom transferă activităţi suport către o firmă nou înfiinţată

de GM

Cea mai mare companie din România, OMV Petrom (SNP), va transfera unele activităţi suport către o firmă nou înfiinţată, OMV Petrom Global Solutions (OPGS), care va furniza servicii atât pentru Petrom, cât şi pentru acţionarul majoritar, grupul austriac OMV, în diferite ţări în care acestea sunt active. Astfel, noua firmă va prelua serviciile de IT, contabilitate primară şi alte activităţi suport, grupate în prezent în cadrul departamentului Global Solutions din OMV Petrom.

Transferul de activitate este preconizat să aiba loc în luna iulie, potrivit unui comunicat transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Circa 1.100 angajati vor fi transferaţi către OPGS. Decizia este în concordanţă cu strategia OMV Petrom de a se concentra asupra activităţilor de bază ale companiei şi urmează tendinţele internaţionale de concentrare a serviciilor conexe în centre de servicii, potrivit companiei.

„Suntem o companie integrată de ţiţei şi gaze, deci focusul nostru este în acest sector. Pe de altă parte, ne dorim servicii performante, adaptate nevoilor noastre şi costuri competitive, iar OPGS, ca entitate juridică separată, se va dezvolta astfel încât să răspundă acestor cerinţe. Este prima initiaţivă din România de a crea un centru de servicii specializat pentru industria de ţiţei şi gaze şi credem că este important, inclusiv din perspectiva rolului pe care România l-ar putea avea ca hub energetic pentru regiune”, spune directorul financiar al OMV Petrom, Andreas Matje.

Petrom este cea mai mare companie din România. Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 4,82 miliarde lei, cu 22% peste cel din 2012, însă vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţitei şi produse petroliere.

Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.

Acţiunile OMV Petrom au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în stagnare, la 0,439 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 24,866 miliarde lei (5,57 miliarde euro).

din aceeasi categorie