Acasă Analize Petrom nu investeşte în cablul submarin spre Turcia

Petrom nu investeşte în cablul submarin spre Turcia

de GM

Capacităţile de producere a energiei electrice în România depăşesc 20.000 MW, în condiţiile în care consumul mediu abia ajunge la aproape 7.000 MWh. Mai mult, anul trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, economia a consumat cu circa 3,5 TWh mai puţin decât în 2012. În aceste condiţii, exportul reprezintă „o supapă” pentru toţi producătorii de electricitate. Pentru aceasta este nevoie de linii de interconexiune cu ţările vecine şi, mai departe, cu posibilii importatori. Un mare consumator extern este Turcia, de aceea, de ani de zile, se pune problema construirii unui cablu submarin, prin Marea Neagră. În ultimii 25 de ani, pe lângă centrala de la Cernavodă, s-au mai făcut investiţii mari doar în producţia de energie regenerabilă şi în termocentrala de la Brazi, ultimele două exmple fiind investiţii private. În privinţa evoluţiei centralei de la Brazi, dar şi a contractelor bilaterale, precum şi a altor investiţii în sectorul energetic, Mariana Gheorghe (foto), director general executiv al OMV Petrom a acordat un interviu publicaţiei Focus-Energetic.ro. De asemenea, aceasta a anunţat că OMV Petrom nu este interesat să investească în proiectul cablului submarin cu Turcia.

– Cum merge termocentrala  de la Brazi? Produce la o capacitate suficientă astfel încât să se recupereze investiţia în termenul propus?

– Anul trecut, piaţa de electricitate a fost sub presiune, atât din punct de vedere al preţurilor, cât şi a producţiei. Producţia netă de electricitate a centralei Brazi a fost de 2,74 TWh în 2013, acoperind aproximativ 5% din producţia totală de electricitate a Romaniei, cu aproximativ 9% contribuţie pe piaţa de echilibrare.

Anul acesta preconizăm că marjele din activitatea de energie electrică vor continua să se deterioreze, conducând la un rezultat negativ al acestei activităţi în 2014, dar încercăm să diminuăm această tendinţă prin consolidarea poziţiei centralei Brazi pe pieţele de echilibrare şi de servicii de sistem, prin valorificarea flexibilităţii centralei.

– Trebuie să achiziţioneze şi certificate CO2?

– Centrala Brazi intră sub incidența schemei de comercializare a certificatelor de emisii de CO2 și, drept urmare, trebuie să cumpere certificate pentru a asigura conformarea cu cerințele acesteia. În ceea ce privește emisiile de CO2 pe MWh, centrala de la Brazi, datorită eficienței mari de producere, are nevoie de 1 certificat la aproape 3 MWh produși.

Investiția OMV Petrom în centrala de la Brazi intră sub incidența Planului Național de Investiții (PNI). Pentru asigurarea conformării cu schema de comercializare, OMV Petrom trebuie să cumpere circa 2,3 milioane certificate CO2, iar contravaloarea acestor certificate (aproximativ 10 milioane euro) va alimenta contul PNI.

– Se doreşte o implicare în construirea cablului submarin cu Turcia, pentru exportul electricităţii de la Brazi, în contextul reducerii cererii interne ?

– Evaluăm toate canalele de distribuţie şi, în funcţie de oportunităţi şi după ce satisfacem în totalitate cererea locală, putem să considerăm şi exporturile. Nu avem, însă, în vedere implicarea în construcţia cablului submarin.

– Care este opinia dvs. în privinţa reluării contractelor bilaterale directe de energie electrică ?

– Reintroducerea posibilității de încheiere a contractelor bilaterale negociate direct pe piața angro de energie electrică va permite producătorilor și furnizorilor din România să beneficieze de aceleași condiții de piață ca şi cele existente în restul statelor membre ale Uniunii Europene. Acest fapt este de natură să contribuie și la menținerea securității furnizării cu energie electrică, prin creșterea gradului de predictibilitate, şi poate fi un factor benefic pentru investiţii în sectorul energetic.

– Aveţi şi producţie de electricitate din surse regenerabile. Vă gândiţi şi la alte investiţii în domeniu? Care ar fi acestea? Care este opinia dvs. în privinţa legislaţiei privind subvenţiile pentru regenerabile ?

– OMV Petrom este prezent în domeniul energiei regenerabile din anul 2010, când am achiziţionat un proiect eolian in Dobrogea, investiţie totală de aproximativ 90 de milioane euro, care a început operaţiunile comerciale în a doua parte a anului 2011. La acest moment nu avem în vedere dezvoltarea unor proiecte similare.

– Vă gândiţi la investiţii în producerea clasică de electricitate? În ideea că în Marea Neagră veţi descoperi gaze, ce veţi face cu el? Veţi construi o nouă termocentrală? Sau se va vinde gaz, pur şi simplu?

– Deocamdată suntem încă în etapa de explorare.  Avem o descoperire, însă este nevoie de date şi analize suplimentare, inclusiv mai multe sonde de explorare şi evaluare pentru a confirma dimensiunea resurselor şi dacă acestea pot fi exploatate fezabil din punct de vedere economic. Numai în urma acestor operațiuni vom putea avea mai multe date despre dimensiunea rezervelor şi cantităţilor de gaze ce pot fi extrase. Aşa cum am mai spus, comercializarea gazelor pe piaţa internă este prioritară.

– Ce investiţii preconizaţi în acest an?

Pentru acest an estimăm investiţii de peste 1 miliard de euro, bugetul urmează să fie supus aprobării Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor. Din această sumă, intenţia noastră este ca aproximativ 85% să fie direcţionaţi către divizia de Explorare şi Producţie, conform direcţiilor noastre strategice.

În Explorare şi Producţie dorim să avem, în continuare, o producţie stabilă şi să aducem încă 4 proiecte de redezvoltare zăcăminte în faza de execuţie până la finalul anului. În privinţa blocului Neptun, unde avem un joint venture cu ExxonMobil, vom relua campania de foraj la jumătatea anului. Aceasta va include cel puţin o sondă şi, în funcţie de interpretarea rezultatelor, avem în plan să forăm încă o sondă de explorare în blocul Neptun, în a doua jumătate a anului 2014.

În domeniul gazelor şi energiei, vom optimiza lanţul valoric al gazelor, pentru a contracara mediul de piaţă nefavorabil şi pentru a maximiza valoarea generată, în paralel cu consolidarea poziţiei centralei Brazi pe pieţele de echilibrare şi de servicii de sistem, prin valorificarea flexibilităţii centralei.

De asemenea, vom finaliza modernizarea rafinăriei Petrobrazi în a doua jumătate a lui 2014 şi vom începe operaţiunile comerciale la depozitul modernizat Bacău, precum şi lucrările de reconstrucţie a depozitului Cluj.

din aceeasi categorie