Acasă Stiri ExterneAfrica Petrolul  nu prea mai are căutare

Petrolul  nu prea mai are căutare

de M G

Redresarea cererii de petrol va fi mult mai lentă decât s-a crezut anterior, în urma creşterii numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, a previzionat Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), transmit Xinhua şi Reuters, preluate de Agerpres. Totuși, cea mai importantă influență pe termen lung asupra cererii de țiței o reprezintă politicile țărilor ce mizează pe limitarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de carbon cauzate, în special, de combustibilii fosili. De altfel, din această cauză, au fost diminuate ratingurile marilor companii petroliere, iar motorina a ajuns să fie ”plimbată” cu vaporul.

Potrivit unui raport al OPEC, cererea de petrol va creşte anul acesta cu 5,79 milioane de barili pe zi (bpd), la 96,05 milioane bpd, o revizuire în scădere cu 110.000 bpd faţă de luna trecută. Perspectivele unei cereri mai slabe au determinat deja grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători, cel mai mare fiind Rusia) să încetinească planurile de majorare a producţiei.

„Deşi economia mondială arată semnele unei redresări viabile în 2021, cererea de ţiţei scade în prezent, dar ne aşteptăm la o creştere în semestrul doi din 2021”, se arată în raportul OPEC. Grupul a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei mondiale în acest an la 4,8%, de la un avans de 4,4% previzionat anterior.

În ianuarie, producţia de ţiţei a urcat cu 180.000 bpd, la 25,50 milioane bpd. La sfârșitul săptămânii, cotaţia barilului de ţiţei Brent a scăzut cu 0,6%, la 60,75 dolari.

În condiţiile extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi înăspririi restricţiilor, cererea de ţiţei scade, iar producătorii încearcă să sprijine preţurile prin reducerea producţiei.

Începând din luna ianuarie 2017, ţările din OPEC+ au redus producţia pentru a susţine preţurile şi a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producţiei, cu 9,7 milioane barili pe zi, în contextul în care pandemia de COVID-19 a afectat cererea de benzină şi combustibil pentru avioane.

Europa exportă motorină

Un supertanc petrolier a început să încarce motorină în portul olandez Rotterdam, unul dintre cele mai importante puncte pentru importurile de produse petroliere din Europa, o dovadă a surplusului de motorină cu care se confruntă regiunea, transmite Bloomberg.

Silverstone, un supertanc petrolier de tip Very Large Crude Carrier (VLCC), nave cu o capacitate cuprinsă între 160.000 şi 320.000 tdw, este în prezent pe jumătate încărcat în portul Rotterdam. Bloomberg susţine că nava are deja la bord aproximativ un milion de barili de combustibili şi o sursă a dezvăluit că produsul încărcat pe vas este motorină.

În perioade normale, nord-vestul Europei are un deficit structural de motorină, ceea ce înseamnă că în portul olandez ajung nave încărcate cu motorină din întreaga lume. În ultimele luni, însă, direcţia livrărilor s-a inversat şi aproape 17 milioane de barili de motorină au fost trimişi din Europa spre coasta de est a SUA. Deocamdată nu este clar unde se va îndrepta supertancul petrolier Silverstone, însă o posibilitate ar fi vestul Africii, o regiune care se confruntă şi ea cu un deficit de aprovizionare.

Carantinele şi restricţiile introduse în mai multe ţări din Europa pentru a combate răspândirea Covid-19 au afectat cererea de motorină pe bătrânul continent, în timp ce creşterea traficului de marfă şi vremea rece a avut un efect opus asupra consumului de motorină în SUA, ceea ce a determinat o înmulţire a livrărilor peste Atlantic.

Supertancurile petroliere de tip VLCC cum este Silverstone sunt utilizate în mod normal pentru a transporta mari încărcături de ţiţei între diferite continente. Însă navele noi de acest tip, care nu au fost utilizate încă la transportul de petrol brut, pot fi utilizate pentru a transporta motorină, iar Silverstone a fost folosit în acest scop anul trecut, transportând motorină şi combustibil pentru avioane din Orientul Mijlociu.

Giganții petrolieri americani retrogradați

Giganţii petrolieri americani Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. şi ConocoPhillips au fost retrogradaţi de agenţia de evaluare S&P Global Ratings, la două săptămâni după ce aceeaşi agenţie a avertizat că ar putea retrograda 13 mari companii petroliere din cauza schimbărilor climatice, transmite Bloomberg.

Ratingurile celor trei mari producători americani de petrol şi gaze au fost reduse cu câte o treaptă, Exxon Mobil la „AA minus” de la „AA” cu perspectivă stabilă, Chevron la „AA minus” de la „AA” cu perspectivă stabilă, iar Conoco a fost retrogradată la „A minus” de la „A” cu perspectivă stabilă.

Aceste decizii reflectă „riscurile crescute din partea tranziţiei energetice ca urmare a schimbărilor climatice şi emisiilor de carbon, profitabilitatea redusă a industriei şi o volatilitate mai mare pentru fundamentele companiilor producătoare de hidrocarburi”, a precizat S&P Global Ratings.

Aceste scăderi de rating vin la câteva zile după ce marile companii petroliere au raportat cele mai slabe rezultate din ultimele decenii, ca urmare a scăderii preţului petrolului în cursul anului trecut. Chiar dacă ratingurile mai mici nu vor afecta imediat accesul companiilor la finanţare şi nici costul capitalului, ele reflectă, totuşi, provocările cu care se confruntă industria petrolieră, în special cu privire la schimbările climatice.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent, indicatorul de referinţă la nivel internaţional, a crescut cu 17% în acest an pe fondul optimismului că cele mai grave ravagii provocate de COVID-19 au trecut, iar creşterea economică urmează să îşi revină. Însă aprecierea preţului petrolului nu a fost suficientă penrtu a convinge S&P, care subliniază că se aşteaptă la o „volatilitate mai mare în sectorul hidrocarburilor”.

În urmă cu doar două săptămâni, S&P Global Ratings a avertizat că ar putea retrograda calificativele unor giganţi precum Exxon Mobil, Shell şi Chevron în săptămânile următoare, din cauza unor riscuri mai mari asociate cu schimbările climatice.

„S&P Global Ratings consideră că tranziţia energetică, volatilitatea preţurilor şi profitabilitatea scăzută sunt riscuri în creştere pentru producătorii de petrol şi gaze”, a anunţat agenţia de evaluare în data de 27 ianuarie, adăugând că a revizuit evaluarea de risc pentru întreaga industrie de petrol şi gaze de la „intermediar” până la „moderat ridicat”. Atunci S&P a plasat sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare ratingurile companiilor petroliere Exxon Mobil, Shell, Chevron, Woodside Petroleum, Imperial Oil, Shell Energy North America, Canadian Natural Resources, ConocoPhillips, Total, precum şi ratingurile primilor patru producători chinezi de petrol China Petrochemical Corp, China Petroleum & Chemical Corp, China National Offshore Oil Corp şi CNOOC.

Avertismentele şi deciziile de rating venite de la S&P, alături de cele ale rivalelor Fitch Rating Inc. şi Moody’s Investors Services, au o importanţă semnificativă în rândul investitorilor, care utilizează ratingurile acordate de cele trei agenţii pentru a decide cum îşi investesc banii.

din aceeasi categorie