Acasă MediuDezvoltare Durabila PE vrea taxă pe carbon la importurile din țările „poluante”

PE vrea taxă pe carbon la importurile din țările „poluante”

de L M

Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind stabilirea unui preț al carbonului la importurile de produse din țări care nu practică măsuri susținute de reducere a emisiilor de carbon. Decizia vine ca industriile cu risc de relocare să nu părăsească Europa pentru țări mai permisive, dar și pentru a determina statele partenere să fie mai ferme în măsurile de limitare a emisiilor de carbon. În consecință, Comisia Europeană va lansa un proiect de directivă în acest sens în trimestrul 2 al acestui an. România nu s-a arătat interesată de acestă măsură, extrem de importantă și pentru industriile autohtone; nici-o organizație sau companie nu și-a transmis poziția autorităților de la Bruxelles.

Miercuri, Parlamentul a adoptat o rezoluție referitoare la un mecanism al UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM – Carbon Border Border Adjustment Mechanism) compatibil cu normele Organizației Mondiale a Comerțului, cu 444 voturi pentru, 70 împotrivă și 181 abțineri, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

„Rezoluția subliniază că ambiția sporită a UE în ceea ce privește schimbările climatice nu trebuie să conducă la relocarea emisiilor de dioxid de carbon, deoarece eforturile globale în domeniul climei nu vor avea de câștigat dacă producția UE este transferată către țări din afara UE care au norme mai puțin ambițioase în materie de emisii”, precizează comunicatul PE.

De aceea, prn rezoluția adoptată, eurodeputații își arată sprijinul pentru stabilirea unui preț al carbonului pentru anumite bunuri importate din afara UE, dacă aceste țări nu sunt suficient de ambițioase în ceea ce privește acțiunile climatice. „Acest lucru ar crea condiții de concurență echitabile la nivel mondial, precum și un stimulent, atât pentru industriile din UE, cât și pentru cele din afara UE de a decarboniza în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris”, arată documentul.

Eurodeputații au ținut să precizeze că acest mecanism ar trebui să fie compatibil cu normele OMC și să nu fie utilizat în mod abuziv ca instrument de consolidare a protecționismului. „Veniturile generate ar trebui utilizate ca parte a unui ansamblu de venituri proprii pentru a stimula sprijinul bugetar UE pentru atingerea obiectivelor Pactului verde”, adaugă eurodeputații. În consecință, mecanismul ar urma să fie complementar reformei schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), astfel că noua taxare ar urma să se aplice importurilor de produse care fac obiectul ETS.  

Eurodeputații adaugă că, până în 2023 și în urma unei evaluări a impactului, ETS ar trebui să acopere sectorul energetic și sectoarele industriale mari consumatoare de energie, cum ar fi cimentul, oțelul, aluminiul, rafinarea petrolului, hârtia, sticla, produsele chimice și îngrășămintele, care continuă să primească alocări cu titlu gratuit substanțiale și care încă reprezintă 94% din emisiile industriale ale UE.

„Realizarea unei legături între stabilirea prețului carbonului în cadrul CBAM și prețul certificatelor UE în cadrul ETS va contribui la combaterea relocării emisiilor de dioxid de carbon, dar noul mecanism nu trebuie să conducă la o dublă protecție a instalațiilor din UE”, susține comunicatul.

După adoptarea rezoluției Parlamentului, este rândul Comisiei Europene să prezinte o propunere legislativă privind un CBAM în al doilea trimestru al anului 2021, ca parte a Pactului verde european, precum și o propunere privind modul de includere a veniturilor generate pentru a finanța o parte din bugetul UE, competează comunicatul.

Introducerea unor taxe la importurile de produse în UE, care să echilibreze costurile cu măsurile de reducere a emisiilor de carbon, este extrem de importantă, cu consecință pentru economiile statelor membre. Această măsură ar aduce și un oarecare echilibru pe piața produselor vizate. Cu toate acestea, în cadrul consultărilor organizate de structurile de la Bruxelles, organizațiile și firmele din România nu au spus nimic. Există un singur comentariu, venit din partea unei organizații din Belgia, Sandbag Climate Campaign, dar atribuit României. Cel mai probabil, așa s-a declarat ONG-ul.

din aceeasi categorie