Parlamentul European a respins impozitarea energiei
aprilie 19, 2012
Parlamentul European a votat joi, 19 aprilie, împotriva unei propuneri de schimbare a sistemului de impozitare a combustibilor în Uniunea Europeană, care ar fi putut duce la o majorare importantă a preţului la pompă pentru motorină, în special în ţări precum Franţa şi Germania, informează Agerpres.
Eurodeputaţii, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat un aviz, pur consultativ dar important din punct de vedere politic, prin care au făcut apel la respingerea acestei propuneri a Comisiei, care ar fi eliminat avantajele fiscale de care beneficiază motorina faţă de benzină în majoritatea ţărilor membre. Poziţia Parlamentului – adoptată cu 374 de voturi “pentru”, 217 “împotrivă” şi 73 de abţineri – oferă recomandări Consiliului de miniştri, care va trebui să decidă în unanimitate asupra oricărei schimbări la acest capitol.
Responsabilul Parlamentului European pentru această propunere, eurodeputata luxemburgheză Astrid Lulling (PPE), a sprijinit obiectivul iniţiativei de combatere a schimbărilor climatice, dar s-a opus măsurii care ar fi dus la o scumpire a motorinei.
Propunere de un an
Propunerea legislativă care a primit votul negativ din partea PE a fost înaintată în urmă cu un an de Comisia Europeană şi viza modificarea fiscalităţii privind carburanţii şi electricitatea în UE. Comisia a propus ca structura taxei pe energie să fie una duală, cu o componentă bazată pe emisiile de CO2 şi alta, pe cantitatea de energie generată. Scopul revizuirii este adaptarea la obiectivele UE în materie de energie şi schimbări climatice, alinierea scopului la sistemul european de comercializare a emisiilor, respectiv eliminarea distorsiunilor de concurenţă dintre diferitele tipuri de carburant pe piaţa internă, datorate taxării preferenţiale.
În virtutea unui astfel de sistem de considerat de “proporţionalitate”, fiscalitatea asupra motorinei ar fi urmat să fie obligatoriu mai mare cu 9% decât cea pentru asupra benzinei de plumb, lucru care, conform anumitor proiecţii, ar duce la o creştere importantă a preţurilor la pompă pentru motorină.
Nemulţumirea comisarului
Eurodeputaţii au respins în majoritate acest dispozitiv. Chiar dacă avizul lor nu are caracter obligatoriu, propunerea Comisiei va avea dificultăţi să fie aprobată deoarece are nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre, întrucât este vorba de o chestiune de fiscalitate. Mai multe ţări, în frunte chiar cu Germania, au respins deja propunerea.
Pe de altă parte, eurodeputaţii au sprijinit posibilitatea ca statele membre să aplice taxe reduse sau chiar să elimine taxele în anumite zone, cum ar fi activităţile agricole sau forestiere. Totuşi, politicile în aceste sectoare trebuie corelate cu eforturi privind eficienţa energetică, se arată în textul avizului PE.
Actualele excepţii de la plata taxei energetice pentru gospodării şi organizaţii caritabile ar trebui treptat eliminate, dar numai pe o perioadă lungă, mai spun europarlamentarii. În statele membre unde acest lucru afectează preţurile la energie, gospodăriile cu venituri mici şi organizaţiile caritabile ar trebui compensate prin măsuri sociale solide şi comprehensive.
Comisarul european pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Semeta, şi-a exprimat joi regretul faţă de respingerea de către PE a prevederii privind alinierea progresivă a impozitării motorinei la nivelul minim de impozitare aplicabil benzinei.