Acasă Economie OUG nr. 114 produce nemulțumire pe bandă rulantă

OUG nr. 114 produce nemulțumire pe bandă rulantă

de L M

Concluzia dezbaterii organizate de la PNL cu actorii din domeniul energetic, în ceea ce privește OUG nr. 114/2018 privind unele măsuri fiscale, a fost unanimă: ordonanța a apărut fără nicio dezbatere prealabilă și fără analiză de fundamentare. Mai mult, reprezentanții acestora consideră că aplicarea ordonanței ar avea mai mult consecințe negative pentru sectorul energetic, dar și pentru populație, care s-ar vedea în situația ca peste 3 ani, când OUG încetează, să plătească facturi mult mai mari. Cât privește PNL, rămâne la ideea ca ordonanța să fie abrogată, pentru că aceasta aduce atingere securității sistemului energetic național.

PNL a inițiat prima dezbatere organizată de partidele parlamentare asupra prevederilor aplicabile în domeniul energiei din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. Parteneri ai dezbaterii au fost reprezentanți ai organizațiilor patronale și profesionale, ai companiilor și firmelor de consultanță care activează în domeniul energetic. Toată lumea a criticat actul normativ și și-a exprimat îndoiala că acesta ar avea rezultatele urmărite.

„Efectiv, peste noapte, am fost total surprinşi de aceste prevederi introduse de către Guvern”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al ACUE (Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie), la finalul dezbaterii, referindu-se la adoptarea OUG nr. 114/2018.

„Nu am comentat şi nu comentăm că sunt bune, că sunt rele, că cineva pierde, că cineva câştigă, părerea noastră este că vor fi foarte puţini cei care vor câştiga, cel puţin pentru domeniul nostru de activitate. Ideea este că sunt măsuri care afectează întreaga economie, iar astfel de măsuri ar trebui luate, totuşi, după o dezbatere. E adevărat, decizia rămâne a celor de la Putere, dar trebuie dezbatere înainte de a promova un astfel de act normativ, care impactează foarte multe domenii. Acest lucru îl dorim, să existe discuţii, dezbateri, să putem explica celor care sunt în măsură să decidă care pot fi efectele unui act normativ luat fără o consultare reală. Nu au existat consultări nici un alți parteneri de dialog social”, a spus Vlăsceanu.

„Per ansamblu este foarte posibil ca unele dintre măsurile prevăzute să fie bune, fiind un act atât de amplu este foarte greu să spui în acest moment dacă întreaga ordonanţă este sau nu bună. De aceea, ne dorim ca şi alte partide parlamentare să iniţieze un astfel de dialog, pentru că numai prin dialog se poate ajunge la nişte măsuri bune pentru economie şi pentru ţară, până la urmă”, a mai precizat Vlăsceanu.

Potrivit oficialului de la ACUE, ordonanța prevede două termene, 1 martie pentru energie electrică și 1 aprilie pentru gaze naturale, și impune elaborarea de legislație secondară. „Autoritatea de reglementare (n.r. – ANRE) are în dezbatere publică astfel de legislație. Ne imaginăm că și pentru autoritate termenul de aplicare este la fel de scurt ca și pentru noi, de a implementa niște măsuri și a avea o consultare reală”, a spus Vlăsceanu, care a atras atenția că în domeniul energetic funcționează o piață concurențială, creată în mai mulți ani. „Scopul pieței libere este de a avea cât mai multe opțiuni, de a selecta o ofertă, un furnizor, ce este cel mai bine pentru tine, ca și client. Furnizorii care au îndrăznit să intre pe această piață au investit, mergând pe ideea că acesta este și trendul mondial și interesul consumatorului. În acest moment, totul este sub semnul întrebării.Nu știm cum vor arăta reglementările secundare”, mai spune Vlăsceanu.

Oficialul ACUE are și o atenționare dură. „Ne bucurăm că avem un preț plafonat la gaze, dar este pentru 3 ani, o perioadă consideră mare din punct de vedere al reglementărilor europene. Dar, ce va fi peste 3 ani? Dacă privim cu atenție, viața se sfârșește în 2022. După, nu este prevăzută nicio măsură tranzitorie. Sau dacă se continuă cu liberalizarea prețurilor. Trebuie prevăzute măsuri din timp”, consideră Silvia Vlăsceanu, care prevede un viitor sumbru sistemului energetic dacă nu se fac investiții foarte repede, în special în capacități de producție. „Dacă nu prevedem de acum ce vorm face peste 2 ani, peste 3 ani, cred că vom ajunge la un moment dat să stingem lumina”, prevede Vlăsceanu.

„Plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale nu cred că garantează facturi mai mici la consumatorul final. În ipoteza că acest lucru se întâmplă, în afară de facturile mai mari la utilități mai sunt și alte facturi de plătit, la alte produse și servicii. Dacă într-o parte se plătește mai puțin, e clar că în altă parte se plătește mai mult, în alte ramuri economice. Pe românește, ne furăm singuri căciula”, conchide directorul general al ACUE.

PNL: ordonanța trebuie abrogată

PNL a susținut din nou propunerea sa ca actul normativ să fie abrogat. „Poziţia PNL a fost foarte clară, suntem categoric pentru abrogarea ordonanţei 114 în integralitatea ei, cu atât mai mult pentru sectorul energetic. (…) Ceea ce s-a întâmplat în ordonanţa 114 este un adevărat atentat la adresa sănătăţii economiei româneşti şi ordonanţa 114 trebuie abrogată imediat, a declarat Ludovic Orban, marţi, la finalul unei dezbateri având cu tema Starea Sistemului Energetic Naţional”, care consideră acest act normativ „terorism fiscal”.

Mai mult, un alt lider PNL, deputatul Virgil Popescu, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii, este de părere că actualul Guvern nu face altceva decât „să arunce România în brațele Rusiei”. Potrivit acestuia, OUG nr. 114/2018 taie investițiile în special în domeniul gazelor naturale, astfel că România va ajunge curând că importe tot mai mult, sursa disponibilă fiind din Rusia.

Cel care a tras concluziile dezbaterii a fost deputatul Lucian Bode, fost ministru al Economiei, care a ținut să precizeze că, „la unison, toate structurile asociative prezente s-au plâns că această ordonanţă a fost adoptată fără o fundamentare riguroasă, fără studiu de impact, fără consultarea lor și fără respectarea principiilor fiscalității”.

„Dacă ne referim strict la componenta de energie, aplicarea OUG nr. 114/2018 va duce la creşterea preţurilor, preţuri suportate până la urmă de către populaţie. Acea aşa zisă protecţie socială despre care vorbeşte Guvernul, fie ea şi pe spatele consumatorilor industriali sau companiilor din domeniu, este o mare minciună. Am discutat aici şi am ajuns la concluzia că, de urgenţă, trebuie să definim exact ce înseamnă consumator vulnerabil în România , a spus Bode.

Potrivit acestuia, ordonanța duce deja la importuri masive de energie electrică, iar asociațiile prezente la dezbatere au atras atenția asupra riscului concedierilor. În plus, se vor înregistra pierderi însemnate la bugetul de stat. Bode a precizat că Executivul a avansat deja cifra de 2 miliarde de lei; „noi spunem că peste 4 miliarde de lei, aproape 1 miliard de euro vor fi pierderile înregistrate la buget prin neplata taxelor care puteau fi încasate dacă această ordonanţă nu era adoptată şi nu în cele din urmă că investiţiile sunt puse sub semnul întrebării. Toate structurile asociative de aici, în special cei care investesc la Marea Neagră, au spus că se gândesc mult şi foarte, foarte serios până ce vor lua o decizie în ceea ce priveşte investiţiile în zona offshore, a completat Lucian Bode.

din aceeasi categorie