Acasă Stiri ExterneEuropa OUG 114 ne bagă în infringement

OUG 114 ne bagă în infringement

de M G

Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, prima etapă a procedurii de infringement, pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze (Regulamentul UE 2017/1938), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Aceste instrumente vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială.

„În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018 (n.r. – OUG 114/2018), Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ”, susţine Executivul comunitar.

Acesta este primul pas al procedurii de infringement. Statele avertizate au la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei.

Reamintim, Guvernul de la Bucureşti a decis în luna decembrie 2018, prin Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, plafonarea la 68 de lei/MWh a preţului la care producătorii interni pot vinde gazele naturale pe piaţa locală.

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, a precizat atunci că decizia privind plafonarea preţului la gazele naturale nu contravine regulilor europene, iar Legea concurenţei chiar recomandă acest lucru, pentru că în România este o situaţie de oligopol, în special în domeniul gazelor (n.r. – doi mari producători, Romgaz şi OMV Petrom, şi un singur exportator, concernul rus Gazprom).

Ministerul Energiei aşteaptă comunicarea oficială a Comisiei Europene privind elementele semnalate de Executivul comunitar în sectorul gazelor, pentru a începe dialogul.

„Ministerul Energiei aşteaptă comunicarea oficială a documentului din partea Comisiei Europene pentru a analiza elementele semnalate de CE şi pentru a începe dialogul specific în astfel de proceduri”, au spus oficialii instituţiei, transmite Agerpres.

În schimb, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, pe tema procedurii de infrigement împotriva României pe directiva privind gazele naturale, că nu este de acord ca românii „să plătească facturi cu preţul până la cer”.

„Eu n-o să fiu de acord niciodată ca românii să plătească facturi cu preţul până la cer. Nu-s de acord. Pot să fiu numit oricum. Dar, cu gazele care se extrag din pământul românesc şi care au preţul de cost, inclusiv profitul în jur de 40 de lei pe megawatt-oră, să se ajungă la 120 de lei şi de aici în continuare să meargă până la cer şi noi să nu facem nimic, nu-s de acord cu asta”, a afirmat Dragnea la Slobozia.

Infringement şi pe eficienţă energetică

Gazul natural nu este singurul care creează probleme sectorului energetic românesc. Alături de alte 6 stat (Austria, Finlanda, Germania, Ungaria, Slovacia şi Spania), România a primit scrisoare de punere în întârziere de la Comisia Europeană din cauza faptului că a transpus sau a pus în aplicare în mod incorect anumite cerinţe ale Directivei privind eficienţa energetică (Directiva 2012/27/UE), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Directiva privind eficienţa energetică (Directiva 2012/27/UE) instituie un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienţei energetice pe teritoriul UE, cu scopul de a asigura atingerea obiectivul UE de 20% în materie de eficienţă energetică până în 2020 şi de a pregăti terenul pentru viitoare creşteri ale eficienţei energetice după aceasta data.

Statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor formulate de Comisie; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat, a doua etapă a procedurii de infringement.

din aceeasi categorie