Acasă Analize Ori românii sunt hoți, ori ANRE prea dură: a aplicat deodată amenzi cât toate amenzile pentru energie din UE la un loc

Ori românii sunt hoți, ori ANRE prea dură: a aplicat deodată amenzi cât toate amenzile pentru energie din UE la un loc

de M G

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat, în unanimitate, sancționarea cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri a 4 operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică, potrivit unui comunicat de presă. ANRE a aplicat sancțiuni în cuantum total de 107,98 milioane de euro. Până acum, la nivelul întregii Uniuni Europene, toate autoritățile de reglementare la un loc, de-a lungul timpului, au dat amenzi în valoare totală de 108,98 milioane euro. Mai mult, aproape două treimi din amenzile date pentru manipularea pieței sunt aplicate în România. Ceea ce face din români fie cei mai mari hoți, fie din ANRE cea mai dură autoritate din Uniunea Europeană, iar din România – țara cu cea mai drastică legislație! Sigur, mai există o variantă: potrivit comunicatului ANRE, amenzile contravenționale aplicate ”se constituie integral ca venit la bugetul de stat”. Iar bugetul statului are mare nevoie de bani!

Potrivit ANRE, 4 companii (EFT, Freepoint, Nova Power și Tinmar), într-un număr de 6 tranzacții, au încălcat articolul 5 al Regulamentului UE 1227/2011 (n.r. – REMIT), care interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieței pe piețele angro de energie. ”Numitorul comun” al acestor tranzacții este EFT Furnizare, care a încheiat câte două tranzacții cu fiecare dintre celelalte 3 companii, despre care ANRE susține că sunt ”de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând, astfel, prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ (n.r. – „manipulare a pieței” înseamnă: (a) efectuarea oricărei tranzacții sau emiterea oricărui ordin de tranzacționare cu produse energetice angro: (i) care oferă sau este susceptibil de a oferi indicații false sau înșelătoare în ceea ce privește oferta, cererea sau prețul produselor energetice angro”).

Mai ”pe românește”, cele 4 companii ”s-au jucat” între ele, pe principiul ”na-ți-o ție, dă-mi-o mie”. Adică aceeași cantitate de energie au vândut-o și răscumpărat-o între ele, dar la un alt preț. Sau, așa cum spune ANRE, compania A a vândut energia către compania B, la un preț, iar compania B a revândut aceeași energie către compania A, dar la un preț diferit. Iar acest lucru s-a întâmplat în cadrul a trei înțelegeri de tip A-B-A (în total, 6 tranzacții de vânzare-cumpărare de energie electrică), ceea ce a influențat prețul pe piață. Adică aceste companii au manipulat piața!

Probabil că ANRE are suficiente dovezi în acest sens, pentru că, altminteri, este greu de crezut că se poate realiza acest tip de înțelegere pe o piață anonimă! Pentru că ANRE precizează că aceste tranzacții au avut loc pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, o platformă administrată de OPCOM. Potrivit OPCOM, modalitatea de tranzacționare pe PC-OTC este continuă și anonimă. Tranzacțiile se pot face numai cu contrapărțile din Lista de eligibilitate a fiecărei companii. De asemenea, OPCOM arată că doar după încheierea unei tranzacții în registrul de tranzacții este evidențiat numele contrapărții (adică tranzacția este anonimă – nu știi cui vinzi sau de la cine cumperi decât după încheierea tranzacției). Pe lista de eligibilitate a EFT sunt 32 de companii, pe cea a Nova Power & Gas – 28 de companii, iar a Tinmar – 27 de companii.

Dacă este adevărat ce susține ANRE, atunci ar trebui să intervină și Consiliul Concurenței! Pentru că, fără o înțelegere prealabilă, ar fi fost imposibil ca aceste 4 companii să tranzacționeze ”anonim” între ele, având în vedere că fiecare are zeci de companii pe listele de eligibilitate! Iar înțelegerile între companii se sancționează drastic!

Cum, deocamdată, Consiliul Concurenței ”nu dă semne” că s-ar apuca de treabă, începem să ne întrebăm dacă ANRE are suficiente dovezi!

Cele mai mari și mai multe amenzi din Uniunea Europeană sunt în România

Potrivit ANRE, EFT FURNIZARE a fost amendată cu 50.497.126,22 lei (10,14 milioane euro), FREEPOINT COMMODITIES EUROPE – cu 22.917.465,30 lei (4,6 milioane euro), NOVA POWER & GAS – cu 100.106.676,12 lei (20,11 milioane euro) și TINMAR ENERGY – cu 363.982.051,85 lei (73,12 milioane euro), toate aceste sume reprezentând procente din cifrele de afaceri ale companiilor sancționate.

Astfel, în total, la această ”tură”, ANRE a aplicat amenzi în valoare totală de 537.503.319,49 lei (aproximativ 107,98 milioane euro). Iar Tinmar a primit cea mai mare amendă dată vreodată pe piața de energie din UE! Cel puțin în ceea ce privește aplicarea Regulamentului REMIT.

Ceea ce face din ANRE cea mai dură autoritate din Uniunea Europeană (UE)! Potrivit Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), la nivelul UE, din anul 2015 până în anul 2022, în total, s-au acordat amenzi în valoare totală de 108,98 milioane de euro. Adică, ”dintr-un foc”, ANRE a amendat mai mult decât toate celelalte autorități europene la un loc! Pentru că, în suma totală, de 108,98 milioane de euro, sunt cuprinse și amenzile anterioare date de ANRE.

Astfel, din anul 2015, potrivit site-ului ACER (https://www.acer.europa.eu/media/charts/overview-sanction-decisions-remit-breaches), la nivelul statelor membre s-au aplicat 96 de amenzi, dintre care 53 pentru încălcarea articolului 5.

Celelalte amenzi s-au acordat pentru încălcarea articolelor 3 (Interzicerea tranzacțiilor bazate pe informații privilegiate), articolul 4 (Obligația de a publica informații privilegiate), articolul 8 (Colectarea datelor) și articolul 9 –(Înregistrarea participanților la piață).

Pentru încălcarea articolului 5 (manipularea pieței) s-au dat, în total, la nivelul țărilor membre ACER, 53 de amenzi. Cele mai multe, 33, au fost date de autoritatea din România! De altfel, în afară de amenzile pentru manipularea pieței, ANRE nu a aplicat alte amenzi, pe baza altor articole din Regulamentul UE!

Astfel, aproape 2 treimi (62,3%) dintre amenzile date pentru manipularea pieței, la nivelul Uniunii Europene, s-au dat în România! Iar manipularea pieței este cea mai gravă încălcare a legislației!

Ceea ce ne face să credem fie că românii sunt cei mai mari hoți din UE, fie că ANRE este cea mai dură autoritate europeană!

Totuși, rămânem la părerea că este posibil ca, de fapt, cu totul alta să fie explicația! Departe de noi gândul de a lua apărarea furnizorilor și traderilor de energie și gaze naturale! Unii dintre ei, în plină criză energetică, au ajuns în pragul falimentului. Alții, însă, au făcut profituri exorbitante! Totuși, așa cum sublinia în comunicat, ”amenzile contravenționale aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat”. Iar bugetul are mare nevoie de bani! Drept pentru care ne gândim că nu ar fi nemaiîntâlnit ca instituțiile statului să caute modalități prin care să alimenteze bugetul! Iar amenzile, care ”se constituie integral ca venit la bugetul de stat”, reprezintă cea mai facilă modalitate de a aduce bani în plus la buget!

din aceeasi categorie