Acasă EconomieBanci & Asigurari Optimismul ministrului Mediului privind „Casa Verde Fotovoltaice”

Optimismul ministrului Mediului privind „Casa Verde Fotovoltaice”

de L M

Man installing alternative energy photovoltaic solar panels on roof

Ministrul Mediului este optimist în ceea ce privește derularea ediției din acest an al Programului „Casa Verde Fotovoltaice” și anunță demararea procedurii de înscriere a potențialilor beneficiari începând cu 19 mai 2023. Nici nu va mai fi „îmbulează” la depunerea proiectelor, cum s-a înregistrat în anii trecuți, când firmele au apelat la soluții IT ca să poată depune cât mai repede dosarele cu cererile de finanțare. Este drept că toată procedura de verificare a eligibilității proiectelor revine instalatorilor validați, contra unei garanții de 200.000 de lei în favoarea Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Iar ca să nu mai fie discuții, dacă sistemul informatic al AFM nu funcționează, se decalează termenele. De altfel, tocmai sistemul informatic a fost cel care a deschis mereu seria problemelor c care s-a confruntat acest program.

„Cetăţenii au un program care înseamnă foarte puţine documente, digitalizat complet. Nu se trimit trimit hârtii, nu se trimit dosare la Bucureşti. Totul se încarcă online într-o platformă administrată de Administraţia Fondului pentru Mediu. Această simplificare şi digitalizare reduce birocraţia, fără doar şi poate”, a declarat ministrul Mddiului, Barna Tanczos, marți în cadrul unei conferințe de presă dedicată Programului „Casa Verde Fotovoltaice”.

„Ne aflăm, deja, în perioada de implementare a programului, pentru că pe 2 mai a început înscrierea companiilor care vor instala panourile fotovoltaice. Acele companii care în prealabil trebuie să obţină certificatele de la ANRE. În momentul de faţă sunt peste 250 de companii înscrise în program şi mai sunt câteva sute care aşteaptă de la ANRE emiterea documentelor. Interesul din partea companiilor este unul uriaş. Acest lucru este un lucru bun, pozitiv, pentru că cetăţenii vor avea posibilitatea să aleagă dintre mai multe companii, mai multe oferte, oferte care după aceea se transformă în contracte semnate cu beneficiarii. Interesul nostru este să punem la dispoziţia cetăţenilor cât mai multe opţiuni posibile şi să aleagă cea mai bună variantă din punct de vedere financiar şi tehnic”, a spus Tanczos.

Marea schimbare din acest an constă în delegarea responsabilității evaluării eligibilității proiectelor către instalatori, dar contra unei garanții de 200.000 de lei. Mulți și-au arătat scepticismul cu privire la posibilitatea firmelor de a imobiliza 40.000 de euro pentru mai mulți ani.

Iar, pentru a nu se înregistra noi blocaje ale sistemului, AFM a decis ca cererile de finanțare să fie introduse etapizat, aferent fiecărei regiuni de dezvoltare.

„Avem un buget fără precedent, un buget de două miliarde de lei pentru acest program, un buget care ne permite în primă fază alocarea a cel puţin 75.000 de de finanţări pentru 75.000 de gospodării. După care, anul acesta, pentru prima dată asigurăm finanţare pentru asociaţiile, ONG-urile, fundaţiile care prestează servicii sociale. De asemenea, parohiile vor putea aplica pe câte un sistem fotovoltaic. Până acum, nici parohiile nu erau incluse în nicio formă de finanţare. Am decis să deschidem aplicaţia pentru euro-regiuni pentru a reduce presiunea pe sistemul informatic. Am alocat trei zile lucrătoare pentru fiecare euro-regiune. În zilele nelucrătoare platforma va fi închisă. Dacă în prima zi nu se termină fondurile, urmează încărcarea cererilor documentelor în platformă în următoarea zi lucrătoare. Am aşezat regiunile de dezvoltare în ordine alfabetică. Vom începe cu Bucureşti-Ilfov, iar bugetul este alocat pe fiecare euro-regiune proporţional cu numărul de case unifamiliale intabulate în euro-regiunea respectivă, din totalul de 3 milioane astfel de imobile intabulate în România”, a precizat Tanczos.

„O altă modificare faţă de anii trecuţi: nu este nevoie de liste preliminare din partea instalatorilor. Din ce am auzit, în continuare există companii care fac liste. Există în continuare potenţiali beneficiari care se înscriu la companii pe anumite liste. Nu este nevoie de asemenea liste pentru a participa în program. Aplicaţia, în momentul în care se deschide, se deschide pentru toţi cetăţenii, potenţiali beneficiari. După ce se încarcă documentele şi se primeşte confirmarea din partea sistemului că da, aplicaţia a fost încărcată şi este finanţabilă, are posibilitatea să aleagă instalatorul. Într-adevăr, în anii trecuţi, instalatorii făceau listele, le încărcau în sistem, stabileau ordinea pe listă în funcţie de criteriile personale, nu ştiu pe ce criterii. Am eliminat această posibilitate, a fost o soluţia incorectă pentru cetăţeni. Fiecare potenţial beneficiar are posibilitate să încarce cele patru documente în platforma electronică imediat în momentul deschiderii aplicaţiei. După care, în cazul în care aplicaţia a trecut de acest filtru şi este printre cele finanţabile, poate să aleagă între 5, 10, 20 de oferte care vin din partea companiilor care în regiunea respectivă, în judeţul respectiv, în oraşul, în satul respectiv, instalează astfel de sisteme fotovoltaice”, a ținut să precizeze ministrul.

Persoanele fizice se pot înscrie în noua sesiune a Programului „Casa Verde Fotovoltaice începând din data de 19 mai, prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate. Sesiunea de finanţare destinată persoanelor fizice se va desfăşura până pe 26 iunie. În perioada 27 iunie, ora 10:00 – 29 iunie, ora 23:59, se vor putea înscrie în program şi unităţile de cult.

Bugetul total alocat programului este de 1,75 miliarde de lei, iar subvenția este de maximum 20.000 de lei; pe de altă parte, beneficiarii trebuie să contribuie cu cel puțin 2.000 de lei.

 

din aceeasi categorie