Acasă Stiri ExterneAsia Pacific Oportunități pentru firmele românești să se internaționalizeze în Sri Lanka

Oportunități pentru firmele românești să se internaționalizeze în Sri Lanka

de A

Potențialul relațiilor bilaterale dintre România și Sri Lanka poate fi valorificat mult mai concret, au convenit Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, și Tilak Marapana, ministrul Afacerilor Externe din Sri Lanka, care a invitat companiile din România să se implice în realizarea de investiții în Sri Lanka,în industriile electronică și construcția de mașini. 

Cei doi oficiali au avut o întrevedere, la București, în care tema principală a fost identificarea de noi modalități pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale și comerciale, cu atât mai mult cu cât unul dintre obiectivele României în cadrul președinției la Consiliul UE, din primul semestru al acestui an, a fost dezvoltarea relațiilor dintre UE și Asia.

Prin poziția lor geografică, cele două țări pot fi porți de intrare pentru produse sau investiții care pot fi demarate prin participarea la evenimente economice de promovare, precum târgurile și expozițiile internaționale, misiunile economice etc., organizate atât în România, cât și în Sri Lanka, a anunțat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

“Pentru a înțelege mai bine cultura și a explica oportunitățile ce sunt oferite comunităților de business din cele două țări trebuie să fim activi, să ne stabilim ca principal obiectiv conectarea și extinderea domeniilor de cooperare, deschiderea de noi piețe pentru produsele noastre. România are argumente puternice pentru promovarea cooperării economice cu partenerii străini, are un climat de afaceri favorabil, stimulat de creșterea economică solidă și stabilă din ultimii ani și de un cadru legal favorabil în zonă”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul Tilak Marapana a exprimat, în acest context, atenția acordată de guvernul din Sri Lanka dezvoltării industriilor care generează produse cu valoare adăugată ridicată, menționând industriile electronică și construcția de mașini. A invitat, pe această cale, companiile din România să se implice în realizarea de investiții în Sri Lanka, în aceste domenii.

De asemenea, având în vedere că sectorul agricol românesc dispune de tehnologii moderne, ministrul Marapana a invitat România să ofere know-how în agricultura din Sri Lanka, unde, beneficiind de un climat tropical și de terenuri fertile, companiile românești pot realiza ferme pentru culturi de fructe și legume destinate exportului, precum și culturi pentru producția de condimente.

La finalul întâlnirii, părțile au convenit ca experții din ambele țări, împreună cu reprezentanții camerelor de comerț, să stabilească domeniile de interes și să organizeze, în prima jumătate a anului viitor, o misiune economică în Sri Lanka.

La sfârșitul lunii iunie 2019, totalul schimburilor comerciale româno – sri lankeze a fost de 7,09 milioane dolari.

România exportă în Sri Lanka cereale, produse de parfumerie, materiale plastice sau articole din cauciuc și importă cauciuc, fructe, cafea, ceai și condimente.

Oamenii de afaceri sri lankezi au investit în România în sectoarele imobiliar, comerț și agenții turism, prin înființarea de societăți comerciale fie cu capital integral sri lankez fie în societăți mixte, cu parteneri români.

din aceeasi categorie