Acasă EconomieIndustrie Operatori industriali și investitori financiari ofertează Oltchim

Operatori industriali și investitori financiari ofertează Oltchim

de A

oltchim 2Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunțat că a primit oferte neangajante din partea unor operatori industriali și a unor investitori financiari. Compania precizează, într-un comunicat transmis Bursei de Valori București, că patru dintre ofertele primite acoperă pachetele operaționale care includ activități de fabricare de produse chimice, celelalte axându-se pe activele incluse în celelalte pachete de active.

“Oltchim SA, societate în reorganizare judiciară, anunță încheierea etapei de oferte neangajante a procesului competitiv privind vânzarea activelor societății lansat în cea de a doua jumătate a anului 2016. Această etapă, constând în depunerea de oferte neangajante de către părțile interesate, s-a finalizat prin primirea de către Oltchim a unui număr de astfel de oferte din partea investitorilor interesați, inclusiv din partea unor operatori industriali, precum și a unor investitori financiari”, arată compania într-un comunicat.

 Acesta arată că procesul de selecție va continua cu următoarea etapă, în cadrul căreia ofertanții selectați vor fi invitați să efectueze un proces de due diligence.

“Procesul de selecție și ofertele care urmează a fi primite în cadrul acestuia rămân supuse aprobării creditorilor în cadrul procedurii de insolvență privitoare la societate”, se mai arată în comunicat.

La rândul său, acționarul majoritar al combinatului, Ministerul Economiei, arată că, în ianuarie 2017, la momentul preluării mandatului, parcursul procedural în procesul competitiv al vânzarii de active a combinatului se afla într-un punct foarte avansat.

”Accentuăm asupra faptului că, într-un astfel de caz, procedurile sunt complexe și, în general, necesită o perioadă de timp pentru o execuție exemplară. În acest moment, avem expectanță pentru un deznodământ pozitiv în cazul insolvenței Oltchim, având în vedere finalizarea cu succes a primei faze a procedurii de vânzare de active, marcată de depunerea de oferte neangajante, atât de către investitori care și-au manifestat deja interesul,  dar și de alţii, mai noi, interesați de preluarea activelor”, arată Ministerul Economiei, într-un comunicat.

Acesta subliniază că, pentru succesul demersurilor procesului de vânzare de active, în beneficiul statului și companiei, există un grad firesc de confidențialitate în desfășurarea activităților.

”Combinatul are o importanță deosebită atât pentru economia locală cât și națională, datorită potențialului enorm existent pe piața internă și pe piața regională. Sub administrarea actuală combinatul Oltchim a înregistrat rezultate bune, chiar și în contextul fiscal în care își desfășoară activitatea, existând posibilitatea succesului economic pe termen mediu și lung”, arată comunicatul.

Ministrul Alexandru Petrescu menționează că, împreună cu echipa Ministerului Economiei, monitorizează atent activitatea consultanților și a managementului, precum și impactul rezultatului vânzării de active ”astfel încât statul, și implicit compania să aibă de câștigat, cu respectarea comunității locale, dependentă economic de buna funcționare a Oltchim și a angajaților săi”.

Oficialii Ministerului Economiei își exprimă totodată încrederea că Oltchim va rămâne, prin continuarea eforturilor de realizare a planului de reorganizare, ”o companie echilibrată ca structură și produse, un centru de excelență, capabil să-și consolideze poziția ca etalon regional, în condițiile reașezării pieței central-est europene în domeniul chimic”.

Ministerul Economiei subliniază că, prin pârghiile instituționale pe care le deține, urmărește interesele statului român și situația pe termen lung a comunității locale.

De asemenea, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat joi că mai mulţi investitori au depus oferte până la termenul limită de depunere a ofertelor neangajante pentru cumpărarea activelor Oltchim care a fost vineri, ora 18.00. Ministrul Economiei nu a precizat însă câţi sau care sunt investitorii interesaţi să cumpere combinatul vâlcean. În opinia ministrului, combinatul Oltchim poate juca un rol important la nivel de regiune şi poate fi profitabil.

”Fiindcă au fost diverse speculaţii în presă vizavi de privatizarea pe bucăţi sau într-un mod unitar, pe mine mă interesează un lucru: având în vedere stadiul avansat în care am preluat procedura, mă interesează ca această companie să rămână, din punct de vedere structural de funcţionare, unitară. Mă interesează omogenitatea ei şi mă interesează să fie deservite interesele comunităţii locale, prin rezultatul privatizării”, a spus Petrescu, în urma unui eveniment pe teme energetice.

Ministrul a subliniat totodată că, la momentul la care a preluat mandatul, exista deja un parcurs agreat de privatizare al companiei.

”Cred că la nivel de regiune Oltchim poate juca un rol important. Sunt furnizori în competiţie cu Oltchim atât în Polonia cât şi în Germania. Cred că Oltchim se poate impune. În ultima perioadă, când managementul a intrat în zona de restructurare sub protectoratul insolvenţei a arătat că această compania poate fi profitabilă”, a adăugat ministrul Economiei.

Ministrul a susţinut că există investitori ”mai vechi, tradiţionali interesaţi”, dar şi alţii ”mai noi”, fără a oferi jurnaliştilor niciun nume.

”Să vedem dacă acest nou operator, care va fi el, este interesat intr-adevăr să ducă Oltchim într-o zonă de unitate de producţie, să crească – nu doar într-o zonă speculativă la nivel regional”, a afirmat Petrescu.

Interesul se va developa din seriozitatea ofertei, consideră ministrul.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat recent că, la începutul acestui an ar putea fi finalizată vânzarea activelor combinatului Oltchim, ceea ce marchează faptul că ”Oltchim-ul vechi moare”, însă tranzacţiile vor trebui aprobate de Comisia Europeană.

”S-au făcut ofertele neangajante, deci acum ar trebui companiile să se decidă, după ce au analizat datele, dacă sunt interesate să cumpere nişte active şi la ce preţ. Deci să facă nişte oferte ferme”, a spus Chiriţoiu, pe 19 ianuarie.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară din 2015, arată rezultatele trimestriale publicate de companie.

 

din aceeasi categorie