Acasă Stiri ExterneAsia Pacific OMV vrea să investească în petrochimia indoneziană

OMV vrea să investească în petrochimia indoneziană

de M G

Companiile OMV (Austria), Mubadala (Emiratele Arabe Unite) şi Chandra Asri (Indonezia) au semnat un memorandum de înţelegere (MoU) pentru a explora oportunităţi de colaborare în sectorul petrochimic din Indonezia, se arată într-un comunicat al grupului energetic austriac. Reamintim, noul director general al Petrom (companie deţinută de OMV), Christina Verchere, a venit la Bucureşti după ce a condus afacerile British Petroleum (BP) din Indonezia. Mai mult, ea era și președinte al Asociației Petroliștilor din Indonezia. Compania din Abu Dhabi Mubadala, fosta IPIC (International Petroleum Investment Company), deţine aproximativ 25% din acţiunile OMV.

OMV, Mubadala şi Chandra Asri vor înfiinţa grupuri de lucru care vor stabili un calendar pentru evaluarea oportunităţilor.

„În strategia noastră, intenţionăm, de asemenea, să internaţionalizăm şi să extindem afacerile noastre din petrochimie pe pieţele care înregistrează creşteri. De aceea explorăm diverse oportunităţi în zonele unde cererea este în creştere. Amplasarea Indoneziei, precum şi faptul că Chandra Asri este cea mai mare companie petrochimică integrată a ţării, pune firma într-o poziţie foarte solidă – vrem într-adevăr să mergem mai departe cu aceste discuţii productive”, a afirmat şeful OMV, Rainer Seele.

Colaborarea din Indonezia vine după ce în martie compania petrolieră Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a semnat trei memorandumuri de înţelegere cu grupul energetic austriac OMV AG şi producătorul de mase plastice Borealis pentru „a explora noi oportunităţi de colaborare în sectorul petrochimic”.

Producătorul de mase plastice Borealis este deţinut de fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala, şi grupul energetic austriac OMV. Borealis are 6.500 de angajaţi şi a raportat vânzări de 7,5 miliarde de euro (8,6 miliard de dolari) anul trecut. Mubadala deţine 64% din Borealis, în timp ce participaţia OMV este de 36%. La rândul său, Mubadala este al doilea mare acţionar al OMV, după statul austriac.

„Vrem să avem un model integrat de afaceri în Abu Dhabi – de la sonde la rafinare şi petrochimie până la marketing şi tranzacţii pe pieţele internaţional”, le spunea, recent, acţionarilor şeful celei de-a doua mari companii listate din Austria.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

din aceeasi categorie