Acasă Economie OMV „scapă” de termocentrala de la Samsun

OMV „scapă” de termocentrala de la Samsun

de M G

Grupul petrolier austriac OMV a anunţat că a ajuns la un acord privind vânzarea centralei sale electrice pe gaze de la Samsun (Turcia) companiei Yapisan Elektrik Üretim AS, o subsidiară a grupului energetic turc Bilgin Enerji, părţile convenind să nu dezvăluie valoarea tranzacţiei, informează un comunicat de presă. Ceea ce este „o ciudăţenie”, având în vedere noua strategie a grupului, de integrare a activităţilor.

Centrala pe gaze de la Terme, provincia Samsun din Turcia, are o capacitate de 890 MW şi a demarat operaţiunile în anul 2013. OMV a investit aproximativ 600 milioane de euro în această centrală, însă, începând din 2015, a încercat să o vândă, deoarece nu a fost mulţumit de rezultatele sale. Tranzacţia cu Bilgin Enerji ar urma să se finalizeze în ultimul trimestru al acestui an, în funcţie de obţinerea aprobărilor necesare din partea autorităţilor din Turcia.

„Vânzarea centralei electrice de la Samsun face parte din strategia 2025 a OMV, vizând optimizarea portofoliului. Acesta este punctul final în obiectivul nostru strategic de a ne reduce expunerea pe afacerile non-integrate cu electricitate”, a declarat Manfred Leitner, responsabil pentru operaţiunile de downstream în boardul OMV.

Reamintim, la momentul aprobării noii strategii a grupului OMV, directorul general al comoaniei, Rainer Seele, declara, într-un comunicat, că „vom implementa o abordare pe patru direcții: în primul rând, vom profita de conceptul nostru dovedit de integrare pentru a genera creștere. În al doilea rând, vom face producția, prelucrarea și comercializarea petrolului și gazelor mult mai internaționale. În al treilea rând, vom construi o prezență puternică pe piața de gaze naturale în Europa. În al patrulea rând, vom accelera optimizarea proceselor noastre și vom continua să ne îmbunătățim performanța”.

Altminteri spus, vor o valoare adăugată cât mai mare din petrol şi gaze, resurse pe care le şi pot exporta. „Ciudăţenia” este că OMV ar fi putut exporta gaze naturale din România la centrala sa de la Samsun. Mai ales acum, după ce Comisia Europeană a obligat Gazprom să permită fluxul liber al gazelor naturale pe pieţele gazelor naturale din Europa Centrală şi de Est. Adică, prin conducta ce intră în ţară pe la Isaccea şi iese pe la Negru Vodă şi care continuă până în Grecia, Macedonia, dar şi Turcia, OMV ar fi putut aproviziona cu gaze româneşti termocentrala de la Samsun. Dar, având în vedere bunele relaţii dintre OMV şi Gazprom, precum şi dintre Rainer Seele şi conducerea grupului rus, cel mai probabil nu s-a dorit ca Gazprom „să fie deranjat”!

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

din aceeasi categorie