Acasă Analize OMV Petrom pe primul loc

OMV Petrom pe primul loc

de GM

petromcityCompania petrolieră OMV Petrom şi-a păstrat în 2013 titlul de cea mai mare companie din Europa de Sud Est (SEE), conform unui top al celor mai mari 100 de companii din regiune efectuat de agenţia de presă bulgară SeeNews, transmite Agerpres.

În pofida unei uşoare scăderi a veniturilor, până la 4,27 miliarde de euro, OMV Petrom este cea mai mare companie din Europa de Sud Est, cu un profit net de 1,08 miliarde de euro. De altfel, companiile din sectorul petrolului şi gazelor naturale continuă să domine acest clasament, 29 de firme din acest sector (cu una mai mult decât anul trecut) fiind incluse în top.

De asemenea, SeeNews informează că Banca Comercială Română, divizie a grupului austriac Erste Group, este cea mai mare bancă din Europa de Sud Est pentru al patrulea an consecutiv. În ceea ce priveşte cea mai profitabilă bancă din SEE, titlul este ocupat, din nou, de divizia din România a grupului bancar austriac Raiffeisen.

În total, România şi-a crescut prezenţa în topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud Est, 53 de companii româneşti fiind incluse pe lista din 2013, faţă de 51 în anul precedent. România este prezentă prin 22 de bănci şi 21 de companii de asigurări, cu una mai mult decât în anul precedent. Însă, la capitolul asigurări, cel mai mare asigurător român, Astra SA, ocupă doar locul şase la nivelul Europei de Sud Est, urmat de Allianz Ţiriac, Omniasig şi Groupama Asigurări SA.

Top 10 al celor mai bune companii româneşti are următoarea ordine: OMV Petrom SA, locul 1 în SEE, Automobile Dacia SA, locul 2, OMV Petrom Marketing SRL, locul 5, Rompetrol Rafinare SRL, locul 7, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, locul 10, Rompetrol Downstream, locul 11, Kaufland România, locul 16, British American Tobacco, locul 18, Petrotel Lukoil, locul 22, şi Ford România, locul 24.

Veniturile combinate realizate de cele mai mari 100 de companii non-finanicare din Europa de Sud Est a fost în 2013 de 103,98 miliarde de euro, relativ neschimbat comparativ cu 103,6 miliarde euro în 2012. Profitul lor net combinat a scăzut la 2,63 miliarde de euro, de la 2,85 miliarde de euro. De asemenea, pragul pentru intrarea în topul celor mai mari 100 de companii din regiune a crescut la 458 milioane de euro de la 440 milioane de euro.

din aceeasi categorie