Acasă Stiri ExterneEuropa OMV Petrom investeşte în comprimarea gazelor

OMV Petrom investeşte în comprimarea gazelor

de M G

OMV Petrom a finalizat două staţii noi de procesare şi comprimare a gazelor în judeţele Vrancea şi Vâlcea, cu o investiţie de peste 130 de milioane de euro, a anunţat compania într-un comunicat de presă. Pe de altă parte, OMV, acţionarul majoritar al Petrom, îşi doreşte licenţă pentru a exporta gaze naturale din Marea Neagră.

Prin staţiile de procesare şi comprimare, amplasate în localităţile Burcioaia (jud. Vrancea) şi Mădulari (jud. Vâlcea), producţia anuală de gaze procesată de OMV Petrom ar putea acoperi necesarul pentru 330.000 de locuinţe.

Investiţiile au demarat în anul 2013 şi vor permite livrarea de gaze în sistemul naţional de transport, la presiuni de până la 40 de bari. De asemenea, prin cele două unităţi se procesează circa 7,5% din producţia de gaze a OMV Petrom în România.

”Burcioaia şi Mădulari sunt proiecte gemene, în care s-au implementat soluţii standardizate şi de proiectare modulară pentru instalaţiile din Upstream. Proiectele Burcioaia şi Mădulari ne permit să procesăm gaze la o capacitate de până la două milioane de metri cubi standard pe zi şi să livrăm gaze în sistemul naţional de transport, la presiuni ridicate. În plus, ele prelungesc durata operaţiunilor de producţie pe zăcăminte mature, deoarece noile staţii pot prelua gaze la presiuni reduse”, a precizat, în comunicat, Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Upstream.

Proiectele de gaze de la Burcioaia şi Mădulari includ construirea de conducte pentru preluarea gazelor de la zăcăminte, construirea staţiilor pentru uscarea, comprimarea şi măsurarea gazelor, precum şi infrastructura necesară pentru conectarea la sistemul naţional de transport.

„În procesul de uscare a gazelor este folosită o unitate pe bază de trietilen glicol (TEG) pentru a asigura conformarea cu cerinţele de calitate a gazelor în ceea ce priveşte punctul de rouă al apei şi un proces de răcire pe bază de propan pentru a asigura conformitatea pentru parametrul punctul de rouă al hidrocarburilor. Două compresoare de înaltă eficienţă cu o putere nominală de 1MW fiecare asigură puterea de compresie pentru livrarea în sistemul naţional. În total, 19 sonde, cu o producţie cumulată de până la 7.000 bep/zi, au fost conectate la aceste facilităţi. Lucrările de construcţie de la cele două proiecte au însumat aproximativ 1,3 milioane de ore muncă, fără incidente”, notează compania.

Licenţă pentru exportul gazelor

OMV va discuta cu partenerul american Exxon despre proiectul „Neptun” din Marea Neagră, pentru ca, în 2018, să se ia decizia finală de investiţie, iar acest lucru este inclus în calendar, a declarat directorul general al OMV, Rainer Seele, la o întâlnire cu jurnaliştii, transmite APA, preluată de Agerpres.

În opinia lui Rainer Seele, proiectul „Neptun” este deosebit de important pentru OMV Petrom, deoarece îi va îmbunătăţi rezervele şi îi va majora producţia de gaze naturale. Dificultatea acestui proiect este legată de vânzarea volumelor mari de gaze, care sunt atât de mari încât „nu pot fi consumate nici măcar de piaţa românească”. De aceea, directorul OMV susţine că este necesar ca Guvernul român să acorde o licenţă de export. „Fără export, dezvoltarea zăcământului de gaze nu este posibilă”, subliniază directorul OMV.

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, producţia anuală de gaze a României este de circa 11 miliarde de metri cubi.

La nivel general, Rainer Seele a subliniat că strategia viitoare a grupului austriac OMV nu se va mai baza atât de mult pe afacerile din Europa, ci pe o mai mare internaţionalizare. Noua strategie urmează a fi prezentată acţionarilor în luna martie 2018, cu ocazia Capital Markets Day.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârşitul lunii septembrie 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, OMV, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de peste 24,5 miliarde de euro sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – septembrie 2017.

Din 2007, compania a integrat în strategia de business principiile responsabilităţii corporatiste, iar în această perioadă a alocat aproximativ 49 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.

din aceeasi categorie