Acasă Analize Oltenii vor să scape de termocentrala de la Brăila

Oltenii vor să scape de termocentrala de la Brăila

de M G

Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO) şi-a propus ca, până în luna septembrie, să finalizeze procesul de valorificare a termocentralei pe gaze de la Chişcani – Brăila. În documentele pentru Adunarea Generală a Acţionarilor se arată că termocentrala nu are nicio şansă de funcţionare pentru următorii ani, în condiţii de eficienţă economică. Acţionarii sunt chemaţi să aprobe noul Plan de restructurare, reorganizare şi eficientizare a activităţii CE Oltenia, care cuprinde, la măsurile de restructurare, şi valorificarea termocentralei Chişcani, prin vânzare prin licitaţie publică cu strigare.

“Astfel, se are în vedere valorificarea acestei centrale, urmare a scrisorii de intenţie transmisă de firma olandeză BUVOCA BV privind interesul în ceea ce priveşte achiziţia acesteia”, arată CE Oltenia în documentul ce va fi analizat de acţionari în şedinţa din martie.

Compania arată că, prin vânzarea termocentralei Chişcani, se are în vedere eliminarea unei activităţi generatoare de pierderi, precum şi obţinerea de venituri prin valorificarea activelor.

Pentru a vinde centrala de la Brăila, compania are nevoie de aprobarea Ministerului Energiei. „În vederea demarării operaţiunii de vânzare prin licitaţie publică cu strigare este necesară obţinerea avizului privind oportunitatea vânzării activului din partea direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Energiei, aviz solicitat în repetate rânduri de companie”, se arată în document.

CE Oltenia a preluat termocentrala din Chişcani în 2013, în contul unor datorii ale Electrocentrale Grup (Termoelectrica). În 2013, când CEO a preluat grupurile de la Brăila, patrimoniul centralei a fost evaluat la 36 de milioane de lei. Cum datoria Electrocentrale Grup era de 28 de milioane de lei, CEO a mai plătit diferenţa de 8 milioane de lei.

Reamintim, în anul 2015, CEO a angajat Darian Drs SA Cluj Napoca pentru o evaluare a activelor, în vederea declanşării procedurii de vânzare prin licitaţie publică cu strigare. Un posibil cumpărător este o firmă olandeză cu punct de lucru şi în România, care primise şi acordul fostului director Laurenţiu Ciurel, dar şi pe cel al ministrului de la acea vreme, Andrei Gerea. De termocentrală s-a arătat interesată compania olandeză Buvoca, al cărei preşedinte este Dmitry Grigoryev, iar director executiv Tudorel Dumitraşcu (fost director în FPS şi la Rompetrol).

Cu Buvoca Energy SRL, CE Oltenia a început o colaborare în sensul implementării unei tehnologii de producere a unui nou combustibil, bazat pe emulsia cărbunelui în apă. Pe 22 iulie 2014, CEO a încheiat un Memorandum cu Buvoca BV pentru implementarea acestei noi tehnologii. Olandezii au făcut un studiu de fezabilitate în decembrie 2014, care a relevat faptul că investiţia, ce s-ar fi ridicat la peste 40 de milioane de euro, poate fi pusă în practică. Pe 20 ianuarie 2015, reprezentanţi Buvoca BV şi CE Oltenia s-au întâlnit la Bucureşti, când olandezii şi-au exprimat intenţia de a cumpăra întreaga termocentrală. Astfel, CEO ieşea din acest parteneriat. Mai mult, CE Oltenia şi Ministerul Energiei, condus atunci de Andrei Gerea, au acceptat această propunere. Despre propunerea Buvoca ştia şi premierul de atunci, Victor Ponta. De altfel, în Adunarea Acţionarilor din 6 aprilie 2015 s-a discutat şi despre proiectul privind vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a termocentralei din Brăila, iar proiectul a fost aprobat.

Pe 22 decembrie 2015, CEO a atribuit firmei din Cluj un contract de 168.130 de lei pentru a evalua patrimoniul Termocentralei Chişcani.

Brăila “curtată” de Buvoca

Într-o intervenţie din martie 2015 a deputatului PNL de Brăila, Vasile Varga, acesta atrăgea atenţia ministrului de atunci al Energiei, Andrei Gerea, asupra situaţiei termocentralei Chişcani – Brăila. Conform deputatului, termocentrala nu mai funcţiona din martie 2014, în condiţiile în care un bloc fusese reabilitat în anul 2004 (investiţie ce a costat 48 milioane de dolari), iar cel de-al doilea bloc era parţial reabilitat. Pe de altă parte, ambele grupuri au autorizaţii de mediu valabile până în anul 2025 (vezi document – probleme termocentrala Braila).

Constructorul care a reabilitat blocul 1 (Alstom împreună cu subsidiarele din Germania şi Franţa, alături de Fortum Engineering Finlanda şi Itochu Japonia) a garantat o durată de viaţă de 25 de ani şi 150.000 de ore de funcţionare a grupului energetic.

Conform deputatului Vasile Varga, termocentrala Chişcani “prin eforturi proprii, a găsit un potenţial investitor, şi anume firma Buvoca Holding B.V., societate olandeză, cu sediul la Amsterdam, care a înfiinţat în România firma Buvoca Energy SRL”. De altfel, Buvoca a transmis, pe 9 martie 2015, şi o scrisoare de intenţie fostului premier, Victor Ponta. Directorul Buvoca Energy, Tudorel Dumitraşcu, arăta, în scrisoare, că Buvoca este interesată în preluarea termocentralei şi a părţii hidrotehnice rămasă la Electrocentrale Grup, “în scopul modernizării centralei şi repunerii în funcţiune în cadrul unui Proiect Pilot de 46 milioane euro” (vezi –scrisoare Buvoca PM Ponta).

Acum 3 ani, site-ului oficial al Buvoca arăta că din board fac parte Dmitry Grigoryev (preşedinte), Brad Johnson (membru non-executiv pentru piaţa americană), Harry Blick (director executiv al bord-ului, director pentru Olanda), Umberto Scarimboli (membru non-executiv pentru piaţa italiană), Lutfullah Kaylar (membru non-executiv pentru piaţa turcă) şi Tudorel Dumitraşcu (director executiv).

Se pare că este acelaşi Tudorel Dumitraşcu despre care WikiLeaks.ro spunea că a fost director general al Romaero Băneasa, la începutul anilor ’90, pentru ca, odată cu venirea echipei CDR la guvernarea României, în 1996, să devină director în cadrul FPS, reprezentantul român în privatizările cu străinătatea. Mai apoi a lucrat în echipa lui Dinu Patriciu, fiind director general la Rompetrol Logistic-Ploieşti. De altfel, Patriciu a cumpărat Petromidia folosindu-se de Rompetrol Group NV, tot o firmă înregistrată în Olanda, la fel ca şi Buvoca.

Tudorel Dumitraşcu era şi director al firmei Global Business Group, reprezentanta în România a companiei americane Trinity Industries, în care era implicat şi celebrul Philip Bloom (arestat în SUA, după ce a fost inculpat pentru că i-a mituit pe unii oficiali ai Autorităţii Provizorii a Coaliţiei pentru a putea face afaceri în Irak). Tudorel Dumitraşcu era prieten şi fost coleg şi cu nu mai puţin celebrul Gheorghe (Bebe) Ionescu, fostul cuscru al lui Traian Băsescu (fiul său, Bogdan – Syda Ionescu a fost căsătorit cu Elena Băsescu).

din aceeasi categorie