Acasă EconomieIndustrie Oltchim, scos oficial la vânzare

Oltchim, scos oficial la vânzare

de A

oltchim 2Combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, este scos la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active, procesul de selecţie al investitorilor urmând a se încheia la sfârşitul acestui an, potrivit unui anunţ al companiei.

„Oltchim va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societăţii, grupate în mai multe pachete, la acest moment avându-se în vedere de către societate nouă astfel de pachete de active”, se arată în anunţul companiei.

Investitorii interesaţi pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active până la 30 septembrie 2016.

„Selecţia cumpărătorului/cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecţie fiind estimat a se finaliza până la sfârşitul anului 2016”, se precizează în document.

Referitor la anunţul de iniţiere a procesului de vânzare a Oltchim, vicepremierul Costin Borc, totodată ministrul al Economiei, spune că deşi este în insolvenţă, situaţia financiară a combinatului s-a îmbunătăţit, ceea ce îi dă speranţă în găsirea unui investitor, „deci pentru un viitor sustenabil al activităţilor economice ale companiei”, în condiţii de piaţă.

“Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim. Astăzi, compania și-a anunţat intenţia de vânzare prin pachete de active şi sper ca, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă”, a declarat vicepremierul Costin Borc.

Acesta precizează că menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru autorităţi.

„Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri sprijină transparenţa procesului de vânzare, poartă în continuare un dialog deschis cu Comisia Europeană pentru clarificarea problemelor vechi ale SC Oltchim SA, ceea ce va oferi siguranţă juridică potenţialului investitor”, adaugă oficialul ministerului.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări nete mai mari cu aproape 4%, în sumă de 378,13 milioane lei (84 milioane euro). În primul semestru al anului trecut, Oltchim a raportat vânzări nete de 364,6 milioane lei.

Oltchim raportase la jumătatea anului trecut un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), după anularea unor datorii de 2,35 miliarde lei în baza planului de reorganizare, din activitatea curentă combinatul chimic având în primul semestru din 2015 pierderi în scădere la 9,12 milioane lei.

La 30 iunie 2016, Oltchim SA înregistra datorii totale în suma de 1,35 miliarde lei.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din România şi din sud-estul Europei. Statul român deţine un pachet de control de 54,8% în cadrul societăţii. Combinatul are circa 2.000 de salariaţi.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producţie.

Combinatul a intrat în insolvenţă, în ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru  cel putin 307 milioane euro.

Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

din aceeasi categorie