Acasă EconomieIndustrie Oltchim, profit de peste 18,5 milioane lei în primul semestru

Oltchim, profit de peste 18,5 milioane lei în primul semestru

de A

oltchim 2Combinatul chimic Oltchim SA din Râmnicu Vâlcea a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an, potrivit raportului semestrial transmis vineri de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Oltchim raportase la jumătatea anului trecut un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), după anularea unor datorii de 2,35 miliarde lei în baza planului de reorganizare, din activitatea curentă combinatul chimic având în primul semestru din 2015 pierderi în scădere la 9,12 milioane lei.

De asemenea, Oltchim a avut vânzări nete mai mari cu aproape 4%, în sumă de 378,13 milioane lei (84 milioane euro), în primele şase luni ale acestui an. Comparativ, în primul semestru al anului trecut, Oltchim a raportat vânzări nete de 364,6 milioane lei.

“Rezultatele înregistrate în semestrul I 2016 de către Oltchim SA demonstrează faptul că măsurile avute în vedere prin planul de reorganizare, aprobat de creditori, pentru eficientizarea societătii au fost implementate cu succes. Recâştigarea pieţelor de desfacere cu preponderenţă externe, retehnologizările efectuate la principalele instalaţii tehnologice, coroborate cu reducerea personalului excedentar au contribuit la obţinerea acestor rezultate”, se arată în raportul companiei.

La 30 iunie 2016, Oltchim avea datorii totale de 1,35 miliarde lei, din care: 1,052 miliarde lei sunt datorii înregistrate în conformitate cu Planul de reorganizare, iar 231 milioane lei sunt datorii nete acumulate după intrarea în insolvenţă.

“În totalul datoriilor acumulate în insolvenţă este cuprins şi impozitul pe profit aferent anului 2015 în sumă de 35 milioane lei calculat pentru veniturile din anularea datoriilor. Conform planului de reorganizare, acesta se achită în termen de cinci zile de la încasarea preţului de vânzare al participaţiilor Oltchim la Oltchim SPV”, e mai precizează în raport.

Numărul mediu de salariaţi pe primul semestru al acestui an a fost de 1.940, faţă de 2.207 pe semestrul I din 2015. Reducerea de personal a fost determinată de disponibilizarea a 243 salariaţi la finele anului 2015. “Pentru toţi salariaţii se plătesc asigurări sociale”, spun oficialii companiei.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producţia sa.

În ianuarie 2013, Oltchim a intrat în insolvenţă, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Statul român deţine un pachet de control de 54,8% în cadrul societăţii.

din aceeasi categorie