Acasă MediuDezvoltare Durabila NATO și Capsula Timpului

NATO și Capsula Timpului

de L M

Doi miniștri, cel al Mediului și cel al Apărării Naționale, plus un comisar european, cel pentru Mediu, au semnat declarații cu mesaje pentru viitor și le-au sigilat într-o capsulă a timpului care va fi îngropată la temelia viitorului Centru de Performanță pentru Protecția Mediului din București. Centrul va funcționa în structurile NATO. Cât privește Capsula Timpului, ea cuprinde, pe lângă declarații și copii după documentele de aderare la UE și NATO, și o sticlă de vin de la Domeniile Averești, ediția 2018. Capsula urmează să fie deschisă în 20118.

„Este a treia vizită a mea în România. Am venit în calitate de comisar, dar sunt un prieten al României”, a declarat comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, joi, la București, la Cercul Militar.

„Ştiu că România are o cultură şi o istorie de lungă durată şi astăzi, când sărbătoriţi cei 100 de ani de la unificare, trebuie să privim înainte către viitor. Vorbim despre planeta noastră, despre biodiversitate. Din păcate, avem foarte multe ameninţări de schimbări climatice, de poluare marină, poluare a apei şi a solului şi acestea sunt făcute de mâna omului. Noi suntem cauza acestor ameninţări, noi am creat aceste probleme şi avem responsabilitatea să le rezolvăm. Acesta este unul dintre motivele pentru vizita în România şi îi mulţumesc vice-prim ministrului pentru colaborare. Nu este corect să ne aşteptăm ca generaţiile viitoare să ne rezolve problemele. Biodiversitatea este supusă riscului, iar ceea ce mai este supus riscului este existenţa noastră, a afirmat Vella.

Potrivit acestuia, „natura poate va trăi mai bine fără noi, dar noi nu putem trăi fără planetă, fără biodiversitate”. Ce trebuie să reparăm este propria noastră existenţă. Dacă tratezi natura bine, natura ne va trata mai bine. Dacă nu, va fi exact invers”, a atras atenția comisarul Vella. „Cred că împreună putem remedia problemele pe care noi le-am început”, a spus oficialul european.

Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, a participat joi la seminarul internațional Conservarea biodiversității în spațiul carpato-danubiano-pontic, un secol de la Marea Unire”, organizat de Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Apărării Naționale.

Cu această ocazie a fost prezentată și macheta cu viitorul Centru de Excelență pentru Protecția Mediului, proiect comun al Ministerului Mediului și al Apărării Naționale. Scopul vizat de autorităţile de la Bucureşti este ca această nouă entitate să primească acreditarea din partea NATO şi să fie afiliată la acest organism internaţional.

Potrivit col. Adrian Obreja, centrul va fi funcțional în câteva luni, dar într-un sediu provizoriu, pentru ca, în aproximativ 2 ani, să fie gata noua clădire, ce va fi construită în București, în zona Antiaeriană. Clădirea noului Centru va fi 100% ecofriendly și va costa aproximativ 6 milioane de euro. Sumele necesare vor proveni de la Ministerul Mediului, al Apărării Naționale, dar și din fonduri nerambursabile. În prezent, România deține președinția Grupului NATO pentru Protecția Mediului.

din aceeasi categorie