Acasă EconomieBanci & Asigurari Monte dei Paschi vrea să se redreseze

Monte dei Paschi vrea să se redreseze

de GM

Cea mai veche bancă din lume,  Monte dei Paschi di Siena (BMPS), va prezenta săptămâna viitoare un plan de redresare pentru a îndeplini cerinţele Comisiei Europene şi pentru a convinge investitorii să participe la majorarea capitalului, necesară pentru evitarea naţionalizării, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Banca Monte dei Paschi di Siena, a treia mare bancă italiană, a înregistrat, în ultimele luni, pierderi semnificative, din cauza tranzacţiilor nerentabile cu instrumente financiare derivate. În trimestrul doi din 2013, Monte Paschi a înregistrat pierderi de 279,3 milioane de euro.

Banca trebuie să obţină acordul Comisiei Europene pentru ajutorul de stat de 4,1 miliarde de euro şi va trebui să-şi majoreze capitalul cu 2,5 miliarde de euro în 2014, mai mult decât dublu faţă de cât a anunţat iniţial şi echivalentul capitalizării de piaţă a grupului bancar italian.

“În acest moment pare să fie un interes scăzut în rândul investitorilor pentru Monte dei Paschi, din punct de vedere strategic şi financiar. Riscurile cu care se confruntă banca sunt ridicate”, a explicat analistul Societe Generale, Carlo Tommaselli.

Comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat după o întâlnire cu ministrul italian al Economiei, Fabrizio Saccomanni, că statul italian ar putea converti ajutorul de stat în acţiuni ale băncii, dacă va eşua procesul de majorare a capitalului.

“Nu există nicio şansă să obţină 2,5 miliarde de euro în următoarele 12 luni, banca se îndreaptă spre restructurare”, a afirmat, recent, Giuseppe Bivona, fost bancher de investiţii la Goldman Sachs şi Morgan Stanley.

Planul de restructurare al băncii include şi noi reduceri de costuri, pe lângă cele 4.600 de concedieri deja anunţate şi închiderea a 400 de sucursale. Planul prevede şi reducerea graduală a portofoliului băncii de obligaţiuni guvernamentale italiene, în valoare de 29 miliarde de euro, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul pentru Reuters.

din aceeasi categorie