Acasă Analize Minune! Primii beneficiari ai Programului „Casa Eficientă Energetic”

Minune! Primii beneficiari ai Programului „Casa Eficientă Energetic”

de L M

După aproape un an de la debut, Programul „Casa Eficientă Energetic” are parte de prima listă cu potențialii beneficiari. Lista este de-a dreptul modestă, cu doar 66 de dosare acceptate din cele peste 14.000 înscrieri în program, după cum anunța acum câteva luni un responsabil din Admnistrația Fondului pentru Mediu. În esență, programul este extrem de ofertant, dar modul de organizare a acestuia pune la grea încercare răbdarea beneficiarilor. De altfel, nu este singurul program cu astfel de dificultăți promovat de AFM, mai toate de acest tip având parte de multe amânări și restricții greu de înțeles și de depășit de beneficiari.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat prima listă cu dosarele aprobate în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic. Suma totală aprobată a proiectelor este de 3.203.216,47 lei, se arată într-un comunicat de presă al AFM.

Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 70.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare proiect, fără a depăşi 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale investiţiei.

Persoanele fizice aprobate în program vor beneficia de fonduri destinate creşterii eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diminuarea consumului de energie şi utilizarea surselor regenerabile în locuinţe unifamiliale.

„Pentru acest program, sesiunea de înscriere este în derulare, persoanele fizice putând accesa programul prin înscrierea în aplicația informatică: https://cee.afm.ro/, în limita fondurilor disponibile alocate, vizibile în aplicație. Documentele din dosarul de finanțare trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicația informatică. Ulterior, în cel mult 15 zile de la înscriere, solicitanții transmit dosarul la sediul AFM, conform ghidului de finanțare”, precizează comunicatul.

În această primă etapă de evaluare, au fost aprobate 66 de cereri de finanțare, alte 4 dosare pot fi acceptate, dar după ce vor fi remediate unele nereguli în documente. Iar 50 de dosare analizare au fost respinse. Majoritatea cuvârșitoare a problemelor au fost înregistrate la stabilirea criteriilor de eficiență energetică și în cadrarea în limitele impuse de program.

Programul „Casa Eficietă Energetic” a debutat anul trecut, pe 15 septembrie, având un buget de 430 de milioane de lei, AFM calculând că aproximativ 9.000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele.

 

din aceeasi categorie