Acasă Analize Mintia rămâne pe gaze

Mintia rămâne pe gaze

de M G

Dacă, până acum, s-a discutat ca la Mintia să se realizeze primul reactor modular de mici dimensiuni (SMR), se pare că lucrurile s-au tranșat: Mintia rămâne pe gaze!

Reamintim, din cauza datoriilor imense, Complexul Energetic (CE) Hunedoara (CEH) a intrat în faliment. Complexul era format din termocentralele Mintia și Paroșeni și minele de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan. La sfârșitul anului trecut, ANRE a retras și licența de producție centralei Mintia. Aflat în procedură de insolvență din anul 2019, CE Hunedoara are cele mai mari datorii către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), aproape 3 miliarde lei, ANAF – peste 1,7 miliarde lei și compania de stat Hidroelectrica – peste 1 miliard de lei. Totalul datoriilor înscrise la masa credală a CE Hunedoara depășește 6 miliarde lei (circa 1,5 miliarde de euro).

La Mintia nu s-au făcut aproape deloc investiții pentru conformarea la condiționalitățile de mediu, cerute atât de legislația comunitară, cât și națională. Nu are autorizație de mediu pentru funcționare și nici nu și-a îndeplinit obligația de a cumpăra certificate de carbon pentru energia electrică produsă. De aici provine și datoria către AFM, de circa 600 milioane de euro. Reamintim, o termocentrală pe cărbune trebuie să achiziționeze, până pe 30 aprilie ale anului în curs, un certificat CO2 pentru fiecare megawatt produs anul trecut. Dacă nu le achiziționează până la data limită, plătește o amendă de 100 euro pentru fiecare certificat neachiziționat și, în plus, oricum trebuie să cumpere certificatele neachiziționate la timp.

Termocentrala Mintia – Deva, după jumătate de secol de funcționare, și-a închis porțile la mijlocul anului trecut. Pusă în funcțiune în 3 etape, 1969 – 1971 (4 grupuri de câte 210 MW), 1977 – al cincilea grup și în 1980 – grupul 6, numită și ”Steaua de Mureș”, asigurând, în timpurile ”de glorie”, până la 10% din necesarul de energie al țării, centrala a dispărut de pe harta energeticii românești și, odată cu ea, cel mai mare producător de energie electrică din vestul țării. Cel puțin așa cum o știam: utilizând huila din Valea Jiului.

Un nou început pentru Mintia

De-a lungul timpului au apărut zvonuri că, pe locul termocentralei Mintia, va fi realizat primul reactor modular de mici dimensiuni (SMR), cu o capacitate de 462 MW, construit de către Nuclearelectrica (operatorul centralei atomice de la Cernavodă) și americanii de la NuScale (inventatorii tehnologiei ce urmează să se implementeze în România). Costurile adiționale pentru amplasarea reactorului modular la Mintia sunt, însă, prea mari. De exemplu, Transelectrica poate prelua o producție de 1.000 MWh (cât putea produce termocentrala pe huilă), dar proiectul nuclear va avea o capacitate instalată sub jumătate din potențialul transportatorului (462 MW).

În aceste condiții, viitorul energeticii la Mintia este legat de gazele naturale. Poate chiar de gazele naturale din Marea Neagră!

Printre cei interesați să preia activele fostei Electrocentrale Deva se numără GSP Power a lui Gabriel Comănescu, Turboenergy Power din Chișinău, dar și companii din Iordania și Israel.

Pare că sud coreenii de la BKB, împreună cu General Electric, Hyunday Power Systems şi AKEDA sunt cei mai interesați de preluarea activelor de la Mintia. De altfel, într-o conferință din luna septembrie, de la București, preşedintele BKB Energy, Siwoo Chung, declara că sunt pregătiţi să investească 1,3 miliarde de dolari în producţia de energie electrică bazată pe gaze naturale, dar şi în producţia din surse regenerabile. Potrivit acestuia, sud-coreeni vor să construiască o centrală pe gaze naturale de 800 – 1.000 MW, pregătită şi pentru utilizarea hidrogenului. De asemenea, își propun să folosească depozitele de zgură şi cenuşă închise ale termocentralei pentru construcţia de parcuri fotovoltaice.

”Sperăm ca, în primul trimestru al acestui an, să demarăm licitația pentru vânzarea activelor de la Mintia, după stabilirea obligațiilor de mediu”, a declarat, pentru Focus Energetic, Anamaria Sanda Nastase, reprezentanta administratorului judiciar al CEH, Expert Insolvență.

Reamintim, activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

În prezent, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Hunedoara este în evaluarea bilanțului de mediu la Mintia. După stabilirea obligațiilor de mediu, adunarea creditorilor CEH trebuie să aprobe modelul și regulamentul de vânzare.

”Ne dorim ca, la licitație, să participe competitori interesați în dezvoltarea investițiilor energetice”, ne-a mai spus Anamaria Sanda Nastase.

din aceeasi categorie