Acasă MediuDezvoltare Durabila Ministerul Mediului vrea păduri parc în jurul orașelor

Ministerul Mediului vrea păduri parc în jurul orașelor

de L M

Pădurile din jurul marilor orașe au toate șansele că ajungă păduri parc, această idee fiind puternic susținută de ministrul Mediului, Costel Alexe. În prezent, aceste păduri sunt folosite cu precădere pentru recreere, dar nu dispun de utilități, precum iluminat public, sau infrastructură cum se dorește, cum ar fi pistele pentru bicicliști. Pe de altă parte, vicepreședintele Eco Civica, Dan Trifu, este destul de sceptic în ceea ce privește viabilitatea unei astfel de decizii, pentru că ar conduce la premise favorabile pentru dezvoltări imobiliare în pădure. De remarcat, pădurile parc promovate de ministru se referă strict la domeniul statului.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a participat astăzi la Conferința Regională ”Pădurile Bucureștiului – Viziune și Strategie”, care a avut loc în Pădurea Băneasa de lângă București. În cadrul evenimentului a fost prezentată viziunea ministerului și a partenerilor săi, cu privire la extinderea pădurilor-parc în jurul Capitalei, dar și a marilor aglomerări urbane din România.

„Cel mai probabil, în şedinţa de Guvern de astăzi, vom intra cu primele păduri parc care vor trece din administrarea publică a statului român în administrarea publică a UAT”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, la Conferința Regională „Pădurile Bucureștiului – Viziune și Strategie”, care a avut loc în Pădurea Băneasa de lângă București.

„Vorbim de solicitări venite de peste tot, de la Suceva la Hunedoara, de la Timişoara, Pădurea Vedere, la Câmpulung, de la Bucureşti către administraţii şi evident va fi posibil peste tot. Pentru că am avut discuţii cu conducerea Romsilva să identificăm la nivel naţional toate acele judeţe unde putem să trecem suprafeţe de pădure din producţie în păduri parc, să le avem pentru recreere. Odată cu trecerea acestor păduri parc din administrarea publică a statului român în administrarea publică a UAT, adminstraţiile publice locale pot şi trebuie, pentru cetăţenii României, cu fonduri locale, guvernamentale sau mai ales fonduri europene, să amenajeze piste de biciclete, piste de alergare, să monteze bănci, coşuri pentru gunoi sau surse de iluminat”, a spus ministrul Costel Alexe, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul a ținut să atragă atenția că și Pădurea Baneasa va deveni pădure parc, astfel că cele 470 de hectare din pădurea publică a statului român a trecut de la categoria de producție în noua categorie, de parc, pentru ca „bucureştenii şi cei din judeţul Ilfov să se bucure de ea”. La nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov 788 de hectare de pădure sunt pădure parc.

Pădure parc și nu prea

„Suntem toți luptători pentru păstrarea integralității pădurii Băneasa, dar aici trebuie să menționez și personalul silvic, atât ce înseamnă Direcția Silvică, Ocolul Silvic, cât și Garda Forestieră. În toata această luptă am fost împreună și tot ce vedeți aici sunt hotărâri ale instanțelor de judecată, hotărâri care, de fapt, protejează pădurea Băneasa”, a declarat în cadrul conferinței Dan Trifu, vicepreședinte al fundației Ecocivica.

De altfel, Trifu a ținut să atragă atenția asupra „asaltului” „rechinilor imobiliari” asupra Pădurii Băneasa, unde au apărut foarte multe construcții. De aceea, „ne temem de pădurea parc”, pentru că sunt ansambluri rezidențiale în vecinătatea acestor zone fără canalizare, fără drumuri de acces „și nu vor să-și facă decât prin pădure”. „Nu susținem pădurea parc în forma actuală. Susținem ca aceste păduri să fie declarate cu funcții speciale, care să asigure și să îmbunătățească climatul din București și Ilfov”, a mai spus Dan Trifu.

În jurul Bucureștiului sunt declarate 9 arii naturale: Parcul Natural Văcăreşti, lacul şi pădurea Cernica, lacul şi pădurea Snagov, Grădiştea, Căldăruşani, Dridu şi zona protejată Scroviştea.

„Sunt aici din dragoste pentru voi și sunt aici din dragoste pentru București și împrejurimile sale. Funcția principală atribuită acestor păduri este cea socială, celelalte funcții sunt subordonate acesteia. Aceste păduri sunt importante în alcătuirea unui peisaj armonios, dar și pentru recreere, sport și educație”, a precizat, la rândul său, alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan.

La conferință au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Parlamentului României, ai Romsilva, ai autorităților publice locale, ai mediului academic și societății civile.

 

din aceeasi categorie