Acasă Analize Ministerul Energiei „se suceşte”: nu mai mută sediul CE Oltenia la Bucureşti. Cel puţin deocamdată.

Ministerul Energiei „se suceşte”: nu mai mută sediul CE Oltenia la Bucureşti. Cel puţin deocamdată.

de M G
Victor Grigorescu

Victor Grigorescu

„Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al Complexului Energetic Oltenia, nu a formulat un mandat cu privire la propunerea înaintată de Consiliul de Supraveghere a Complexului Energetic Oltenia, de mutare a sediului social al CEO din Tg Jiu. Acest lucru va fi făcut abia după o analiză extinsă a propunerii”, este punctul de vedere al ministerului, conform Pandurul.ro. Luni, 29 februarie, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) ar fi trebuit să decidă asupra mutării sediului social al companiei. Ministerul Energiei este cel mai mare acţionar al CEO, iar reprezentanţii acestuia votează doar cu mandat, nu „de capul lor”. Astfel, mutarea sediului depinde numai de ministru. Cu nici două săptămâni în urmă, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, spunea că mutarea la Bucureşti a sediului social al CE Oltenia este „un lucru bun” şi „un motiv de mândrie”! Între timp, a constatat că are nevoie de o analiză extinsă. Cu un lucru declarat de Victor Grigorescu suntem absolut de acord: CE Oltenia trebuie scos „din zona intereselor particulare”! Pentru că şi DNA, şi presa – centrală şi locală – arată că acolo „colcăie” de interese particulare, absolut transpartinice! Şi, pentru a scăpa de „căpuşare”, pare că nu există decât două soluţii pentru CEO: insolvenţa sau mutarea sediului la Bucureşti!

La Târgu Jiu a început o adevărată „răscoală” în momentul în care s-a auzit că Ministerul Energiei vrea să mute la Bucureşti sediul social al Complexului Energetic (CE) Oltenia (CEO): unii au refuzat să mai muncească, s-au organizat mitinguri cu mii de oameni, 21 de persoane au intrat în greva foamei.

Pe 17 februarie, Victor Grigorescu, scria pe pagina personală de Facebook că mutarea sediului Complexului Energetic Oltenia la Bucureşti „este un lucru bun, care trebuia făcut de mult timp şi care dă o şansă reală Complexului de a asigura pe viitor cele peste 15.000 de locuri de muncă”. Mai mult, acesta scria că „prezenţa CEO la Bucureşti trebuie să fie un motiv de mândrie pentru această importantă societate românească”.

N-au trecut 10 zile şi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, „s-a sucit”: vrea o analiză extinsă a propunerii de mutare! Ceea ce ne ia prin surprindere: dacă pe 17 februarie era „un lucru bun” şi „un motiv de mândrie”, pe 26 februarie nu mai este?! Sau, pe 17 februarie, ministrul Energiei vorbea fără analiză?!

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a decis să propună Adunării Generale a Acţionarilor mutarea sediului social al companiei la Bucureşti, în urma unei analize realizate la nivelul conducerii executive şi administrative, se menţiona într-un comunicat al companiei din 16 februarie. „Printre considerentele avute în vedere la luarea acestei decizii au fost necesitatea asigurării unei colaborări permanente cu o serie de instituţii care au sediul în Bucureşti (Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, ANRM, ANRE, Consiliul Concurenţei, bănci etc), desfăşurarea în condiţii optime a întâlnirilor de lucru cu instituţiile care au sediul în Bucureşti şi eliminarea cheltuielilor de deplasare în acest scop, facilitarea desfăşurării şedinţelor AGA la noul sediul social, având în vedere că toţi acţionarii societăţii au sediul în Bucureşti, lărgirea ariei de selecţie a specialiştilor necesari unei viziuni moderne asupra conducerii şi funcţionării companiei; participarea conducerii CEO la evenimentele derulate în domeniul energetic, aşa cum se întâmplă cu conducerile altor companii similare care au sediul în Bucureşti, deşi activitatea o derulează în alte zone din ţară (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica s.a.)”, se menţionează în comunicatul de presă.

Alte considerente pentru mutarea sediului social sunt legate de „asigurarea cadrului de obiectivitate şi de transparenţă necesar eliminării oricărei suspiciuni de influenţă a vreunui factor extern activităţii companiei, asigurarea unei protecţii sporite pentru generarea, transferul şi controlul datelor cu caracter intern şi profesionalizarea şi modernizarea conducerii şi proceselor interne prin accesul facil la expertiză, şcolarizare şi perfecţionare continuă”.

din aceeasi categorie