Acasă EconomieIndustrie Ministerul Economiei a amânat decizia privind listarea Salrom

Ministerul Economiei a amânat decizia privind listarea Salrom

de A

salromFondul Proprietatea (FP) susţine că decizia privind listarea producătorului naţional de sare Salrom a fost amânată săptămâna trecută în Adunarea Acţionarilor de Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al societăţii. FP precizează că listarea ar aduce numeroase avantaje companiei și acționarilor săi şi ar transforma Salrom într-una dintre cele mai cunoscute companii din industria europeană a sării.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Salrom a hotărât joi, 14 ianuarie, amânarea deciziei privind listarea companiei. Ministerul Economiei deţine 51% din capitalul social, în timp ce FP are 49% din acţiuni.

Reprezentanţii FP spun, într-un comunicat, că nu erau de acord cu amânarea deciziei privind listarea şi îl încurajează pe ministrul Economiei, Costin Borc, să susțină proiectul.

“Din păcate, Ministerul Economiei a amânat din nou, în Adunarea Generală a Acționarilor întrunită joi, 14 ianuarie, decizia privind oferta publică inițială a Salrom. Fondul Proprietatea a votat în favoarea listării, dar Ministerul Economiei, acționarul majoritar, a solicitat încă o amânare pentru a obține clarificări suplimentare din partea companiei. Din moment ce Fondul a făcut mereu eforturi să fie cooperant și să aibă o abordare constructivă, în special în cazul unei subiect atât de important precum listarea, a trebuit să acceptăm amânarea adoptării unei decizii într-o AGA viitoare, față de alternativa respingerii listării de către Minister, care era a doua opțiune în mandatul pentru AGA de vineri, în condițiile în care reprezentantul Fondului Proprietatea nu era de acord cu amânarea acestei decizii”, a declarat Greg Konieczny, vicepreședinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi manager de fond al Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea subliniază că această decizie va fi doar un prim pas în procesul de pregătire a ofertei publice inițiale, care „are numeroase avantaje pentru Salrom și acționarii săi”.

„Având în vedere schimbările recente de pe scena politică, sperăm că singurul motiv pentru această nouă amânare a fost faptul că noul ministru, domnul Costin Borc, se află în funcție de prea puțin timp pentru a putea lua această decizie. Fondul Proprietatea îl încurajează pe ministrul Borc să susțină această listare din moment ce este una dintre cele mai bune si facile decizii pe care le poate lua pentru a transforma Salrom într-una dintre cele mai cunoscute companii din industria europeană a sării, un lucru binemeritat de către România”, mai spune Greg Konieczny.

Salrom este singurul producător de sare autorizat din România. Ca producător de sare, țara noastră se situează între primele nouă țări din Europa și ocupă locul patru în Europa Centrală și de Est. Perimetrele concesionate de Salrom în vederea exploatării însumează circa 400 de milioane tone sare.

Acțiunile companiei sunt deținute în proporție de 51% de către statul român prin Ministerul Economiei și 49% de către Fondul Proprietatea. Principalele produse ale Salrom sunt sarea (gemă, soluție, recristalizată) și calcarul. Societatea Naționala a Sării are șapte sucursale: Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea și salinele Slănic, Ocna Dej, Ocna Mureș, Târgu Ocna, Praid și Cacica.

din aceeasi categorie