Acasă Stiri ExterneAmerica Microsoft dă în judecată guvernul american

Microsoft dă în judecată guvernul american

de A

REDMOND, WASHINGTON - JULY 17: A building on the Microsoft Headquarters campus is pictured July 17, 2014 in Redmond, Washington. Microsoft CEO Satya Nadella announced, July 17, that Microsoft will cut 18,000 jobs, the largest layoff in the company's history. (Stephen Brashear/Getty Images)

Gigantul american Microsoft a depus o plângere în instanţă împotriva guvernului american, susţinând că mandatele de percheziţie secrete pentru consultarea e-mail-urilor unor persoane private contravin Constituţiei, relatează AFP.

Plângerea companiei, depusă la un tribunal federal din Seattle, în apropiere de sediul său din Redmond, în nord-vestul SUA, vizează Departamentul de Justiţie.

„Microsoft depune această plângere deoarece clienţii său au dreptul să ştie când guvernul obţine un mandat pentru a le citi e-mail-urile, dar şi pentru că Microsoft are dreptul să îi informeze”, au precizat avocaţii grupului în documentele prezentate la tribunal.

Legea privind confidenţialitatea comunicaţiilor electronice permite tribunalelor să ordone Microsoft şi altor furnizori de servicii de e-mail să nu dezvăluie că a fost pus în aplicare un mandat pentru obţinerea de astfel de date. Se porneşte de la principiul că este „legitim să se creadă” că informarea persoanele vizate poate duce la eşecul anchetelor, au relevat documentele.

Însă Microsoft susţine în plângerea sa că a păstra secretul asupra acestui tip de mandat nu respectă libertatea de expresie protejată de Constituţia americană, nici măsurile de protecţie împotriva percheziţiilor abuzive.

Tribunalele federale au dat în ultimele 18 luni aproape 2.600 de decizii care ordonau Microsoft să păstreze secretul în privinţa mandatelor şi altor decizii legale vizând date ale clienţilor săi, conform documentelor.

„Consumatorii şi companiile, cu rare excepţii, au dreptul să ştie când guvernul le-a intrat în e-mail-uri sau în arhive. Totuşi, a devenit o obişnuinţă pentru guvernul american să dispună ca furnizorii de servicii de e-mail să păstreze secretul asupra acestui tip de cereri juridice. Credem că este prea mult şi le cerem instanţelor să analizeze această problemă”, a transmis Brad Smith, directorul juridic al Microsoft, citat de Agerpres.

Iniţiativa survine într-un moment de tensiune între companiile din domeniul tehnologic şi justiţia americană privind accesul la datele private.

din aceeasi categorie