Acasă Stiri ExterneEuropa MET vrea termocentrală în România

MET vrea termocentrală în România

de M G

Petre STROE

Divizia din România a MET Holding, grup elveţian cu acţionariat ungar, are în plan construcţia unei termocentrale noi pe gaze, o investiţie de circa 60 milioane de euro, a declarat Petre Stroe, CEO al MET România.

“Intenţionăm să construim o centrală pe gaze, în ciclu combinat, în cogenerare, cu o capacitate instalată de 60 MW, care să fie localizată lângă un consumator industrial de energie termică. Avem trei oraşe acum în analiză – Constanţa, Piteşti şi Drobeta-Turnu Severin. Trebuie să vedem amplasamentul. Avem deja studiile de prefezabilitate şi paramaterii tehnici”, a declarat Petre Stroe, transmite e-nergia.ro.

Directorul general al MET România consideră că, pentru un furnizor mare de energie, propria capacitate de producţie îi asigură un confort, iar o integrare pe verticală a activităţilor este, evident, de dorit. În plus, în actualele condiţii, gazul va inunda piaţa, iar centralele pe gaz sunt cele mai flexibile, astfel că pot asigura şi echilibrul sistemului energetic.

Rămâne de văzut dacă board-ul MET va aproba investiţia în şedinţa din luna octombrie, dar Petre Stroe spune că România a crescut ca importanţă în strategia grupului, devenind a doua cea mai importantă piaţă.

MET Energy România a devenit al treilea furnizor de energie pe piaţa concurenţială din România, cu o cotă de circa 10% şi 5.000 de puncte de consum, după ce a achiziţionat, în acest an, afacerea locală a companiei germane RWE.

Filiala din România a grupului MET, activă la noi încă din 2009, vindea energie către 910 clienţi comerciali din România, printre care Pirelli, Carrefour şi Mega Image, la finalul anului trecut. Anterior, compania a achiziţionat un alt trader local, Repower, tranzacţie care a avut loc în 2016. Compania a fost controlată în trecut de grupul Mol, dar acum este deţinută în proporţie de 80% de Benjamin Lakatos, considerat de presă un apropiat al premierului ungar Viktor Orban. Restul de 20% este în posesia salariaţilor.

MET Group este prezent în 15 ţări şi are activitate pe 28 de pieţe naţionale de energie. Venitul consolidat la nivel de grup a fost de 7,59 miliarde euro în 2017. MET România Energy SA a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 528 de milioane de lei şi un profit de 20 de milioane de lei.

din aceeasi categorie