Acasă Stiri ExterneAfrica Maşinile electrice nu înseamnă moartea petrolului

Maşinile electrice nu înseamnă moartea petrolului

de M G

Dezvoltarea automobilelor electrice ar urma să se accelereze în următorii ani, dar nu va pune capăt cererii de petrol, a dat asigurări directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, prezent la Congresul Mondial al Petrolului din Turcia, informează AFP, preluată de Agerpres. La congres participă şi o delegaţie din România, condusă de secretarul de stat din Ministerul Energiei, Robert Tudorache.

„În prezent, mulţi oameni vorbesc de automobilele electrice şi au dreptate, pentru că vânzările cresc. Anul trecut, au atins un record”, a precizat Fatih Birol.

Cu toate acestea, în prezent nu există decât două milioane de automobile electrice în circulaţie, adică 0,2% din parcul auto mondial. „Această pondere va creşte, dar nu ne va duce într-o eră fără petrol. Cererea de petrol va continua să fie susţinută de camioane, aviaţie, nave şi, foarte important, de industria petrochimică. Este foarte dificil în prezent să găsim substituenţi pentru petrol în aceste sectoare”, a insistat directorul IEA, organism care apără interesele ţărilor mari consumatoare de petrol.

Începând de la mijlocul lui 2014, industria petrolului are de suferit de pe urma scăderii preţului petrolului, care este supus la presiuni şi de pe urma cerinţelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, după Acordul de la Paris.

Chiar dacă IEA prognozează o uşoară relansare, cu 6%, a investiţiilor în explorarea şi producţia de petrol şi gaze, după doi ani de scădere drastică, Fatih Birol subliniază că situaţia va fi foarte diferită de la o regiune la alta.

„Creşterea investiţiilor va veni din partea hidrocarburilor de şist din SUA şi va modifica imaginea în sectorul energiei”, a apreciat Fatih Birol, în timp ce, în paralel, investiţiile vor rămâne relativ stabile în Orientul Mijlociu, Africa sau Rusia.

În ceea ce priveşte piaţa petrolieră, directorul IEA, care va publica joi raportul său lunar privind petrolului, estimează că ne putem aştepta la o reechilibrare a pieţei în a doua jumătate a anului. „Un preţ de 100 de dolari sau peste nu este un scenariu pe care îl avem în vedere”, a precizat, însă, Fatih Birol.

În prezent preţul barilului de ţiţei este sub pragul de 50 de dolari, faţă de peste 100 de dolari în 2014, înainte ca preţurile să scadă. Chiar dacă la finele lui 2016, producătorii de petrol din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), precum şi din afara cartelului s-au înţeles să îşi reducă producţia, aceasta nu a reuşit să ducă la creşterea semnificativă a preţurilor.

România la Congresul Mondial al Petrolului

România este promovată, la Istanbul, în cadrul expoziţiei Congresului Mondial al Petrolului, de către Conpet SA, operatorul Sistemului Naţional de Transport (SNT) prin conducte al ţiţeiului, condensatului şi gazolinei, delegaţia oficială fiind condusă de secretarul de stat în Ministerul Energiei, Iulian-Robert Tudorache. Evenimentul se desfăşoară în perioada 9 – 13 iulie 2017, în Turcia.

„Obiectivul major al Conpet, pentru perioada următoare, este reprezentat de interconectarea Sistemului Naţional de Transport al ţiţeiului la nivel regional cu statele membre UE. În acest context, Congresul Mondial al Petrolului reprezintă, pentru noi, atât oportunitatea de a ne mări atractivitatea investitorilor la nivel internaţional, precum şi cadrul în care vom continua demersurile extinderii SNT în afara graniţelor ţării noastre”, a declarat Liviu Ilaşi, director general al Conpet şi membru al Consiliului de Administraţie, într-un comunicat de presă.

Acţiunile Conpet sunt listate pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar din anul 2017 societatea este inclusă în 7 din cei 9 indici ai BVB, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate companii listate la BVB şi certifică respectarea principiilor de guvernanţă corporativă în România.

Cu ocazia inaugurării oficiale a expoziţiei, la standul României au fost prezenţi Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, Gabriel Şopandă, ambasadorul României în Republica Turcia, Berat Albayrak, ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale etc.

Congresul şi expoziţia Mondială ale Petrolului se desfăşoară sub înaltul patronaj al Preşedinţiei Republicii Turcia.

,,Punţi către viitorul energetic” este tema Congresului Mondial, ideea fiind reiterată de către preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdođan, la deschiderea oficială a evenimentului.

din aceeasi categorie