Acasă MediuDezvoltare Durabila Marșul pentru Păduri

Marșul pentru Păduri

de L M

Câteva mii de persoane s-au adunat duminică seara în centrul Bucureştiului, pentru a participa la un marş pentru apărarea pădurilor şi împotriva violenţelor împotriva pădurarilor, organizat de organizaţiile de mediu Declic, Agent Green şi Greenpeace. Manifestări similare s-au înregistrat și în alte orașe ale țării. La marșuri au participat și silvicultori.

„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!”, afirmă organizatorii marşului pe pagina de Facebook dedicată evenimentului, informează Agerpres.

Participaţii la Marşul pentru Păduri s-au deplasat până în faţa Ministerul Apelor şi Pădurilor, afişând pancarte cu mesaje precum „Pădurea noastră nu e marfa voastră”, „Cine fuge de SUMAL taie lemnul ilegal”, „Codrule, codruţule, unde dispari, tu, drăguţule?”, „90.000 de hectare de păduri seculare, în pericol”, „Stop mafiei lemnului”, „Vrem SUMAL, nu lemn ilegal”.

Potrivit organizatorilor, evenimentul a fost organizat în semn de protest atât faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn cât şi faţă de fenomenul tăierilor ilegale de lemn.

Misterul lemnului tăiat ilegal

Nicio persoană din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor sau din Romsilva nu ştie să spună unde ajung cele 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal anual din România, a declarat coordonatorul pentru Păduri şi Biodiversitate al Greenpeace România, Ciprian Găluşcă, co-organizator al „Marşului pentru Păduri”.

Acesta a precizat că solicitarea principală a organizatorilor evenimentului – Greenpeace România, Agent Green şi DeClic este îmbunătăţirea Sistemului de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL).

„Am organizat acest marş pentru că autorităţile refuză să ia măsuri serioase împotriva fenomenului de tăieri ilegale din ţară. Nu e un lucru nou, asta se întâmplă în ultimii 30 de ani indiferent de coloratura politică pe care am avut-o în Parlament sau în Guvern. De 2 ani şi jumătate cerem Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP) îmbunătăţirea sistemului de trasabilitate a materialului lemnos, SUMAL, o cerem fără succes, pentru că Ministerul Apelor şi Pădurilor nu face decât să proroge în ultimii 3 ani lansarea acestui sistem. Acest sistem nu e gata, nu s-a lucrat la el pentru că nu există pricepere şi nu există asumarea politică. Discutăm despre pădurari care ar trebui să se înarmeze, despre tot felul de embargouri comerciale, când soluţia ar trebui să fie foarte simplă: Ministerul ar trebui să aibă un instrument prin care să înţeleagă, să cunoască, să monitorizeze fenomenul tăierilor de păduri din România, şi pe cel legal şi pe cel ilegal. Pentru că nu lucrează la SUMAL, Ministerul habar nu are ce se întâmplă în pădurile din România, şi cifra celor 20 de milioane de metri cubi care dispar anual fără acte din pădurile României ne arată că situaţia este scăpată de sub control, alături de violenţa care creşte în ultima perioadă şi alături de eficienţa declarată de doar 200.000 de metri cubi confiscaţi anual de Jandarmerie, Poliţie şi Gărzile forestiere. Deci doar 1 % din fenomenul tăierilor ilegale este cunoscut de către autorităţi”, a afirmat Ciprian Găluşcă.

Un alt co-organizator al evenimentului, liderul Agent Green, Gabriel Păun, a acuzat companiile străine care comercializează sau prelucrează lemn din România, nominalizând Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi IKEA.

„De ce se taie ilegal? Pentru că acum 15 ani, Guvernul României, nu contează culoarea politică, a invitat în România companii din Austria, din Suedia, din Turcia, care au venit şi ne-au luat tot lemnul pe care noi îl procesam superior în România, de care industria autohtonă avea suficient şi oamenii aveau suficient lemn să se încălzească în case. Lemnul lor a dispărut şi acum e tocat de toate firmele astea, care vin şi se acoperă cu acte şi lucrează mână în mână cu autorităţile centrale şi locale din România, ca o Mafie. Guvernul României? Hoţi! Ministerul Mediului? Hoţi! Ministerul Apelor şi Pădurilor? Hoţi! Romsilva? Hoţi? Industria prelucrătoare din străinătate – Schweighofer, Kronospan, IKEA şi toată gaşca? Hoţi!”, a declamat directorul Agent Green, scandările lui fiind preluate de sute de persoane participante la miting.

 

 

 

din aceeasi categorie