Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) i-au ales în Comitetul Reprezentanţilor pe fostul ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein (foto), şi pe directorul general al companiei Oracle, Sorin-Mihai Mîndruţescu.
Mîndruţescu este şi preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România AmCham, iar candidatura sa pentru un nou mandat în Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea a fost susţinută de Corin Trandafir, acţionar şi avocat al moştenitorilor Malaxa şi Ausnit, cei mai mari acţionari persoane fizice ai FP.
„Acţionarii FP trebuie să înţeleagă că fostul ambasador al Statelor Unite în România, Mark Gitenstein, va fi cel mai bun prieten al lor, pentru că are capacitatea să înţeleagă multe despre drepturile acţionarilor şi va putea să ajungă la autorităţi şi să ceară înfăptuirea reformelor”, a declarat Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, într-o conferinţă de presă.
Comitetul Reprezentanţilor FP cuprinde cinci membri. Din Comitet mai fac parte, în prezent, Steven van Groningen, Piotr Rymaszewski şi Julian Healy. Gitenstein a fost propus pentru această funcţie de către fondul de investiţii Emerging Markets Country Fund, acţionar la FP.
Comitetul Reprezentanţilor supraveghează activitatea administratorului Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton.
AGA FP a aprobat şi creşterea remuneraţiei brute a membrilor Comitetului Reprezentanţilor de la 9.000 de lei la 15.000 de lei pe lună, precum şi distribuirea unui dividend brut de 0,0408 lei/acţiune din profitul pe 2012, respectiv 538,64 milioane lei.
De asemenea, acţionarii FP au aprobat şi propunerea celui mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, Elliott Associates, care vizează schimbarea actului constitutiv al FP în sensul simplificării schimbării companiei care administrează Fondul, la terminarea mandatului.
Modificările prevăd ca mandatul administratorului să nu se prelungească automat, ci să fie organizată o AGA cu cel puţin şase luni înainte de terminarea mandatului, prin care acţionarii să decidă prelungirea mandatului companiei care asigură administrarea FP sau înlocuirea acesteia.
De asemenea, organizarea licitaţiei internaţionale pentru desemnarea administratorului şi selecţia acestuia va fi asigurată de Comitetul Reprezentanţilor, iar înlocuirea administratorului se poate face cu cel puţin 25% din voturile acţionarilor şi nu cu două treimi din voturi, ca în actualul act constitutiv.
Administratorul FP este compania Franklin Templeton, iar mandatul acesteia expiră pe 29 septembrie 2014.
Prelungire la listare
Pe de altă parte, acţionarii FP au aprobat extinderea, până la finalul anului 2013, a împuternicirii acordate administratorului Franklin Templeton pentru pregătirea procedurilor de listare secundară a Fondului la Bursa din Varşovia, a precizat, într-o conferinţă de presă, managerul FP, Grzegorz Konieczny.
Reamintim, acţionarii FP au aprobat, în aprilie 2012, listarea FP pe Bursa din Varşovia. În noiembrie 2012, acţionarii Fondului au prelungit până la data de 30 iunie 2013 împuternicirea acordată administratorului Franklin Templeton pentru pregătirea procedurilor de listare secundară a Fondului la Bursa din Varşovia, în condiţiile în care mandatul acordat iniţial era până la sfârşitul anului 2012.
Procesul a intrat într-un blocaj din cauza unor aspecte tehnice ce ţineau de existenţa unei conexiuni directe sau indirecte între Depozitarii Centrali din România şi Polonia (societăţile care asigură operaţiunile de decontare).
„Acţionarii au extins mandatul pentru realizarea listării din iunie până în decembrie 2013. Sperăm că, odată cu formarea noii Autorităţi de Supraveghere Financiară, vom primi mai multă înţelegere faţă de faptul că această tranzacţie este cu adevărat pozitivă pe termen lung pentru piaţa din România, iar, din perspectiva acţionarilor noştri, ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra preţului acţiunii şi să-i ajute pe investitorii iniţiali ai Fondului să ajungă la valoarea de 1 RON pe acţiune, la care speră de multă vreme”, a spus Greg Konieczny, manager de Fond al FP.