Acasă MediuDezvoltare Durabila Manevre pe șest la Programul Rabla pentru Electrocasnise

Manevre pe șest la Programul Rabla pentru Electrocasnise

de L M

Pe șest, Administrația Fondului pentru Mediu a postat pe site-ul său lista cu comercianții validați care participă la Programul Rabla pentru Electrocasnice. Partea ciudată este că lista apare ca publicată pe 23 decembrie 2020, deși a putut fi văzută abia azi. Situația se complică și mai mult în condițiile în care pe 24 decembrie 2020, la predarea/preluarea mandatului de ministru al Mediului, niciunul dintre cei doi demnitari nu a pomenit nimic despre această listă, fundamentală pentru derularea programului. Greșelile făcute de AFM și în cazul acestui program sunt flagrante, dar ceea ce s-a întâmplat cu publicarea listei cu comercianții validați ar trebui să dea de gândit mult noului ministru, pentru că oricând poate fi pus în situații cel puțin penibile!

Administrația Fondului pentru Mediu susține că a publicat pe 23 decembrie 2020 lista cu comercianții validați din Programul Rabla pentru Electrocasnice. Lista cuprinde 24 de companii, printre care se regăsesc cei mai mari retaileri de electrocasnice. Oficial, perioada de înscriere a comercianților s-a terminat pe 31 decembrie 2020, astfel că lista postată de AFM poate fi considerată parțială. Potrivit Ghidului de finanțare, abia după publicarea listei cu comercianții validați se putea da drumul la înscrirea în program a beneficiarilor, persoane fizice.

Succesiunea de desfășurare a programului a suscitat vii discuții, fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, susținând că înscrierea în program a cetățenilor se poate face înainte de definitivarea listei cu toți comercianții validați. Focus Energetic a fost de altă părere, considerând că, în acest fel, nu se respectă Ghidul de finanțare și se încalcă și condițiile de concurență pe piață. În concluzie, programul se amână. Cu toate acestea, ministrul a vrut ca programul pentru populație să înceapă pe 15 decembrie 2020. N-a avut noroc! Cu doar câteva minute înainte de debut, AFM a anunțat că are probleme de soft. În consecință, programul s-a amânat până la o dată neprecizată, dar ministrul a scăpat de alte acuzații.

La preluarea mandatului de către noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, pe 24 decembrie 2020, Programul Rabla pentru Electrocasnice a fost din nou în centru atenției. Din nou, Mircea Fechet a ținut să arate că problema de soft a stat în calea derulării programului, nu baza legală, adică prevederile Ghidului de finanțare, prin care era nevoie de lista cu comercianții pentru ca și populația să aibă acces la program. Nimic despre lista buclucașă, fundamentală pentru derularea programului, pentru că ea cuprinde magazinele de la care oamenii își pot cumpăra electrocasnicele dorite. Semn că ea nu exista la acea vreme cel puțin pe site-ul AFM!

Focus Energetic a urmărit îndeaproape situația Programului Rabla pentru Electrocasnice. De aceea, în prima zi lucrătoare a anului 2021, 4 ianuarie, a solicitat AFM să transmită numărul cererilor comercianților pentru a intra în program și depuse până la 31 decembrie, termenul limită stabilit prin Ordin al președintelui AFM. Până la ora postării acestui text, AFM nu a răspuns nimic, deși este vorba de o simplă cifră.

Interesant este faptul că, pe 5 ianuarie 2021, pe site-ul AFM apare „Lista comercianților validați, publicată în 23.12.2020”.

Debandada AFM

Ceea ce se întâmplă la Administrația Fondului pentru Mediu este de neacceptat! În afara Programului Rabla, ce se derulează de 15 ani, nimic nu a mers cum trebuie. Orice program demarat de AFM a avut probleme. Ba nu s-au găsit doritori pentru programele demarate, situația întâlnindu-se la mai toate proiectele destinate entităților de stat. Ba ghidurile de finanțare pentru programele destinate persoanelor fizice sunt atât de rigide încât devin desprinse de realitate. Punctul culminant a fost reprezentat de Programul Casa Verde Fotovoltaice, unde mai mult de jumătate din cereri au fost respinse din cauza greșelilor făcute de AFM. Dar de plătit, au plătit cetățenii. Iar saga nu s-a terminat în acest caz.

Acum a venit Programul Rabla pentru Electocasnice, cu puternic iz electoral, mai ales că a fost anunțat și demarat oficial cu doar câteva zile înainte de votul din decembrie. Beneficiarii vizați sunt cetățenii, potențiali votanți; poate de aceea fostul ministru al Mediului s-a grăbit să anunțe că partea din program destinată populației începe foarte repede.

Nu contează care sunt motivele oficiale și neoficiale pentru care programul a fost amânat. De neînțeles este atitudinea AFM. Șeful administrației a fost schimbat pentru rușinea cu blocarea softului cu câteva minute înainte de demararea programului pentru populație. Dar și mai de neînțeles este decizia noului șef AFM de a permite publicarea listei cu comercianții validați – o listă parțială, pentru că termenul final de depunere a cererilor a fost 31 decembrie 2020 – fără ca vechiul și noul ministru să știe ceva. Asta dacă acceptăm că lista chiar a fost publicată pe 23 decembrie 2020.

Cum, până acum, lista nu a apărut pe site, noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, ar trebui să ia aminte la ce situații se expune.

De altfel, Focus Energetic a susținut că Administrația Fondului pentru Mediu ar trebui ori desființată, iar în loc pusă altă structură care să facă treabă, ori restructurată fundamental, având în vedere lipsa acută de performanță sau, mai nou, apelarea la „măsuri artificiale”, care să dea o spoială de legalitate măsurilor luate!

din aceeasi categorie