Acasă MediuDezvoltare Durabila Lupta împotriva arderilor ilegale de deșeuri, faza descinderilor

Lupta împotriva arderilor ilegale de deșeuri, faza descinderilor

de L M

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), împreună cu mai mult de 200 de poliţişti şi jandarmi, au descins, marți, într-o altă localitate de lângă București, unde se ard deșeuri, la fel ca la Sintești. Și la Conţeşti, județul Dâmbovița, s-au dat amenzi și s-au făcut dosare penale, scopul acțiunilor fiind de a opriri arderile ilegale de deşeuri. Rămâne de văzut dacă aceste controale ample vor continua și în alte locuri din țară, unde se înregistrează astfel de practici, sau se limitează la acțiuni de imagine.

„În această comunitate se ard deşeuri şi ziua şi noaptea, fapt care generează poluare şi, mai ales acum, aflându-ne în sezonul rece, această poluare participă în mod suplimentar la poluarea pe care o avem deja din trafic şi din încălzirea rezidenţială. Poluarea aerului şi calitatea aerului, în general, ne interesează cu precădere. Anunţ că vom continua aceste demersuri. Suntem susţinuţi de Ministerul Afacerilor Interne, de Jandarmeria Română, de Poliţie. Avem astăzi peste 200 de persoane care, împreună cu Garda Naţională de Mediu, descind, confiscă, dau amenzi, fac dosare penale în vederea stârpirii acestui fenomen (n.r. – arderile ilegale de deşeuri). E o chestiune pe care o vom repeta ori de câte ori este cazul, ne vom întoarce fie aici, la Conţeşti, vom merge înapoi la Sinteşti. Cunoaştem foarte bine problemele de la Dolj, de la Giurgiu, de la Călăraşi şi ne vom lupta cu acest fenomen şi îl vom anihila”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, la acțiunea organizată la Conțești, informează Agerpres.

Potrivit oficialului, focare de arderi ilegale de deşeuri sunt localizate, de regulă, în zona de sud a României.

„În acest moment sunt în desfăşurare controalele pe care le fac comisarii Gărzii Naţionale de Mediu. Există 13 echipe de comisari care lucrează împreună cu sutele de jandarmi şi poliţişti. Deîndată ce vom termina aceste controale, vom anunţa rezultatele. Scopul este să confiscăm toate utilajele folosite ilegal, toate autovehiculele care participă la transporturi ilegale de deşeuri”, a menţionat ministrul de resort.

Întrebat care este situaţia poluării în Bucureşti, Fechet a susţinut că echipele de control ale Gărzii de Mediu ies pe teren în fiecare seară şi a precizat că sănătatea populaţiei nu a fost niciodată în pericol din cauza depăşirilor uşoare ale poluanţilor.

„Aşa cum am anunţat, în maxim 30 de minute de la orice indiciu că am avea o posibilă problemă de poluare, fie cu un senzor, fie cu o staţie de-a noastră, mergem şi facem verificări. Sănătatea populaţiei nu a fost niciodată în pericol pentru că am fi anunţat acest lucru. Au fost uşoare depăşiri la anumiţi senzori, chiar şi staţiile noastre, în jurul orei 20:00, au înregistrat uşoare creşteri, dar nimic îngrijorător. Nu au fost arderi ilegale de deşeuri, lucruri care să pună în pericol sănătatea populaţiei, fapt ce a fost verificate chiar aseară în teren”, a afirmat ministrul Mediului.

Este pentru a doua oară, în decurs de o săptămână, când Mircea Fechet se deplasează în teren pentru a monitoriza acţiunile de control derulate de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, în colaborarea cu Jandarmeria Română şi Poliţia Română.

În data de 12 noiembrie, ministrul a fost prezent în Sinteşti, judeţul Ilfov, unde peste 100 de lucrători din instituţiile de control ale statului au descins pentru a controla diverse obiective din zonă unde erau arse ilegal deşeuri.

din aceeasi categorie