Lupta G20 cu carbonul
februarie 14, 2011
Ţările din G20, cele mai industrializate, semnatare ale Protocolului de la Kyoto, nu au întreprins suficiente măsuri pentru a exista premisele care să permită atingerea ţintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cu orizont 2050. Totuşi, se remarcă faptul că Brazilia, în special, şi India au intrat cu un avantaj în ceea ce ar putea deveni cursa pentru creşterea economică verde între statele G20, potrivit unei analize recente efectuate de PricewaterhouseCoopers Romania (PwC).
La nivel global, rezultatul analizei este deloc încurajator. Potrivit PwC, din cauza întârzierilor de până acum, ţinta anuală la nivel mondial, de reducere a emisiilor până în 2020, aproape s-a dublat, ajungând de la 2% pe an în 2000, la 3,8% pe an până în 2020. Acest lucru arată că statele lumii vor epuiza bugetul emisiilor de carbon la nivel global pentru prima jumătate a acestui secol până în anul 2034, cu 16 ani mai devreme decât prevedea planul initial.
Economiile emergente în top
Interesantă este evoluţia Braziliei, care a mers într-o altă direcţie faţă de celelalte ţări cu economii în curs de dezvoltare, se arată în analiza PwC. Regula acestora a fost un declin accentuat al performanţelor în materie de reducere a emisiilor de carbon. Performanţa Braziliei este notabilă, înregistrând o reducere cu 5,4% a intensităţii emisiilor de carbon, ceea ce a plasat acest stat pe primul loc în Indexul PwC pentru Emisii Reduse de Carbon. Acest lucru va permite Braziliei o dezvoltare economică verde mai relaxată, dar care presupune, totuşi, o reducere cu 79% a emisiilor de carbon până în 2050.
India se află tot pe un loc fruntaş în topul PwC, dar din alt motiv, care duce la un rezultat relativ bun dacă se compară intensitatea emisiilor de carbon la nivel de ţară. Cu toate acestea, pentru că economia Indiei se află în creştere accelerată, atât din punct de vedere economic, cât şi al populaţiei, anul trecut Guvernul Indiei a anunţat o ţintă de reducere a intensităţii emisiilor de carbon cu 20-25% până în 2020, se arată în analiza PwC.
Tranziţie la CO2
În ciuda obiectivelor ambiţioase şi a angajamentelor în materie de politici anunţate în 2009, multe dintre marile puteri economice mondiale şi-au păstrat practicile obişnuite în ce priveşte emisiile de carbon. La nivel general, în 2009, statele G20 şi-au redus emisiile totale de carbon cu 1,3% comparativ cu creşterea de 1,8% din 2008. Aceasta înseamnă că intensitatea emisiilor de carbon la nivel global a scăzut cu 0,7%, puţin faţă de reducerea de 3,5% pe an necesară, estimată de raportul de anul trecut.
„Guvernele şi companiile nu aşteaptă ratificarea unui tratat internaţional pentru a lua măsuri. Dar această analiză ne face să ne punem întrebarea dacă se vor mobiliza suficient de bine sau de repede. Sarcina lor este acum să dezvolte politicile şi să ia măsurile necesare pentru a face tranziţia la o economie bazată pe emisii de carbon reduse”, a declarat Alexandru Lupea, partener, Servicii de Audit, liderul Grupului pentru Industria Energetică, Minieră şi de Utilităţi din cadrul PwC România.
Bugetul global al carbonului estimat în raport porneşte de la premiza că emisiile anuale totale la nivel global vor trebui să scadă sub 20Gt CO2 echivalent până în 2050, adică jumătate din emisiile anuale globale din prezent, continuând să susţină o economie mondială de aproape patru ori mai mare şi o populaţie globală cu 50% mai numeroasă. Până în 2050, pentru fiecare unitate de PIB pe care o producem, economia mondială va trebui să emită doar o zecime din dioxidul de carbon din prezent.
Schimb de abordare
„Agenda în domeniul schimbării climatice a început să se schimbe, trecând de la cooperarea politică la nivel global, la concurenţa economică la nivel naţional, şi de la atenţia acordată împărţirii cheltuielilor la accentul pus pe crearea valorii. Ceea ce a descoperit un număr de state este că o creştere economică bazată pe emisii reduse de carbon este benefică nu numai pentru mediul înconjurător, ci şi pentru competitivitatea ţării respective în economia globală. Privind în urmă la summitul de la Copenhaga, am constatat pe de o parte eşecul cooperării politice multilaterale, dar şi debutul competiţiei între state pentru o creştere verde”, a adăugat Alexandru Lupea.
Indicele Economic al Emisiilor Reduse de Carbon elaborat de PwC a analizat statele G20 din punct de vedere al unui model de creştere economică bazată pe un nivel redus al emisiilor de carbon şi analizează creşterea PIB raportată la creşterea nivelului de emisii. Pentru fiecare ţară a fost estimat un „buget al carbonului” pe 50 de ani, în cadrul unui buget general al carbonului la nivel global, care, dacă ar fi îndeplinit, ar duce la realizarea obiectivelor referitoare la stabilizarea emisiilor de gaze cu efect de seră.