Lui Bosch îi merge bine în România
mai 29, 2016
Bosch a investit aproximativ 40 de milioane de euro în România, în 2015, și preconizează să mențină trendul de dezvoltare înregistrat anul trecut. Și pentru marea companie, principala problemă o reprezintă infrastructura nedezvoltată, care dezechilibrează economia națională.
Lipsa drumurilor este principala cauză de nedezvoltare unitară a țării, este concluzia lui Mihai Boldijar, director general al companiei Robert Bosch SRL. „Acest aspect, alături de lipsa școlilor profesionale, a dus la o spirală a costurilor cu forța de muncă. De aceea, asistăm la o debalansare între vestul țării și zonele de sud și est”, a spus Boldijar. Potrivit acestuia, infrastructura nedezvoltată a făcut ca investitorii să se orienteze spre vestul țării, mai aproape de drumurile Ungariei și ale Europei.
„Să treci Carpații iarna este o mare provocare”, a spus directorul general al Robert Bosch. „Dezechilibrul creat de infrastructură face să apară zone cu șomaj zero sau chiar negativ și începe mutarea personalului de la companie la alta, pentru un salariu mai mare. Acest lucru generează un pericol – să devenim mai scumpi decât Ungaria”, punctat Boldijan, care a ținut să atragă atenția că România are resurse de personal în zonele de sud și est ale țării, dar care nu pot fi accesate, tocmai din cauza infrastructurii.
Rezultate 2015
Pentru Bosch România, anul 2015 s-a terminat cu rezultate peste media grupului. Dacă grupul, la nivel mondial, a avut o creștere de 10% a vânzărilor, ajungând la 70,6 miliarde de euro, în România s-a înregistrat un avans de 12%, vânzările consolidate atingând 272 milioane de euro. „Investițiile s-au cifrat la 40 milioane de euro, ritm cu care vom continua și în acest an. După cinci luni din 2016, am sentimentul și încrederea că vom avea o creștere similară cu cea de anul trecut”, a dat asigurări directorul general, într-o conferință de presă în care a prezentat rezultatele financiare ale anului 2015. Tot anul trecut, numărul angajaţilor pentru locaţiile din România a crescut cu peste 30%, la aproximativ 3.200 persoane, iar investițiile preconizate vor determina o nouă majorare a numărului de salariați. De altfel, la Jucu, județul Cluj, se va deschide un nou centru de training pentru personalul Bosch.