Acasă MediuDezvoltare Durabila Localitatea Vadu Roșca din nou amenințată de ape

Localitatea Vadu Roșca din nou amenințată de ape

de L M

Localitatea Vadu Roșca este din nou sub amenințarea apelor, chiar mai rău decât în 2005, când satul a fost acoperit de Siret, iar 14 oameni au murit. La acea vreme, s-au făcut eforturi pentru ca oamenii să se mute în case noi, undeva mai la deal, dar mulți s-au întors în vechile case care au scăpat de puhoaie. Acum, oamenii de la „Apele Române” se luptă să protejeze localitatea pe o lungime mare, de vreo 2 km.

Echipele Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), din cadrul Administrației Bazinale de Apă Siret și cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea sunt în teren și acționează, cu toate mijloacele din dotare, pentru limitarea efectelor produse de inundații în bazinul Putnei și al Siretului, se arată într-un comunicat de presă al ANAR.

„Administrația Bazinală de Apă Siret, împreună cu autoritățile locale și cele ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, vor monta panouri mobile, pe o lungime de circa 2 km, pentru apărarea localității Vadu Roșca, aflate la confluența Putnei cu Siretul”, precizează comunicatul.

„În urma precipitațiilor istorice înregistrate în bazinul hidrografic Siret, de peste 200 l/mp, în ultimele 48 ore, localitatea Biliești este cea mai afectată, urmănd ca apa acumulată să se scurgă, prin canalele de desecare și pompare, înapoi în râul Putna”; precizează documentul. În aceste condiții, ANAR și Hidroelectrica au luat măsuri pentru atenuarea undelor de viitură în vederea preluării mai rapide a debitelor înregistrate, în ultimele zile, pe râul Putna. „Menționăm faptul că nivelurile râului Putna, la stația hidrometrică Mircești, au depășit cu 3 cm pe cele istorice înregistrate în anul 2005. În acumulările Călimănești și Movileni, a fost stocat un volum de 15 milioane de mc de apă, rezultat din debitele înregistrate, în ultimele zile, pe râul Siret și afluenții săi”, mai arată comunicatul.

Populația din zonă este avertiztă că „există posibilitatea creșterii severității fenomenelor hidrometeorologice în plan local, zonele cele mai expuse fiind cele aflate sub cod portocaliu, respectiv galben”, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie