Acasă MediuDezvoltare Durabila Liber la furat de lemn încă un an

Liber la furat de lemn încă un an

de L M

Sistemele informatice privind trasabilitatea lemnului nu sunt încă gata, Ministerul Apelor și Pădurilor anunțând că termenul de finalizare este amânat până la sfârșitul lui 2019. Actul normativ prin care s-a introdus obligativitatea acestor sisteme a fost emis la sfârșitul anului 2016, de atunci și până acum fiind aplicate mai multe termene de prorogare, pentru că treaba nu a fost făcută. Între timp, MAP anunță că dezvoltarea sistemelor informatice este asigurată de Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS).

Pe final de mandat, Guvernul Cioloș a emis Hotărârea nr. 1004/2016 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn. Actul normativ a fost publicat pe 21 decembrie 2016 și urma să intre în vigoare în 120 de zile, adică în aprilie 2017.

De fapt, HG a fost mai mult o solicitare din partea Comisiei Europene, pentru că, în lipsa ei, eram amenințați cu o nouă procedură de infringement.

Prin HG nr. 1004/2016, se impunea dezvoltarea aplicațiilor SUMAL, mai exact a aplicațiilor SUMAL Amenajament, SUMAL Ocol, SUMAL Agent – Registrul electronic, SUMAL Wood-Tracking, SUMAL Acord; SUMAL IWood-Tracking, SUMAL Contravenții; SUMAL Rapoarte, SUMAL Admin, SUMAL Inspectorul Pădurii și interfața grafică SUMAL – portal web.

În România exista la acea vreme o oarecare formă de asigurare a trasabilității lemnului, denumită SUMAL, dar insuficientă, formă care se păstrează și acum. Din cauza acuzațiilor de tăieri ilegale, a fost creată aplicația „Inspectorul Pădurii”, prin voluntariat, și destinată populației; între timp, aplicația nu prea mai funcționează.

Prima dată, sistemele informatice trebuiau asigurate de Indaco Systems SRL, dar nu a respectat termenul din aprilie 2017, așa că ministerul a amânat finalizarea pentru încă 6 luni, adică pentru 21 octombrie 2017. După cum au evoluat lucrurile, se poate spune că atunci treaba urma să se miște repede, mai ales că se preconiza ca sistemele informatice să fie gata până la 15 martie 2017, iar până în octombrie să fie și testate.

Între timp, Ministerul Apelor și Pădurilor a renunțat la Indaco, dar a mai prorogat încă o dată termenul, pentru 31 decembrie 2018.

STS face treaba de la Păduri

„Punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1004/2016 este condiționată de dezvoltarea sistemului informatic SUMAL, care încă nu a fost realizată”, a precizat Ministerul Apelor și Pădurilor pentru FOCUS ENERGETIC. „În aceste condiții, având în vedere necesitatea elaborării, testării și implementării aplicațiilor informatice de dezvoltare a sistemului informatic SUMAL, s-a propus prorogarea termenului prevăzut la art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1004/2016, până la data de 31 decembrie 2019”, a spus ministerul, la sfârșitul anului trecut, astfel că mai trebuie să treacă încă un an până când este posibil ca trasabilitatea lemnului în România să respecte legislația comunitară, dar și să mai pună stavilă la tăierile ilegale din pădure.

MAP dă și vești bune. „Menționăm că se lucrează la aplicațiile informatice necesare dezvoltării SUMAL, pe baza unui protocol încheiat de Ministerul Apelor și Pădurilor cu Serviciul de Telecomunicații Speciale”, completează documentul ministerial.

din aceeasi categorie