Acasă Economie Legea consumatorilor vulnerabili adoptată până la sfârșitul lunii iunie

Legea consumatorilor vulnerabili adoptată până la sfârșitul lunii iunie

de M G

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunțat că, până la finalul actualei sesiuni parlamentare, își dorește să fie adoptată legea privind sprijinul pentru consumatorii vulnerabili de energie. Potrivit Constituției, ”prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie”. Astfel, legea consumatorilor vulnerabili ar trebui să fie adoptată în următoarele 3 săptămâni.

Reamintim, Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată pe 17 mai de către Senat (prima cameră sesizată), iar pe 19 mai a fost înregistrată la Camera Deputaților (cameră decizională). Legea trebuie să primească avize de la 6 comisii (Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi și Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic). Raportul către Plenul Camerei trebuie întocmit de 3 comisii: Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisia pentru industrii şi servicii și Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Amendamentele ar fi trebuit depuse până la sfârrșitul lunii mai, în timp ce termenul de depunere al raportului este 10 iunie 2021. Deși legea este în procedură de urgență, până acum s-a primit doar avizul de la Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a participat, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, la lansarea lucrărilor de construcţie a unei centrale de producere energie electrică în cogenerare, pe platforma Midia din judeţul Constanţa. El a subliniat că această investiţie este una importantă atât la nivel naţional, cât şi pentru locuitorii din Năvodari.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a declarat, la Constanţa, că, în perioada următoare, Guvernul va acorda o importanţă deosebită investiţiilor din domeniul energiei.

“Suntem într-o perioadă de schimbare majoră, aş spune aproape o revoluţie în domeniul energiei. În special ca urmare a ‘green deal – ului’, a noii politici europene, în următoarea perioadă va trebui să facem investiţii masive în producerea de noi capacităţi de energie şi dezvoltarea de astfel de capacităţi de energie care să fie prietenoase cu mediul şi care să permită producerea energiei cu cele mai moderne tehnologii, cele mai mari randamente, astfel încât să asigurăm competitivitate economiei româneşti. Competitivitatea depinde în mare măsură de modul în care este produsă energia, de preţurile pentru energie electrică, iar ţinând cont de consecinţele anticipate pe termen mediu şi lung ale politicii verzi de la nivel european, evident că noi va trebui să creştem capacităţile de producţie semnificativ şi cred că trebuie să investim major din toate resursele posibile”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Preşedintele PNL a amintit că în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este alocată suma de aproximativ 1,5 miliarde de euro în domeniul energiei şi că există un fond de modernizare care va fi utilizat pentru susţinerea de investiţii în acest domeniu.

El a menţionat, totodată, că, recent, Camera Deputaţilor a adoptat acordul nuclear semnat cu partenerul strategic SUA şi şi-a manifestat speranţa că şi Senatul va adopta în cel mai scurt timp acest acord, în vederea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, investiţie pe care o consideră “vitală”.

“Că tot suntem la Constanţa, sunt convins că Ministerul Energiei şi Guvernul sunt implicate pentru a găsi cele mai bune soluţii astfel încât să putem să începem cât mai rapid exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră, pentru a putea utiliza aceste resurse pentru dezvoltarea economică a României”, a mai spus Ludovic Orban.

din aceeasi categorie