Acasă Analize Kristian Ruby, Eurelectric: “Trebuie să fim deştepţi şi responsabili”

Kristian Ruby, Eurelectric: “Trebuie să fim deştepţi şi responsabili”

de M G

Noul secretar general al Eurelectric, Kristian Ruby (foto), a declarat, într-o întâlnire cu presa de la Bucureşti, că tranziţia spre o economie decarbonizată cere timp, dar nu numai. “Trebuie să fim deştepţi şi responsabili”, a spus Kristian Ruby. Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor referitoare la acest domeniu.

Ruby s-a aflat pentru prima oară la Bucureşti, la invitaţia preşedintelui Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie – IRE, Ovidiu Pop (director general al Verbund România). Încă de la înfiinţare (26 iunie 1926), IRE a fost partenerul autorităţilor publice şi al industriei energetice în dezvoltarea şi promovarea sectorului energetic, precum şi în apărarea intereselor României în acest domeniu pe plan internaţional. IRE este singurul partener din România ce face parte din Eurelectric.

Cu sprijinul preşedintelui IRE, Ovidiu Pop, oficialul Eurelectric s-a întâlnit cu secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan; vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, Country Manager Enel România, Georgios Stassis, cu reprezentanți ai companiilor Verbund România, Hidroelectrica, Romelectro și Electrica, precum şi cu reprezentanţi ai presei române.

“Nu este un proces uşor să treci la o economie bazată pe emisii reduse de carbon. Energia electrică poate fi cel mai uşor decarbonizată. Dar, această decarbonizare pune presiune şi pe preţ, şi pe centralele clasice. De aceea trebuie să avem o foaie de parcurs (road map) pentru energie. Pentru că, cel mai probabil, va trebui să electrificăm cam tot: transporturile, încălzirea etc. În plus, consumatorii se vor implica din ce în ce mai mult în sector. Practic, sectorul trebuie să se reinventeze“, a mai spus Kristian Ruby.

Reamintim, în prezent Comisia Europeană pregăteşte al patrulea pachet energetic, aşa-numitul “Pachet de iarnă“, prin care ponderea energiilor regenerabile în consumul ţărilor comunitare trebuie să ajungă, până în anul 2030, la 27%, iar eficiența energetică trebuie să sporească până la 30%, astfel încât emisiile de gaze cu efect de seră să se diminueze cu 40%. Pentru atingerea acestor ţinte se preconizează investiţii anuale la nivel comunitar de 177 miliarde euro.

Pe de altă parte, consumatorii vor deveni mult mai activi pe piaţă, urmând să devină şi producători. Chiar şi clienţii casnici vor putea produce energie electrică acasă, iar apoi o pot vinde distribuitorilor din zonă.

Nu se poate renunţa la cărbune

Deşi ţintele europene privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt foarte ambiţioase, Kristian Ruby este convins că, în următoarele decade, nu se va putea renunţa la producătorii clasici şi, în acest sens, la producătorii de energie pe bază de cărbune. “Tranziţia la o economie decarbonizată nu este uşoară şi cere timp. În această perioadă nu putem renunţa la cărbune! Regenerabilele sunt, într-adevăr, cei mai ieftini producători de energie, dar nu putem înlocui, astăzi, cărbunele 100% cu regenerabilele și producția pe bază de gaze. Dacă scoatem cărbunele de pe piaţă până în, de exemplu, anul 2025, nu vom mai avea siguranţa aprovizionării cu energie. Pentru siguranţa livrărilor avem nevoie de producătorii clasici încă 15 – 20 de ani. Cel mai probabil, în anul 2030, jumătate din consumul de energie va proveni din surse regenerabile, iar cealaltă jumătate din surse clasice – gaze, cărbune, nuclear. Pentru trecerea la o economie decarbonizată trebuie să fim deştepţi şi responsabili“, a mai spus Ruby.

Potrivit acestuia, pentru a asigura siguranţa în aprovizionarea cu energie a consumatorilor trebuie să se integreze cât mai rapid pieţele europene, precum şi reţelele de transport, dar să se dezvolte şi pieţele de capacităţi. Totodată, el a pledat pentru contractele pe termen lung. “Pentru a atrage investitori, este nevoie de contracte pe termen lung, care sunt o garanție pentru bănci în acordarea de împrumuturi“, a mai spus reprezentantul Eurelectric.

“Suntem adepţii energiilor curate, regenerabile. Dar, pentru ca acestea să se poată dezvolta, având în vedere producţia aleatorie a acestora (precum cea eoliană sau solară) este necesar să crească posibilităţile de stocare. Piaţa nu este, încă, implicată în stocare. Avem nevoie de investiţii în cercetare – dezvoltare pentru a creşte posibilităţile de stocare a energiilor regenerabile. Noi credem în piaţă şi în energiile curate, preferabil fără subvenţii“, a mai spus Kristian Ruby.

din aceeasi categorie