Acasă Stiri ExterneAsia Pacific Iranul, proiecte de 40 miliarde dolari cu Rusia pentru centrale nucleare

Iranul, proiecte de 40 miliarde dolari cu Rusia pentru centrale nucleare

de A

nuclearIranul şi Rusia au iniţiat contracte în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari în vederea construirii unor centrale nucleare, căi ferate, dar şi alte proiecte, anunţă un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty online. Ali Akbar Velayati a declarat la finalul unei vizite la Moscova că a discutat despre unele proiecte cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Teheranul este intereat să obţină de la Moscova împrumuturi în vederea finanţării unor proiecte în domeniul căilor ferate şi energiei nucleare, a precizat el, citat de Mediafax.

Un pachet de proiecte a fost semnat în ultimele luni şi este „pregătit să fie implementat”, a declarat Velayati.

Iranul discută de asemenea despre achiziţii suplimentare de armament din Rusia şi despre vânzarea de petrol către cea mai mare companie rusească de stat, gigantul Rosneft, a spus consilierul liderului suprem iranian.

„Există o voinţă a părţii iraniene de a livra zilnic companiei (Rosneft) volume corespunzătoare de petrol”, a spus el, adăugând că asemenea vânzări „ar putea deveni o sursă suplimentară de finanţare” a unor proiecte comune.

În pofida acestor planuri, surse comerciale au declarat pentru Reuters că Litasco, filiala comercială a companiei private Lukoil, pare să devină primul cumpărător din Europa de petrol iranian, după ridicarea sancţiunilor impuse Republicii islamice în dosarul nuclear.

din aceeasi categorie