Acasă Stiri Interne Investiții la Transelectrica

Investiții la Transelectrica

de M G

În ultima lună a anului trecut, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport pentru perioada 2020-2029 (PDRET), elaborat de Transelectrica, operatorul de transport și de sistem de energie electrică. Valoarea totală a planului de investiții pentru perioada 2020-2029 este de peste un miliard de euro (5,67 miliarde lei) și cuprinde lucrări ce au ca scop retehnologizarea rețelelor, integrarea producției din surse regenerabile și a altor capacități de producție, creșterea capacității de interconexiune, siguranța alimentării consumului, precum și dezvoltarea sistemelor informatice, de contorizare inteligentă și de telecomunicații și infrastructura critică.

Planul de dezvoltare aprobat integrează proiectele de interes comun, care contribuie la implementarea priorităților strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeanăa: „Black Sea Corridor” și „Mid Continental East Corridor”, cu termene de punere în funcțiune estimate în perioada 2025-2027 și proiecte de interconexiune, care urmăresc atingerea obiectivului privind gradul de interconectare de 15% până în anul 2030, stabilit la nivelul Comisiei Europene.

În perioada 2023 – 2024 sunt prevăzute puneri în funcțiune ale liniilor Cernavodă – Stâlpu (cu racord în stația Gura Ialomiței) și Smârdan – Gutinaș, care asigură evacuarea energiei electrice produsă din surse regenerabile în zona Dobrogea spre centrele de consum din centru, vest și nord ale țării. De asemenea, pentru creșterea siguranței alimentării cu energie electrică a zonei metropolitane București, în perioada 2024-2029 este prevăzută finalizarea unor lucrări de investiții prin care se vor realiza liniile și stațiile electrice necesare, atfel încât să crească siguranța și fiabilitatea în această zonă.

Practic, Transelectrica va continua o serie de invetiții la care s-a lucrat și anul trecut. În cursul anului 2020, deși pandemia de COVID 19 a avut un impact semnificativ asupra economiei mondiale și naționale, la Transelectrica au fost demarate și implementate erat lucrările la Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Cernavodă- Stâlpu, a fost reluat procesul de retehnologizare a Stației Reșița și au fost înregistrate progrese importante pe șantierele pentru LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, retehnologizarea Stației Ungheni, retehnologizarea Stației Iernut.

O investiție importantă realizată în anul 2020 și finalizată cu 6 luni înainte de termenul contractual stabilit a fost finalizarea tronsonului LEA 400 kV Oradea Sud-Nădab, care a făcut posibilă intrarea în exploatare comercială a LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab – Bekescsaba. Prin proiectul LEA 400 kV Oradea Sud – Bekescaba, a fost dus la bun sfârșit o investiție totală de peste 87 de milioane de lei, demarată din 2008 și deblocată abia în 2020.

Finalizarea acestui proiect a condus la creșterea capacității transfrontaliere la 2.800 MW – export și la 3000 de MW – import.

Ultimul raport financiar, cel aferent activității la 9 luni din 2020, arată că Transelectrica a avut un profit de 152 de milioane lei (dublu față de aceeași perioadă din 2019).

Transelectrica este condusă în sistem dual. Din Directorat fac parte Cătălin Nițu (președinte Directorat) și membrii Andreea Mihaela Miu, Marius Viorel Stanciu, Corneliu Bogdan Marcu și Ovidiu Anghel. Consiliul de Supraveghere îi are în componență pe Adrian Goicea (președinte) și membrii Luiza Popescu, Jean – Valentin Comănescu, Oleg Burlacu, Mircea Cristian Staicu, Mihaela Popescu și Ciprian Constantin Dumitru.

din aceeasi categorie