Acasă Economie Investiții la Distrigaz Sud Rețele

Investiții la Distrigaz Sud Rețele

de M G

De la preluarea companiei de distribuție a gazelor din zona de sud a țării, în anul 2005, în urma procesului de privatizare, ENGIE, prin Distrigaz Sud Rețele, a investit aproape un miliard de euro în modernizarea și extinderea rețelei de gaze naturale concesionată. Astfel, de la privatizarea companiei și până în prezent, au fost înlocuiți 4.350 km de conducte și branșamente din oțel și extinsă rețeaua de distribuție cu circa 7.000 de km (aproximativ echivalentul distanței aeriene București – New York) atât în zona concesionată, cât și în alte 200 de noi localități, potrivit unui comunicat de presă.

Aceste investiții, realizate în ultimii 15 ani, în valoare de aproximativ 3,8 miliarde lei (circa 1 miliard de euro), au condus la îmbunătățirea securității în exploatare, la scăderea semnificativă a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu gaze naturale și la creșterea calității serviciilor oferite consumatorilor. De menționat că, în perioada 2005 – 2020, cursul leu/euro a variat de la 3,1 lei/euro, până în prezent, la 4,8 lei/euro.

Numărul de clienți racordați la sistemul de distribuție operat de Distrigaz Sud Rețele s-a dublat în cei 15 ani de la privatizare, ajungând în prezent la 1.952.000 de clienți, cu o medie anuală de creștere înregistrată în ultimii ani de aproximativ 65.000 de noi clienți.

Creșterea numărului de clienți s-a realizat atât extinderea și racordarea clienților aflați în zona de operare, cât și prin extinderea ariei de concesiune, prin participarea la licitațiile ce au ca obiect concesionarea serviciului de distribuție a gazelor naturale. ”Astfel, în perioada septembrie 2019 – septembrie 2020, Distrigaz Sud Rețele a derulat un număr de aproximativ 24.000 de lucrări de execuție de branșamente, aflate în stadii diferite de implementare, pentru alimentarea cu gaze naturale a solicitanților din aria de concesiune a Distrigaz Sud Rețele. În paralel, în ultimul an, au fost semnate contracte de concesiune pentru 36 de noi localități, însumând 250 km de rețea. Trendul acestor planuri de investiții este menținut până la finalul acestui an, fiind alocat un buget de 360 milioane lei, din care un procent important este dedicat modernizării a 130 km de rețea de distribuție”, se mai arată în comunicat.

De altfel, bugetul de investiții al companiei a fost alocat, prioritar, către aceste două axe: modernizarea sistemului de distribuție a gazelor naturale (adică înlocuirea conductelor din oțel cu cele din polietilenă, care au parametri tehnici superiori și o durată de viață mai mare) și extinderea sistemului de distribuție (prin racordarea de noi clienți din zonele aflate în dezvoltare).

Digitalizare la Distrigaz Sud Rețele

Pe de altă parte, Distrigaz Sud investește în digitalizarea serviciilor oferite. De altfel, este primul operator de distribuție care a digitalizat întregul proces de racordare la sistemul de distribuție a gazelor natuale, pentru care are și un portal dedicat (https://racordaresd.distrigazsud-retele.ro/) și permite clienților gestionarea integrală, online, a procesului de racordare.

Pentru aceasta este nevoie de câteva operațiuni: depunerea online a cererilor de racordare pentru realizarea unui branșament, realizarea unui branșament cu extindere de conductă, redimensionarea postului de reglare măsurare sau reamplasarea branșamentului și anexarea documentelor necesare procesului de racordare la sistemul de distribuție direct în Portal, introducerea de informații legate de datele personale, locul de consum și detaliile tehnice ale receptorilor. După aceea, cel ce face solicitarea primește notificări prin e-mail privind confirmarea înregistrării cererii de racordare depuse, i se solicită de documente suplimentare sau i se emit documentele aferente cererii de racordare.

Aceest portal este un real succes: 60% dintre cererile de racordare pentru branșamente și extinderi, 85% dintre cererile depuse pentru instalațiile de utilizare și 93% dintre cererile de punere în funcțiune a instalațiilor de utilizare au fost depuse online.

De asemenea, și operatorii economici autorizați, cu care Distrigaz Sud Rețele colaborează, beneficiază de serviciile online oferite în cadrul Portalului, aceștia putând depune solicitările de Punere în Funcțiune a Instalațiilor de Utilizare a gazelor naturale accesând adresa https://firmeautorizate.distrigazsud-retele.ro/.

Compania și-a concentrat atenția și pe îmbunătățirea experienței clienților în cadrul Birourilor Recepție Clienți. Astfel, s-au implementat sisteme informatice de gestionare a fluxului de clienți în București, Constanța, Ploiești, Craiova, Brașov, Galați și Pitești, cu scopul de a diminua timpul de așteptare și de a gestiona eficient solicitările acestora. Pe de altă parte, feedback-ul clienților este colectat pe tablete, iar apoi datele sunt transmise și monitorizate printr-un soft integrat, cu scopul de a îmbunățăți serviciile. De asemenea, s-au instalat terminale pentru plata cash în cadrul Birourilor Recepție Clienți din București, Craiova, Constanța și Ploiești, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților care doresc să achite în numerar oricare dintre serviciile oferite de către Distrigaz Sud Rețele, fără a mai fi necesară deplasarea acestora la partenerii bancari.

În plus, s-a înființat un birou mobil, cu scopul de a fi cât mai aproape de clienții Distrigaz Sud Rețele în acele zone în care nu există Birouri Recepție Clienți și de a le furniza acestora, în cel mai scurt timp posibil, toate informațiile necesare procesului de racordare la sistemul de distribuție.

Distrigaz Sud Rețele, companie aparținând ENGIE Romania, liderul în distribuția de gaze naturale din România, are o expertiză de peste 45 de ani în acest domeniu și deține licență de operare pentru distribuția de gaze naturale în 900 de localități, pe raza a 20 județe din sudul și centrul României, gestionând o rețea de distribuție de 21.000 de km.

din aceeasi categorie